Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Priset för det
 som är gratis

22 januari, 2015

Skrivet av Lena Sundström

KrönikaVattnet är ljummet och smakar inte särskilt gott. Hur mycket är du beredd att betala?

Kan man ta betalt för journalistik i framtiden? frågar jag folk. Det blir nog svårt, får jag till svar. Varför ska folk betala för något som de numera kan få alldeles gratis?

Kan man ta betalt för musik? Nej, säger de jag pratar med. Det är nya tider och att ta betalt för musik var något som lät sig göras förr, men inte nu när allt finns på nätet.

Men vi kan komma tillbaka till det där senare.

För ett tag sedan satt jag på ett hotellrum i Norge och gjorde en intervju, och hela hotellbordet var fyllt med små vattenflaskor som såg ut som parfymflaskor. Fotografen som hade bott i landet i flera år förklarade att det var något som hette ”Voss vatten”.

”Som Evian eller Perrier?” frågade jag. Men fotografen förklarade att det här var något mycket finare.

”De flög ner speciella leveranser av det här Voss-vattnet till modeveckan i Paris”, sa han.

Så jag smakade av vattnet. Det var inte kolsyrat, och det var inte speciellt gott. Det smakade som vanligt kranvatten upptappat på en cylinderformad plastflaska som hade fått stå i ett rumstempererat hotellrum ett tag. Men helgen efter när jag var i Oslo dök samma flaskor upp igen. En norrman som heter Ove berättade då att Voss-vattnet hade blivit stort i USA. Så stort att det numera har en egen bar i New York och säljs på de allra exklusivaste hotellen världen över.

”En bar där de säljer vatten som smakar som kranvatten?”

Ove nickade. Och sa att han tyckte att det ändå var lidt morsomt att ”här har vi liksom en vattenkälla som har funnits i flera tusen år och sedan tappar man upp det på flaska och plötsligt får det ett bäst-före-datum”. Det fnissade vi åt ett tag. Samtidigt som det var tydligt att det finns andra som tar det hela på allvar.

”Avnjutes stillsamt när du vill unna dig något lyxigt”, som det stod i en artikel som beskrev världens dyraste vatten.

Hur som helst. Jag åkte hem till Sverige sen och drack vatten ur min egen privata vattenkran i köket och vattnet var inte bara gott och rent, man kunde till och med vrida på kranen åt det ena hållet så att det var kallt när det rann ner i glaset, jag behövde inte ens kyla det själv i kylskåpet.

Och om man nu inte tar till sig flaskan eller Voss-vattnet så kanske man ändå kan ta till sig detta. Att den dagen då det anses lyxigare att kånka hem dyrt, ljummet vatten i plastflaskor, än det är att ha en egen privat pipeline med kallt vatten rakt in i hemmet, då måste möjligheterna för vad vi kan åstadkomma och ta betalt för i den här världen ändå vara obegränsade.

Vad tycker du? Diskutera krönikan här.

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

Mission impossible att ge bort blommor

Mission impossible att ge bort blommor

Lena Sundström

En ständig jakt i ett land utan lojalitet

En ständig jakt i ett land utan lojalitet

Vi satt och tittade på en film, jag och dottern. I en scen var det en kvinna som tog upp en telefonkatalog för att leta efter ett telefonnummer, varpå dottern utbrast: ”Åh, vad smart. Alla kontakterna i en bok!”

”Vissa ska ut, andra lockas med spettekaka”

Krönika, Lena Sundström.

Föraktet är lätt att plocka fram

Lena Sundström.

Plattorna är täckta av svarta prickar

Livet och samhälle­t har förvandlat­s till ett enda stort Pricerunner.

På resa genom 
skilda världar

Man kan nästan tro att det finns två parallella planeter där de solmogna tomaterna inget har att göra med de papperslösa slavarbetarna som plockat dem.

Vad vi ser och vad vi blundar för

I flera veckor har jag försökt att sätta mig in i konflikten mellan Ryssland och Ukraina. Så att man inte bara drar till med att Krimkrisen är ett enda stort ”bunkaslagsmål”. Man vill gärna försöka vara lite mer insatt än så.

Det gör ont när Sverige sviker

Kanske har ni sett den, tavlan av Norman Rockwell med en liten svart flicka i en vit klänning som blir eskorterad av fyra vice sheriffer på väg till skolan. Väggen bakom henne är nerklottrad med orden ”nigger” och ”KKK”, och det röda har stänkt över bokstäverna.

Verkligheten förvirrar mig

Det är valår i år. Så varför inte börja med att sätta upp fingret i luften 
redan nu. Innan alla andra fingrar kommer upp. Och det blir så trångt. Det finns nämligen en del saker som förvirrar mig.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?