EU-regler stoppar gruvjobb för gravida
Mullret stiger i LKAB:s Kirunagruva. År 2023 totalförbjuds gruvarbete under jord för gravida och ammande på grund av ett EU-direktiv. Det upprör många kvinnliga gruvarbetare.
Industriarbetarnas tidning
8 december, 2014
Skrivet av Marcus Derland
Gruvarbetarna var förberedda på att starta upp Northlands Pajalagruva.
– Jag blev förvånad när investerarna drog sig ur, säger Niklas Eriksson, IF Metalls klubbordförande i gruvan.
Under hösten har ett 10–15-tal gruvarbetarna jobbat med att underhålla gruvan och förbereda en uppstart. I fredags, på ett styrelsemöte på Arlanda, framkom att de svenska investerarna nog skulle dra sig tillbaka.
– Igår kväll kom det definitiva beskedet. Jag hade hoppats in i det längsta, säger Niklas Eriksson.
När Dagens Arbete får tag på honom på telefon är han precis på väg in i dagbrottet för att ha ett möte med de kvarvarande IF Metallmedlemmarna.
– Investerarna kändes seriösa. Vi har trimmat in både gruvan och personalen. Vi bförberedde en uppstart.
– När vi startat upp tidigare har folk sprungit till maskinerna. Det tog åtta minuter så var det första lasset i krossen. Personalen är väldigt hängiven, säger Niklas Eriksson.
Var det här spiken i kistan, eller ser du någon lösning?
– Staten kanske måste involveras. Jag har jobbat här i 7,5 år och har varit med och om upp- och nedgångar. Med det måste till en snabb lösning. Personal och maskiner kommer att försvinna, säger han.
Läs mer:
Kris eller inbromsning? Den nya järnåldern är inte öven än
När den svenska arbetarrörelsen växte fram var Ungdomsmarschen hiten nr 1. En sång som då slog både Internationalen och Arbetets söner, och som sjöngs på alla möten.
Energikrisen slår hårt mot den svenska pappersindustrin. Flera bruk har börjat elda olja för att klara produktionen. Andra ändrar arbetstiderna för att få ner elräkningen. Samtidigt tjänar massaindustrin stora pengar på att sälja el.