Så hittar du ditt inre lugn
Att alltid känna sig stressad och inte gå ner i varv är farligt för hälsan. DA:s expert, psykologen Jonas Mosskin, ger sina bästa tips för att inte stressen ska ta överhand.
Industriarbetarnas tidning
Här besvarar Dagens Arbetes experter frågor om ditt arbetsliv. Läs fler frågor om:
Fråga om jobbet”Om man lider av alkoholism har man rätt till rehabilitering, men vad kan man få för hjälp om man mår dåligt psykiskt?”, undrar en läsare som kontaktat redaktionen.
”För några år sedan var jag med om en arbetsplatsolycka och sedan dess har jag mått skit på jobbet nästan varje dag. Jag har tagit upp det flera gånger och har försökt att bli omplacerad men det har inte gått. Nyligen drabbades jag också av en personlig sorg. Jag mådde ännu sämre och sov dåligt. Jag hade svårt att sköta mina arbetsuppgifter, och fick en skriftlig varning. Några månader senare menade företaget att jag misskötte mitt jobb och tvingade mig att sluta. Jag bröt ihop och berättade hur dåligt jag mår, men företaget ändrade sig inte. Nu går jag hos en kurator och börjar må bättre. Jag söker jobb och försöker gå vidare, men det är svårt att släppa att företaget gjorde så lite för att hjälpa mig. Vad gör man om man mår så dåligt att man inte riktigt klarar av att jobba? Om man lider av alkoholism har man rätt till rehabilitering, men vad kan man få för hjälp om man mår dåligt psykiskt?”
Svar: Tack för ditt brev. Olyckor på arbetet kan vara omskakande såväl för en enskild individ som för en hel arbetsgrupp. De flesta arbetsgivare har rutiner för hur man följer upp detta. Det låter som att ledningen har missat det för dig.
Vi reagerar olika vid kriser och behöver olika stöd. Det psykologiska stödet kan komma både från ledning, kollegor och familj. Ofta är det klokt att snabbt koppla in professionell hjälp för att förebygga mer omfattande problem.
Du skriver att du upplevt sorg i privatlivet. Att drabbas av en livskris med dödsfall, separation eller något annat kan göra att vi har svårt att orka med vårt arbete. Det är en fullt rimlig reaktion som vi själva ibland har svårt att acceptera. Det låter som att du försökt bita ihop men inte klarat det. Det är vanligt att vi människor försöker klara svårigheter utan att ta hjälp eller berätta för familj, kollegor och arbetsgivare. Att berätta om sorg eller livskriser på arbetsplatsen innan det går ut över arbetet kan vara ett bra sätt att skapa en dialog som involverar chef och arbetsgivare.
Att involvera arbetsplatsen i den anställdes mående är inget konstigt när det handlar om kroppsliga problem, men inte alltid självklart med psykiska problem. Vi lever i ett samhälle där det finns uppfattningar om att vi måste vara starka för att duga. Kanske har både du och din arbetsplats en föreställning om att den som är svag inte håller måttet. Men ibland är det ett tecken på styrka att våga berätta om sin svaghet.
Det låter bra att du sökt hjälp på egen hand hos en kurator, även om jag skulle önska att det också var en del av en individuell åtgärdsplan i samråd med företaget. Livet är surt och ibland blir vi svikna av vår partner, arbetsgivare eller våra kollegor. För dig gäller det nu att inte skuldbelägga dig själv för olyckan och din livskris utan att hitta kraft och självförtroende att gå vidare. När vi har det svårt, tror vi lätt att det alltid kommer kännas så här. Om vi bara kunde lita på att det blir bättre när vi bearbetat livskrisen, skulle vi kunna slappna av här och nu. Lycka till!
Jonas Mosskin, leg. psykolog och organisationskonsult
Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.