Industriarbetarnas tidning

”Jag kontrollmäter var tusende skruv”

26 februari, 2015

TREDJE STÖRST I EUROPA

Bulten Hallstahammar AB har 220 anställda. De har ingen standardproduktion utan jobbar på uppdrag, främst mot fordonsindustrin.
Som tillverkare av fästelement till person- och lastbilar är de tredje störst i Europa.

Lasse Jonsson, maskinoperatör på Bulten i Hallstahammar.

”De här karosskruvarna ska hålla hela bilens livstid. Stålbitarna kallformas i fyra steg, det finns ingen tillsatt värme. Men när skruvarna bankas till ryker det av friktionen. Skruvarna görs av tråd som kommer i rullar på ungefär 1,5 ton. När tråden tar slut svetsar jag på änden från nästa rulle. Jag kontrollmäter ungefär var tusende skruv, sedan kör jag bort dem för gängning och härdning. Jag jobbade skift i 25 år, det funkade bra när barnen var små. Nu är det skönt att jobba dagtid och att kunna skjutsa sonen till hockeyträningarna. Själv är jag speaker på Hallsta Black Sheep’s hemmamatcher i division 3. Fritiden är viktig när man har ett lite enformigt jobb, men kollegorna betyder allt.

Berättat för Adam Westin

Skiftarbetets fram- och baksidor

Het näthandel ger helgskift

Het näthandel ger helgskift

Näthandelns uppsving under 2020 ledde till många timmar övertid på DS Smith i Värnamo. Nu har de infört ett nytt helgskift för att hinna med – och över 200 sökte jobben.

”Mycket man måste ha koll på”

”Mycket man måste ha koll på”

August Wieser gick i första kullen på pappersarbetarutbildningen på Polhemsskolan i Gävle. Nu har han fått jobb, och behovet av kompetent arbetskraft inom pappersindustrin är fortsatt stort. Men nu tar utbildningen paus – på grund av för få sökande.

Det är något med natten i gruvan

Det är något med natten i gruvan

När kroppen ska sova som djupast dricker vi kaffe och hjälps åt, skriver DA:s nya krönikör, musikern och gruvarbetaren Johan Airijoki.

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Skiftarbetet gjorde att Nadine Dabo mådde dåligt.
Efter två missfall jobbar hon nu dag och väntar barn.

Så kan nattjobbet bli mer  hälsosamt

Så kan nattjobbet bli mer hälsosamt

Att arbeta flera nätter i rad tär på kroppen. Forskare i Norden har nu vägt samman sina studier. Skiftarbete är ännu sämre för hälsan än vad man tidigare trott.

Måste jag jobba på julen i år igen?

Måste jag jobba på julen i år igen?

Kan samma skiftlag jobba under julen flera år i rad? Juristen Henric Ask svarar.

Julkort från fabriken

Julkort från fabriken

Hur är det att arbeta på julen när alla andra är lediga? DA besökte Rottneros bruk och pratade julskift och traditioner.

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Vissa permitteras, andra sägs upp. Men på medicinteknikbolaget Getinge i Solna kan de anställda lugnt räkna med att de får behålla jobben.