”Jag läser på om dinosaurierna igen. Hur blev det så fel?”

Sågverksarbetaren och musikern Stefan Eriksson om hur blixtsnabbt vi människor lyckats förstöra så mycket omkring oss.

”Ett ohållbart arbetsliv visar sig vara samhällsfarligt”

Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete.

Läget på pappersbruken

På bruket i Grycksbo fortsätter verksamheten i samma omfattning som tidigare. Foto: Simon Ryden
Foto: SIMON RYDÉN
Södra Mörum gör succe med sin textilmassa och räknar med stora investeringar framöver. Foto: Simon Rydén.

2015 – ljusning på Pappers horisont

2014 blev året då det mesta gick pappers-och massaindustrins väg. Kronan föll, kostnaderna för el och råvaror höll sig låga och efterfrågan höll i sig. Det blev också ett år fyllt av investeringar och på en del håll även nyanställningar.

Dagens Arbete har kollat upp läget på dryga 60-talet arbetsplatser inom pappers- och massaindustrin.

Vår rundringning till brukens ordförande, visar att det gångna året –  trots en ganska svag konjunktur – på de allra flesta håll upplevts som ett mycket bra år.

– Enda orosmolnet är den fortsatt svaga ekonomiska tillväxten i Europa, säger Pappers ekonom Christer Larsson.

Orsaken till att 2014 blev ett bra år, är att flera viktiga förutsättningar för industrins välmåga samverkat: En svagare krona, låga priser på insatsvaror som fibrer och el och inte minst en relativt stabil marknad med hyfsat stabila priser.

Det här är också de faktorer Christer Larsson lyfter fram.

– Sammantaget har det gett svarta siffror i branschen.

En annan positiv sak är att vågen av uppsägningar verkar ha avstannat något.

– Vi har inte sett några nya paket med uppsägningar. Tvärtom ser vi nyanställningar lite här och där i stället.

Christer Larsson nämner Nymölla, Ställdalen, Billingsfors som några exempel.

– Alla har de tagit tillbaka folk, vilket kanske visar att man gjort för stora neddragningar tidigare.

Christer Larsson noterar också att branschen börjat investera igen och kallar investeringsnivån ”rätt skaplig”.

Han tar Metsä Board i Husum som ett mer långtgående exempel. Bruket investerar för en helt ny inriktning på sin produktion.

– De fasar ut pappersproduktionen och övergår helt till liner och board.

Till de stora investeringarna hör också de pågående satsningarna på massabruken i Värö och Östrand.

Massabranschen har för övrigt haft goda tider under en lång följd av år och under fjolåret fick även Rottneros bruk sin del av kakan.

Om 2014 kan betraktas som ett ljust år för den samlade pappers- och massaindustrin finns i nuläget ingenting som talar för ett mörkare 2015.

– Jag kan inte se några hot mot enskilda bruk utifrån lönsamhet, säger Christer Larsson.

Någon risk för en snabb kantring till det sämre finns inte i Larssons kristallkula.

– Vi får fortsätta leva med en svag konjunktur och det är lite som talar för att till exempel kronan ska stiga i värde, säger han.

Även framöver kommer de bruk som tillverkar massa, förpackningar, kartong etc att ha bra flyt.

– Tissue är ett annat område som både går bra och där det investeras, konstaterar Christer Larsson.

Han är till och med försiktigt optimistisk vad gäller den hårt ansatta finpappers­branschen inklusive tryck- och tidningspapper.

– Nedgången har planat ut än mer och det ser stabilare ut än på länge. De här bruken gör inga stora pengar, men exempelvis Nymölla har lyft sig rejält.

Hotet mot denna del av branschen ligger möjligtvis, som Christer Larsson ser det, i att det byggs upp en ny överkapacitet.

– Som i sin tur kan leda till prispress och strukturella förändringar. Inte nödvändigtvis i Sverige.

Rent allmänt verkar den amerikanska ekonomin återhämta sig snabbare än den europeiska

– Tillväxten i Sydostasien och Kina blir också svagare framöver, vilket sannolikt kommer att märkas i vår bransch.

När Dagens Arbete tog pulsen på bruken senast för ett par år sedan, reste Christer Larsson ett varningens finger för Cascades i Djupafors.

Blekingebruket är numera nedlagt.

Pappers ekonom uttryckte också viss oro för anrika Lessebo, men de farhågorna har kommit på skam.

Lessebo gjorde ett riktigt bra 2014 och enligt ordföranden på bruket, Lars Turunen, gjorde finpappersbruket sin bästa vinst på tio år.

Ett bruk lär dock ha gjort sitt under 2015. Det handlar om Duni Dals Långed som släcks ner efter sommaren. Produktionen flyttas i stället över till Dunis anläggning i Skåpafors.

Till sist kan konstateras att elpriserna inte varit något hett diskussionsämne på bruken under 2014.

Fallande, låga priser har gynnat denna energislukande del av industrin.

– De senaste åren har vår bransch sparat drygt 2 TWh genom att ett antal maskiner släckts ner.

Det handlar om Hylte (2 maskiner), Kvarnsveden (1), Braviken (1) och Hallstavi­k (2).

Christer Larsson gör därför bedömningen att elpriserna inte kommer att stå lika mycket i fokus de närmaste åren.

– Energipolitiken är inte något bekymmer på fyra-fem års sikt. Men våra industrier investerar på lång sikt och då måste vi lösa energifrågan på ett hållbart sätt framöver.

Läs mer:


gw@da.se

Läs mer på samma tema:

Bruken ­fortsätter göra stora pengar

HÖGKONJUNKTURDen svenska ­massa- och pappersindustrin har en rejäl formtopp. DA:s årliga granskning visar att bara några av 60 arbetsplatser har problem med lönsamheten.

 

Framtidstro på bruken

2016"En bättre utveckling än vad jag trodde för ett par år sedan", säger Pappers förbunds­ekonom Christer Larsson om läget inom den svenska massa- och pappersindustrin.

 

Så är dagsformen på pappersbruken

2015 – Hela listanSå är dagsformen på pappersbruken

 

Läs mer från Dagens Arbete:

Detta gäller vid korttidsarbete

SVAR PÅ LÄSARNAS FRÅGORVad gäller vid utbildning, får man jobba mer än vad avtalet säger och hur snabbt kan korttidsarbetet blåsas av? DA har fått många frågor från er läsare – här är svaren.

Gasolyckan på Aspa bruk

Han räddade sin arbetskamrat undan gasen

Thomas Sedig satt i kontrollrummet när larmen gick. I höga halter dödar svavelväte direkt. ”Men ligger någon där, då tvekar man inte. Då gör man allt för att rädda människans liv.”

1

”Vi måste samarbeta bättre”

RÄDDNINGSPLAN Aspa bruk vill knyta räddningstjänsten närmare, och utbilda anställda som kan lotsa dem inne på bruket om en olycka inträffar igen.

Ladda ner senaste e-DA här!

Dagens Arbete finns som gratis e-tidning. Här finns också ett sökbart arkiv två år bakåt, du når lätt våra inlästa reportage och kan länka till spännande vidareläsning. Här kan du ladda ner appen.

Tack alla kämpar – vi behöver er

KrönikaKraften i vår organisation har stegrats, fler och fler har fått veta vad Pappers gör och vad vi står för. Engagemanget från UNG 2020 finns med oss till efter coronakrisen, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

”Nu måste vi se till att kompetensutveckling också sker”

DEBATTTrots att korttidsarbete används i stor omfattning sker nästan inga kompetensutvecklande insatser. Vi parter är överens om att det är viktigt – nu måste vi också se till att det blir verklighet, skriver avtalssekreterarna för Pappers, GS och IF Metall tillsammans med Industriarbetsgivarna.

1

Redo för framtiden

En ny generationAugust Wieser, som DA mötte 2017, har tagit studenten. Dessutom har han fått jobb på Billerud Korsnäs i Gävle. Men om han är pappersarbetare om tio år låter han vara osagt.

Arbetsrätten

Så här vill utredaren ändra las

På måndagen presenterades utredningen i riksdagen. Parterna har redan tidigare uttalat sitt missnöje. Nu säger också arbetsmarknadsminister Eva Nordmark att hon inte är nöjd – och hoppas att fack och arbetsgivare kan hitta en bättre lösning.

4

”Småföretagen kan inte vänta till 2022”

DEBATTFör att få fart på svensk ekonomi efter coronakrisen måste småföretagens kostnader för att säga upp personal minska redan före 2022, skriver Lise-Lotte Argulander, arbetsrättsexpert på Företagarna.

2

”Skamligt L och C – förslaget är allt annat än liberalt”

DEBATTAtt ta bort anställningstryggheten och med den yttrandefriheten, är den raka motsatsen till liberal politik, skriver sex företrädare för GS-facket.

Så kan las ändras – detta säger parterna

Nästa måndag presenterar regeringens utredare sina förslag på hur las kan förändras. SVT har tagit del av dem redan nu – och varken fack eller arbetsgivare är nöjda

2

Kerstin får gå när jobben ska räddas

Nästa vecka kommer utredningens förslag på hur las ska ändras. Det finns en oro för att de fasta jobben ska bli mindre trygga. Men i coronakrisens spår är det som vanligt. De med osäkra anställningar blir av med jobbet först.

Amanda är yngst på bruket

ÖgonblicketKlockan är 09.31
Ahlstrom-Munksjö AB i Jönköping.

Löneligan för pappers- och massabruk

Lönestatistik | PappersHar du högre eller lägre lön än dina kollegor på grannbruken? Nu kan du för första gången se hur lönen utvecklats de senaste åren. För alla skiftformer.

Kan krisen bli ett lyft för facket?

CoronaeffektenI flera år har fackförbunden brottats med sjunkande organisationsgrad. Så kom en annan kris. Nu rapporterar flera förbund om medlemmar som strömmar till.

Så fungerar de nya reglerna

DA guidarUnder coronakrisen har regeringen både lättat på reglerna för att få ersättning och höjt beloppen för den som uppfyller villkoren från a-kassan. Följ DA:s guide för att ta reda på vilken ersättning du har rätt till.

Illustration: Josephine Skapare

Får chefen neka min semester?

Fråga om jobbet | LedighetHar arbetsgivaren skyldighet att ge en orsak till varför en semesteransökan avslås, eller räcker det att bara säga nej?

”Petters och Saras död skapar inga rubriker”

KRÖNIKAPandemin har fått oss att verkligen bry oss om varandra. Bra! Samtidigt får det mig att tänka på en annan, ständigt bortglömd epidemi – drogdöden, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

”Lediga veckor kan jag vara med bandet”

PROFILENÄr det roligt att spela gitarr? Det ville Eki Kumpulainen ta reda på i sina tonår i Skutskär. Svaret ledde honom upp på scen och ut i världen med bandet Demonical.

”Bra Karl-Petter, men ta ett steg till”

DebattJag saknar fortfarande en tydlighet från LO:s styrelse om turordningsreglerna i las, skriver Jan-Olov Carlsson, IF Metallklubben på Volvo Lastvagnar Umeå.

Krisstöd

Stora aktieutdelningar ger indraget krisstöd

Inget statligt krisstöd till företag som gör stora aktieutdelningar. Det beskedet från Tillväxtverkets generaldirektör Gunilla Nordlöf kom på torsdagen.

1

Nödår, strejker, slit – och äventyr

ArbetarhistoriaHur var det att vara arbetare för hundra år sedan? Med usel lön, eländiga villkor och en polis som sköt skarpt. DA:s Pontus Ohlin hittar ett gammal­t brev och söker svar.

1

Efter coronan

Marie Nilsson, förbundsordförande IF Metall. Foto: Ylva Bergman

”Staten bör ta en del av kostnaden för kompetens­utveckling”

DEBATTStaten bör kunna subventionera kompetenshöjande insatser i samband med korttidsarbete, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Krisen kräver en framtids­grupp”

Industriledaren Carl Bennet tycker det är dags för näringslivet att överge kortsiktighet och utflyttning av produktion.

2

Coronakrisen

Jesper Johansson är tjugosex år och har varit huvudskyddsombud i mer än två år. Foto: Åke Ericson

Sätter stopp för smittan

Nya risker.Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Här jobbar ­skiftarbetarna 40 procent

KORTTIDSAVTALPå Skåpafors händer inte mycket. Först stoppade man produktionen, sedan fick alla skiftarbetare gå hem. Men Pappersavdelningens ordförande Ulrik Jörback är ändå optimistisk. – Vi brukar klara oss även i lite sämre tider.

1

Coronakrisen – dag för dag

TidslinjeAllt hände så fort. Här kan du följa utvecklingen när det nya coronaviruset spreds över världen. Vilka konsekvenser det fick, och fortfarande får, med ett särskilt fokus på svensk industri.

Regionala skyddsombud

Ingen utökad tillträdesrätt för regionala skyddsombud

TillträdesrättRegeringens förslag om att ge regionala skyddsombud rätt att komma in på arbetsplatser där facket inte har några medlemmar kommer att röstas ner. Flera partier går i dag samman för att stoppa förslaget.

1

”Det är de små arbetsplatserna som behöver oss”

Regionala skyddsombud är oroliga över utvecklingen. Vad blir steg två, frågar de sig. Och kommer Arbetsmiljösverige monteras ner ytterligare?

Anständiga utnyttjar inte krisen

KrönikaDet finns tyvärr företag som använder krisen för att trycka tillbaka facket. Som tur är ser vi också många exempel på där parterna i stället varit ödmjuka för situationen – och hittat bra lösningar, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

1
Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.