När har vi rätt att få ledigt?
2 december, 2014
JuridikNågra på jobbet påstår att om man säger till tre veckor i förväg måste man få ledigt. Jag hävdar att det inte är så. Nu är vi flera som vill veta vad som gäller.
Det beror på varför du vill vara ledig. Det finns flera ledighetslagar som anger när ledigheten ska sökas. Ingen anger tre veckor.
- Semester. Arbetstagaren måste vara ute i god tid, helst två månader innan den tas ut. Om det finns kollektivavtal ska parterna träffa överenskommelse om huvudsemestern, fyra veckor under sommarmånaderna. Annan semester ska arbetsgivare och arbetstagare samråda om. Om de inte kommer överens bestämmer arbetsgivaren, men då måste han meddela två månader innan.
- Föräldraledighet. Ska som huvudregel sökas minst två månader innan ledigheten börjar.
- Om en anhörig blir sjuk. På samma sätt som för att ta hand om sjuka barn finns ingen anmälningstid när någon i familjen blivit akut sjuk eller råkat ut för en olycka och arbetstagaren måste vara närvarande.
- Studieledighet. Kräver anmälan i förväg, men arbetsgivaren kan skjuta upp ledigheten i sex månader från att ansökan lämnas in. Om ledigheten är högst en vecka eller om den avser facklig utbildning kan den skjutas på i två veckor förutsatt att det finns kollektivavtal.
- Ledighet för att bedriva näringsverksamhet. Ska anmälas minst tre månader i förväg.
Det finns även andra ledighetslagar än de som nämnts och ett kollektivavtal kan innehålla andra tider än de som anges i lagarna.
Henric Ask
Jurist LO-TCO Rättsskydd
Läs mer: Alla frågor om jobbet | Expert arbetsrätt