Industriarbetarnas tidning

”Jag kollar askarna på taxfreen”

16 februari, 2015

Mikael Kring, maskinoperatör på Iggesund Paperboard:
LYXIG KARTONG

Vid Holmens Iggesundsfabrik tillverkas helblekt kartong som kallas invercote. Kartongen består av flera skikt och har den finaste kvalitetsgraden ”top of the line”. Kartongen används bland annat till bokomslag, vykort och förpackningar.

”Jag brukar vända och vrida lite extra på parfymförpackningarna när jag är i taxfreen på semestern. Det går inte att se om kartongen är tillverkad hos oss, men jag tittar ändå ifall askarna verkar ha behållit formen. Man kan bli lite nördig av att jobba här. I vykortsställen ser jag direkt om korten har hållit sig platta. Vi vill att kartongen ska klara den högre luftfuktigheten som ofta är utomlands. Är korten böjda har vi inte lyckats. Jag har jobbat på Iggesunds bruk i 19 år. Som maskinoperatör ställer jag in maskinen så att kvaliteten blir så bra som möjligt. Kartongen bestryks på båda sidor med en smet som ger blank yta. All vår kartong är helblekt så att den inte gulnar. En parfym varar ju länge och asken ska hålla sig fin.”

Berättat för Charlie Olofsson co@da.se

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen