Industriarbetarnas tidning

Från svart till vitt till ljusgrått

22 januari, 2015

Skrivet av Anders Ferbe

Direkt efter valet fick arbetsmiljöfrågorna upprättelse och högre status. Två hela mandatperioder av nedprioritering var över. Det blev lätt att se hur stor betydelse politik kan ha i praktiken.

Med regeringsskiftet kom en lika efterlängtad som kraftfull motreaktion på år av nedrustning. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson presenterade ett helt paket av insatser för bättre arbetsmiljö. Skiftet från en ideologi till en annan var som att gå från svart till vitt. I ett slag fick vi se en fullständig kursändring.

Under åtta år monterade Fredrik Reinfeldts regeringar steg för steg ner en klok och framsynt politik för bättre arbetsmiljö. Resultaten lät inte vänta på sig. Antalet olyckor på svenska arbetsplatser ökade under flera år i rad. Varje vecka, året runt, dödades en människa på jobbet. Sambandet mellan nedprioriteringen av arbetsmiljöfrågorna och ökningen av antalet arbetsplatsolyckor blev tydliga. 

Stressen på jobbet ökade för många människor. Inte minst inom den växande grupp som bara får visstidsanställningar. För dem är framtiden alltid osäker. Sverige saknar en bortre tidsgräns för varvade perioder av visstidsanställningar, säsongsanställningar och vikariat. Att EU-kommissionen krävde skärpning av reglerna mot missbruk av visstidsanställningar struntade regeringarna Reinfeldt i.

Sverige fick också kritik från internationella arbetsorganisationen ILO, FN:s fackorgan för sysselsättnings- och arbetslivsfrågor. Detta för att Arbetsmiljöverket inte levde upp till rekommendationerna om en arbetsmiljöinspektör per 10 000 anställda. Det berodde på att Reinfeldts regeringar hade hårdbantat Arbetsmiljöverkets anslag.

 

Vi såg hur politiken påverkade sjukskrivningarna. Trots att 65 000 personer blev utförsäkrade nådde sjuktalen upp till de nivåer som gällde när reglerna skärptes. Slutsatser: Regeländringen var verkningslös och de sjukskrivna fick ännu sämre ekonomi.

Det finns många andra exempel på missförhållanden som växte fram under de två senaste mandatperioderna. I skottgluggen för förändringarna stod de som har det sämst ställt. På vinnarsidan fanns de som kammade hem skattesänkningarna. 

Mycket tydligare än så kan det knappast bli. Politik gör skillnad. 

Efter höstens regeringsskifte slog arbetsmarknadsministern fast att alla som arbetar har rätt till en trygg och hållbar arbetsmiljö. I en ny strategi för bättre arbetsmiljö ingick bland annat en nollvision mot dödsolyckor i arbetslivet. Där ingick också bättre tillsyn av våra arbetsplatser, forskning som skulle bidra till bättre arbetsmiljöer, satsningar på företagshälsovården och inte minst på skyddsombuden.

Allt detta frös inne när regeringens budget föll och allianspartiernas fick stöd
av Sverigedemokraterna. För arbetsmiljöfrågorna betydde det en återgång till den politik som gällt under två mandatperioder. Men med decemberkompromissen kan vi framöver ändå få bättre förutsättningar för en klok arbetsmiljöpolitik. 

Visst gör politik skillnad …  

 

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?