Industriarbetarnas tidning

”Jag kollar askarna på taxfreen”

16 februari, 2015

Mikael Kring, maskinoperatör på Iggesund Paperboard:
LYXIG KARTONG

Vid Holmens Iggesundsfabrik tillverkas helblekt kartong som kallas invercote. Kartongen består av flera skikt och har den finaste kvalitetsgraden ”top of the line”. Kartongen används bland annat till bokomslag, vykort och förpackningar.

”Jag brukar vända och vrida lite extra på parfymförpackningarna när jag är i taxfreen på semestern. Det går inte att se om kartongen är tillverkad hos oss, men jag tittar ändå ifall askarna verkar ha behållit formen. Man kan bli lite nördig av att jobba här. I vykortsställen ser jag direkt om korten har hållit sig platta. Vi vill att kartongen ska klara den högre luftfuktigheten som ofta är utomlands. Är korten böjda har vi inte lyckats. Jag har jobbat på Iggesunds bruk i 19 år. Som maskinoperatör ställer jag in maskinen så att kvaliteten blir så bra som möjligt. Kartongen bestryks på båda sidor med en smet som ger blank yta. All vår kartong är helblekt så att den inte gulnar. En parfym varar ju länge och asken ska hålla sig fin.”

Berättat för Charlie Olofsson co@da.se

Skiftarbetets fram- och baksidor

Het näthandel ger helgskift

Het näthandel ger helgskift

Näthandelns uppsving under 2020 ledde till många timmar övertid på DS Smith i Värnamo. Nu har de infört ett nytt helgskift för att hinna med – och över 200 sökte jobben.

”Mycket man måste ha koll på”

”Mycket man måste ha koll på”

August Wieser gick i första kullen på pappersarbetarutbildningen på Polhemsskolan i Gävle. Nu har han fått jobb, och behovet av kompetent arbetskraft inom pappersindustrin är fortsatt stort. Men nu tar utbildningen paus – på grund av för få sökande.

Det är något med natten i gruvan

Det är något med natten i gruvan

När kroppen ska sova som djupast dricker vi kaffe och hjälps åt, skriver DA:s nya krönikör, musikern och gruvarbetaren Johan Airijoki.

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Skiftarbetet gjorde att Nadine Dabo mådde dåligt.
Efter två missfall jobbar hon nu dag och väntar barn.

Så kan nattjobbet bli mer  hälsosamt

Så kan nattjobbet bli mer hälsosamt

Att arbeta flera nätter i rad tär på kroppen. Forskare i Norden har nu vägt samman sina studier. Skiftarbete är ännu sämre för hälsan än vad man tidigare trott.

Måste jag jobba på julen i år igen?

Måste jag jobba på julen i år igen?

Kan samma skiftlag jobba under julen flera år i rad? Juristen Henric Ask svarar.

Julkort från fabriken

Julkort från fabriken

Hur är det att arbeta på julen när alla andra är lediga? DA besökte Rottneros bruk och pratade julskift och traditioner.

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Vissa permitteras, andra sägs upp. Men på medicinteknikbolaget Getinge i Solna kan de anställda lugnt räkna med att de får behålla jobben.