Industriarbetarnas tidning

Fråga om jobbet

Här besvarar Dagens Arbetes experter frågor om ditt arbetsliv.   Läs fler frågor om:

Kan jag få hjälp när jag mår dåligt psykiskt?

14 november, 2014

Fråga om jobbet”Om man lider av alkoholism har man rätt till rehabilitering, men vad kan man få för hjälp om man mår dåligt psykiskt?”, undrar en läsare som kontaktat redaktionen.

”För några år sedan var jag med om en arbetsplatsolycka och sedan dess har jag mått skit på jobbet nästan varje dag. Jag har tagit upp det flera gånger och har försökt att bli omplacerad men det har inte gått. Nyligen drabbades jag också av en personlig sorg. Jag mådde ännu sämre och sov dåligt. Jag hade svårt att sköta mina arbetsuppgifter, och fick en skriftlig varning. Några månader senare menade företaget att jag misskötte mitt jobb och tvingade mig att sluta. Jag bröt ihop och berättade hur dåligt jag mår, men företaget ändrade sig inte. Nu går jag hos en kurator och börjar må bättre. Jag söker jobb och försöker gå vidare, men det är svårt att släppa att företaget gjorde så lite för att hjälpa mig. Vad gör man om man mår så dåligt att man inte riktigt klarar av att jobba? Om man lider av alkoholism har man rätt till rehabilitering, men vad kan man få för hjälp om man mår dåligt psykiskt?”

Svar: Tack för ditt brev. Olyckor på arbetet kan vara omskakande såväl för en enskild individ som för en hel arbetsgrupp. De flesta arbetsgivare har rutiner för hur man följer upp detta. Det låter som att ledningen har missat det för dig.

Vi reagerar olika vid kriser och behöver olika stöd. Det psykologiska stödet kan komma både från ledning, kollegor och familj. Ofta är det klokt att snabbt koppla in professionell hjälp för att förebygga mer omfattande problem.

Du skriver att du upplevt sorg i privatlivet. Att drabbas av en livskris med dödsfall, separation eller något annat kan göra att vi har svårt att orka med vårt arbete. Det är en fullt rimlig reaktion som vi själva ibland har svårt att acceptera. Det låter som att du försökt bita ihop men inte klarat det. Det är vanligt att vi människor försöker klara svårigheter utan att ta hjälp eller berätta för familj, kollegor och arbetsgivare. Att berätta om sorg eller livskriser på arbetsplatsen innan det går ut över arbetet kan vara ett bra sätt att skapa en dialog som involverar chef och arbetsgivare.

Att involvera arbetsplatsen i den anställdes mående är inget konstigt när det handlar om kroppsliga problem, men inte alltid självklart med psykiska problem. Vi lever i ett samhälle där det finns uppfattningar om att vi måste vara starka för att duga. Kanske har både du och din arbetsplats en föreställning om att den som är svag inte håller måttet. Men ibland är det ett tecken på styrka att våga berätta om sin svaghet.

Det låter bra att du sökt hjälp på egen hand hos en kurator, även om jag skulle önska att det också var en del av en individuell åtgärdsplan i samråd med företaget. Livet är surt och ibland blir vi svikna av vår partner, arbetsgivare eller våra kollegor. För dig gäller det nu att inte skuldbelägga dig själv för olyckan och din livskris utan att hitta kraft och självförtroende att gå vidare. När vi har det svårt, tror vi lätt att det alltid kommer kännas så här. Om vi bara kunde lita på att det blir bättre när vi bearbetat livskrisen, skulle vi kunna slappna av här och nu. Lycka till!

Jonas Mosskin, leg. psykolog och organisationskonsult

Ställ din fråga här
Välkommen med en fråga till våra experter! Tyvärr kan vi inte svara via mejl. Eftersom vi är industriarbetarnas tidning svarar vi inte heller på frågor som specifikt rör andra avtal.

Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.

Du kanske också vill läsa…

Så hittar du ditt inre lugn

Så hittar du ditt inre lugn

Att alltid känna sig stressad och inte gå ner i varv är farligt för hälsan. DA:s expert, psykologen Jonas Mosskin, ger sina bästa tips för att inte stressen ska ta överhand.

Sluta att täcka upp för andra

Sluta att täcka upp för andra

Dagens Arbetes expert psykologen Jonas Mosskin reder ut vad du kan göra när jobbarkompisen inte gör sitt jobb.

Hur ska jag peppa mig själv?

Hur ska jag peppa mig själv?

10 år på samma tjänst utan möjlighet att avancera – hur håller jag då motivationen uppe? Det undrar en läsare. Psykolog Jonas Mosskin svarar.

De visste hur man landar i sig själv

De visste hur man landar i sig själv

Vi kämpar med vår mindfullnes i nedlagda industrilokaler. Männen som en gång jobbade där visste bättre än så, skriver Håkan Wågvi, arbetsterapeut och tidigare industriarbetare.

”Det finns en risk för rättsosäkerhet”

Utbrända och stressade människor riskerar att gå miste om sjukpenning på grund av dåliga förutsättningar för läkare och otydliga regler, hävdar Riksrevisionen i en ny granskning.

Skadan kan ge ersättning

Min sambo har blivit allergisk mot skärvätska vilket blir lite problematiskt eftersom han är CNC-tekniker. Han har varit på åtskilliga besök hos specialistdoktorn som finns 5 mil ifrån oss plus att varje besök kostar 300 kr. Kan han få ersättning för det här på något sätt?

”Ta kroppens signaler på allvar”

”Ta kroppens signaler på allvar”

”Människan är inte en bil som bara kan servas och sedan rulla vidare som om inget hänt.” Psykologen Jonas Mosskin reagerar på berättelserna om stress som strömmat in till Dagens Arbete.

”Var inte orolig att tränga dig på”

Vid psykisk ohälsa drar många sig undan. Hur kan du göra annorlunda och bli ett stöd? Vi bad tre experter om hjälp.

Har jag rätt till rehabilitering?

Jag har fått problem med min nacke och har varit på rehabmöte med min arbetsgivare och en sjukgymnast. Helst vill jag vara kvar på arbetet och försöka med andra uppgifter som inte belastar min nacke. Jag har kommit med massor av förslag om vad jag skulle kunna göra i stället, men arbetsgivaren säger bara nej, och skyller på många olika saker. Har de inga som helst skyldigheter att hjälpa mig?/Svetsaren

Jag jobbar vid en farlig maskin – vad händer om jag blir gravid?

Jag står vid en pressvetsmaskin. Där finns en lapp som säger att gravida och folk med pacemaker ska undvika att vistas inom två meters radie från maskinen.
1. Vari ligger riskerna, föreligger det någon risk för icke-gravida och folk utan pacemaker?
2. Om jag planerar att bli gravid under tiden jag jobbar där, kan jag be arbetsgivaren om att bli omplacerad även om jag är inhyrd, eller är det bättre att vänta med att skaffa barn för att inte behöva bli arbetslös?
3. Borde inte arbetsgivaren upplysa alla som börjar om detta? Dom vet ju inte ifall jag har en pacemaker eller är gravid. Som det är nu får man själv bläddra igenom en tjock pärm för att få information.
/Fundersam

Avtal 2023

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers ställer sig bakom LO-samordningen. Det blev klart under förbundsmötet i Uddevalla på söndagen. ”Det känns bra!”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

GS säger ja till avtalskrav

GS säger ja till avtalskrav

GS ställer sig bakom de framlagda kraven inför kommande avtalsrörelse.

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

Många tyckte att avtalskraven var för låga men IF Metalls avtalsråd röstade ändå ja till att vara med i Facken inom industrins och LO:s plattformar. 

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

Vi gick ner i lön vid krisen 2008, och lät oss permitteras under pandemin, samtidigt som företagen tog ut jättevinster. Vi måste visa ledamöterna på IF Metalls kongress att vi inte tänker nöja oss med luft i plånboken, skriver IF Metall-medlemmen Andreas Köhler.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent. Mer till de med lägst löner, och ytterligare avsättningar till flexpension. Det föreslår Facken inom industrin ska vara kraven i avtalsrörelsen.

Samordning inför avtalsrörelsen – här är LO:s krav

Samordning inför avtalsrörelsen – här är LO:s krav

LO har presenterat ett ”första steg” till samordning, som bland annat innehåller en satsning på lägstalönerna. De ska öka mer än andra löner.

Vilse i avtalsspråket?

Vilse i avtalsspråket?

Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra.