Swedpaper fortsatt i topp i löneligan
Swedpaper i Gävle har de högsta lönerna i Pappers, och gapet mellan toppen och botten har ökat. Det visar Dagens Arbetes unika lönekartläggning för 2020. Se hur ditt bruk ligger till i löneligan.
Industriarbetarnas tidning
3 december, 2014
Skrivet av Göran Widerberg
Södra Mönsterås betalar den högsta snittlönen på Pappers område. De bäst betalda dagtidarna återfinns på Metsä Board Husum och treskiftsarbete lönar sig bäst – precis som tidigare – på lilla ATA Timber Waggeryd Cell. Det visar den lönestatistik för 2014 som Dagens Arbete tagit fram.
Årets raketer är dagtidarna på Metsä Board Husum. De tar hoppet upp från en tionde till första plats i betalningsligan över snittlöner dagtid.
Tidigare års toppbruk Billerud Korsnäs Gävle har tappat ett par placeringar och är numera omsprunget även av Stora Enso Skoghall.
I botten bland dagtidarna återfinns Lessebo Bruk, Ahlstrom Munktell Filter Grycksbo och Svenska Pappersbruket i Klippan. Totalt sett skiljer det i snitt nästan 7 400 kronor mellan topp och botten.
Pappers ombudsman Mikael Jansson, konstaterar att DA:s lönesiffror ”ser helt rimliga ut”. Och även han konstaterar att Billerud Korsnäs Gävles självklara roll som löneledande bruk nu verkar bruten.
– De tycks ha fått betala för att de andra bruken inom koncernen gått framåt. De har fått stå tillbaka för en löneutjämning mellan bruken.
Löneligan för pappers- och massabruk
Nedläggningshotade Rexcell i Dals Långed har i år gjort ett hopp uppåt i löneligan.
– Det finns en tendens att när det gäller bruk som ska läggas ner finns någon form av ”stanna kvar-pengar” eller liknande med i bilden.
– Företagen är mer välvilliga att ge lite mer i sådana här lägen. De vill förbättra situationen för den som ska få gå hem.
– Om vi tittar bakåt i tiden har det gällt för flera andra, exempelvis Wargön, Inland, Djupafors.
Som vanligt beror hoppen upp eller ner i tabellerna på många olika faktorer, ändrad skiftgång (Kvarnsveden), neddragningar av personal, nyanställningar, men också en och annan förhandling utöver det vanliga.
I det senare fallet är Ahlstrom Ställdalen ett bra exempel. Där upplever facket att man haft en bra löneutveckling under åren. Det märks dock lite i statistiken, eftersom man dessutom gjort stora nyanställningar på låga ingångslöner som drar ner snittet.
Generellt gäller att små bruk är extra känsliga i sådana här översikter. Ofta räcker det att några enstaka högavlönade slutar eller går i pension och nyanställda går in på lägre lön, för att det ska ge ordentligt utslag i statistiken.
En del bruk som Lilla Edet, Skåpafors, Väja och Strömsbruk har klättrat lite extra beroende på att deras lokala förhandlingar inte var slutförda när statistiken för 2013 redovisades.
Den lönestatistik som Dagens Arbete publicerar bygger på en rundringning till alla förbundets avdelningar. Det är alltså avdelningens ordförande, ofta i samarbete med personalavdelningen, som står för siffrorna.
Precis som tidigare handlar det om fast plus rörlig lön men utan ob-ersättning och tillfälliga bonusar.
Energikrisen slår hårt mot den svenska pappersindustrin. Flera bruk har börjat elda olja för att klara produktionen. Andra ändrar arbetstiderna för att få ner elräkningen. Samtidigt tjänar massaindustrin stora pengar på att sälja el.