Industriarbetarnas tidning

Det här ska ni göra nu!

2 oktober, 2014

Skrivet av Text: Adam Westin. Foton: EBBA OLSSON WIKDAHL.

Läsarnas krav på nya regeringenImorgon får Sverige en ny regering. Dagens Arbetes läsare berättar vad den bör göra.


Emma Notehag, Volvo, CNC-operatör Eskilstuna:
Det är inte okej att unga inte får chansen att visa vad de kan. Jag var arbetslös ett tag och valdes bort för att jag inte hade erfarenhet. Hur ska ungdomar få erfarenhet om de aldrig får chansen?

Kenth Lundgren, jobbar på underhåll, Volvo, Eskilstuna: Det här med inhyrda, vad finns det för trygghet i det? De är vår tids daglönare, och när de stackarna skickas hem får de som är kvar jobba hårdare. Förr fanns det utrymme för humor och glädje på jobbet, nu är det kallare. Humanismen är död, känns det som.


Rolle Eriksson, verktygsmakare på ABB, Västerås
: Jag är så förbannad över SD:s framgångar att jag inte vet vart jag ska ta vägen. Skulle du ta bort alla invandrare här en enda dag så är det bara att bomma igen. Det är en självklarhet att de ska slippa känna sig utsatta.

Reza Ali Khalid, montör, Volvo, Eskilstuna: Min fru gör exakt samma tunga jobb i hemtjänsten som hennes manliga kollega. Ändå får killen högre lön. Får man inte lika lön bör man ställa chefen mot väggen, samma jobb ska ge samma lön!

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.