Industriarbetarnas tidning

Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.

”Kunskapen är industrins framtid”

30 mars, 2015

Skrivet av Per Grankvist

per-grankvist, nedlläggning ericsson
Om skribenten

Per Grankvist är samtidsanalytiker och en av Sveriges främsta experter på företagens ansvarstagande och näringslivets etik.

Han skriver regelbundet på ledarsidorna i Sydsvenskan och HD och har gett ut två kritikerrosade böcker: ”Engagemang – Batman, Putnam och jag” och ”CSR i praktiken

kontakt@pergrankvist.se  

twitter.com/pergrankvist

Gör en miljon svenskar som arbetar direkt eller indirekt i industrin Sverige till en industrination? Nja. Inte mer än den knappa miljon anställda i kommun och landsting gör Sverige till en kommun- och landstingsnation, skriver Per Grankvist i en replik till IF Metalls ordförande Anders Ferbe i debatten om industrins ansvar.

Nej, Sverige är och förblir en kunskapsnation. Att Anders Ferbe i sin roll som ordförande i IF Metall har ett behov att framställa industrins betydelse för landet är begripligt, men det borde kunna ske utan överdrifter. Sverige ska förbli ledande på industriell produktion, men någon industrination blir vi inte igen.

När jag konstaterar att den epoken tog slut för flera decennier sedan oroar sig Anders Ferbe för att jag blundar för det faktum att många svenska industriföretag står sig oerhört väl i internationell konkurrens. Nej, min syn är det inget fel på. Därför ser jag också den större bilden.

På den tid när Sverige var en ledande industrination handlade industriell produktion om att i stor skala framställa produkter enligt Henry Fords löpande band-princip. Arbetarna betraktas som utbytbara kuggar som utför därför tydligt definierade och repetitiva uppgifter och värderas inte särskilt högt. Att flytta samma process till andra länder där de har lägre löner blev därför lockande. Det fick svenska industriarbetare lida för.
De nya satsningar på industrialiseringar som såväl Tyskland och USA gör är något annat än att hämta hem den produktion som under flera decennier utlokaliserats till låglöneländer. Vad som kan tyckas vara ett trendbrott är i själva verket en fortsättning. Företag är fortfarande intresserade av att minska produktionskostnaden till ett minimum. Vad som hänt är att ökad automatisering i produktionen gör att man kan ersätta arbetare och därmed minska kostnaderna ytterligare, trots att tillverkningen sker i USA eller Tyskland.

Den centrala tanken i denna fjärde industriella revolution, som Anders Ferbe så träffande kallar det, är dock inte att flytta hem det man flyttat ut, utan omdefiniera industriell produktion. Den centrala tanken är istället denna: Alla tydligt definierade och repetitiva uppgifter kan automatiseras och göras av robotar. Alla uppgifter som kräver känsla och individuella bedömningar ska däremot göras av människor.

En ofta använd förebild på området är Tesla med sin långt drivna automatiseringen av sin bilproduktion där 160 robotar gör alla de tunga och monotona uppgifterna med stor precision.  Jämfört med andra biltillverkare gör man långt många fler komponenter och delar under eget tak då det ger både ökad kontroll och ökad flexibilitet. Att man utan erfarenhet och på bara fyra års tid kunna tillverka en bil som är revolutionerande på många områden och dessutom fått toppbetyg i en lång rad tester säger något om värdet av att tänka om när det gäller industriell produktion, snarare än att värna det gamla.

Med den nya industriella logiken blir det inte alls lockande att flytta produktionen till andra länder eftersom människorna och deras kunskap är mycket viktigare i den här nya industriella processen. Talande är att Teslas fabrik ligger mitt i Silicon Valley, där lönerna för just de människor som Tesla behöver är högre än på många andra ställen i världen.

”Tar vi istället utgångspunkt i att Sverige är en kunskapsnation blir industrin en sektor där arbetarnas kunnande, inte råvaror, är det som bidrar till konkurrenskraftiga produkter.”

Varför flyttar man inte? För att människorna är viktigare än maskinerna. Att arbeta i ett företag med den inställningen är naturligtvis varje industriarbetares dröm.

Det för oss tillbaka till det som den här debatten handlade om från början – företagens ansvar för att värna om enskilda arbetstillfällen. Med den gamla modellen finns naturligtvis inget sådant ansvar eftersom arbetarna där är utbytbara kuggar. Dessutom är ansvaret för att anpassa företaget till marknadens behov är större eftersom det är detta som krävs för att trygga företagets framtid.

Något formellt ansvar för att värna arbetstillfällen finns inte heller med den nya industriella modellen men eftersom arbetarna, inte maskinerna, är det viktiga inser vi ju att det vore dumt att inte satsa på dessa för att bibehålla kompetens. Med våra jämförelsevis välutbildade industriarbetare har Sverige fortfarande ett försprång, ja i det här perspektivet är vi faktiskt fortfarande ledande. På den här punkten är alltså Anders Ferbe och jag överens.

Det som skiljer oss åt verkar snarare vara tankarna på hur industrin i Sverige ska betraktas 2015. Försöker vi upprätthålla bilden av Sverige som en ledande industrination utifrån gamla meriter slår vi samtidigt vakt om en modell där arbetarnas intressen kommer stå i konflikt med företagens intressen när produktionen ska kostnadseffektiviseras. Tar vi istället utgångspunkt i att Sverige är en kunskapsnation blir industrin en sektor där arbetarnas kunnande, inte råvaror, är det som bidrar till konkurrenskraftiga produkter.

Jag undrar om inte det sistnämnda perspektivet hade tjänat IF Metall bättre än att starta en svekdebatt så fort företag anpassar sig till samtiden? Om man inte visar att man förstår samtiden är risken stor att man blir betraktad som något som hör dåtiden till.
Förutsättningarna för den svenska industrin är som Anders Ferbe riktigt poängterar mycket goda och som en representant för de arbetare vars kunskap är avgörande för att den ska fortsätta vara viktig har fackförbundet en viktig roll att spela. Allt som krävs är att man slutar att krampaktigt krama gamla idéer om vad Sverige är och istället omfamnar de möjligheter samtiden erbjuder.

En kommentar till “Kunskapen är industrins framtid

  • Som så mycket annat i tillvaron så är det viktigt med det öppna ögat, först då ser vi det myller av vägar som kan vara möjliga! Känns som att facket krampar och vägrar släppa taget (öppna ögat), se bara på ”kampen” för en god arbetsmiljö, även där vägrar man se att det måste arbetas för att etablera ”goda arbetsmiljön” och då går det inte att krampaktigt stå med slutna ögat och vägra vara den som börjar att gå!

Vad tycker du? Kommentera artikeln här.

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Mer åsiktsmaterial

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Sverige är på rätt väg ur krisen

Sverige är på rätt väg ur krisen

Att förstärkningen av a-kassan blir kvar är en seger för tryggheten, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Ljugande politiker är ett hot mot demokratin”

”Ljugande politiker är ett hot mot demokratin”

Jan Scherman: När Ebba Busch ljuger om sitt festande mitt i en coronakris använder hon sig av samma metod som Donald Trump

”Vi måste aktivt skydda demokratin”

”Vi måste aktivt skydda demokratin”

Även vi bör återuppta diskussionen om att förbjuda militanta nazistorganisationer som NMR, skriver journalisten Lisa Bjurwald

Självklart väljer vi medlemmarnas sida

Självklart väljer vi medlemmarnas sida

När vi tar strid för varandra visar vi att vi är en kamporganisation, skriver Pontus Georgsson.

Livets gång syns bara från sidan

Livets gång syns bara från sidan

Det är hjärtat som visar oss vägen. Och hundar, skriver Carl-Einar Häckner.

Fortsätt förhandla

Fortsätt förhandla

Ingen vill att politiken ska rubba maktbalansen på svensk arbetsmarknad, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Första hundra åren i framtidens tjänst

Första hundra åren i framtidens tjänst

Vi har valt att visa människorna på bruken under de senaste decennierna, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Pappers är kollektivet som skapar vinnare

Pappers är kollektivet som skapar vinnare

Tillsammans och med nytänkande tar vi oss an de utmaningar vi står inför, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Du kanske också vill läsa…

”Vuxen­utbildningen kan rusta oss ur krisen”

”Vuxen­utbildningen kan rusta oss ur krisen”

Tillsammans måste vi både möta den akuta krisen och förbereda oss för vändningen med snabb omställning. Då är möjligheterna till utbildning otroligt viktiga, skriver Gunilla Svantorp och Tomas Kronståhl,  ledamöter (S) i riksdagens utbildningsutskott.

”Arbetskrafts­invandringen bör utvecklas snarare än begränsas”

”Arbetskrafts­invandringen bör utvecklas snarare än begränsas”

Kontroller, sanktioner och bättre myndighetssamverkan måste till. Men att strama åt arbetskraftsinvandringen vore ett slag i luften, skriver Amelie Berg och Patrik Karlsson, Svenskt Näringsliv.

”Problemet är fusket, inte arbetskrafts­invandringen”

”Problemet är fusket, inte arbetskrafts­invandringen”

”De problem som finns måste lösas, men den lagliga och värdefulla arbetskraftsinvandringen ska värnas”, skriver Caspian Rehbinder, Timbro.

Värna framtidens pappers­arbetare

Branschen står inför en gigantisk generationsväxling. Företag och fack måste hitta strategier för föryngring.

”Sommarjobbarna är industrins framtid”

”Sommarjobbarna är industrins framtid”

Sommaren är här, och med den chansen för unga människor att påbörja sitt arbetsliv. Se till att stötta dem som sätter foten på industrigolvet för första gången, skriver Marie Nilsson, förbundsordförande för IF Metall.

”Matchningen måste förbättras”

”Matchningen måste förbättras”

Arbetsförmedlingen behöver renodla sitt uppdrag till myndighetsutövning – kontroll och uppföljning. Privata aktörer kan bättre specialisera sig på olika branscher, skriver Fredrik Christensson, riksdagsledamot i arbetsmarknadsutskottet för C.

”Vi behöver politik – inte mer marknad”

”Vi behöver politik – inte mer marknad”

Att privatisera Arbetsförmedlingen är att gå åt precis fel håll. En fungerande vuxenutbildning och matchning behöver en stabil arbetsmarknadspolitik, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

”I stället för slagträ behövs pragmatisk politik”

”I stället för slagträ behövs pragmatisk politik”

”Arbetsmarknadsministerns utbildningsstrategi är farlig i lågkonjunktur. Kommunal vuxenutbildning och traditionell arbetsmarknadsutbildning måste komplettera varandra, skriver Maria Mattsson Mähl, styrelseledamot i Svenskt Näringsliv.

”Yrkeshögskolan är en förebild”

”Yrkeshögskolan är en förebild”

Företag måste samverka mer för att hitta vilken kompetens som saknas och kommuner behöver samarbeta bättre, för att kommunal arbetsmarknadsutbildning ska ge bättre resultat, skriver Henrik Smedmark, utbildningschef på Trä- och Möbelföretagen.

”Att stänga ute ett lovande alternativ kan inte vara lösningen”

”Att stänga ute ett lovande alternativ kan inte vara lösningen”

”Samhällsutmaningen och arbetskraftsbristen inom sågverksindustrin kräver fler, inte färre, lösningar”, skriver Industriarbetsgivarnas vd Per Hidesten som svar på GS förbundsordförande Per-Olof Sjöös inlägg om etableringsjobb.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Skyddsombudens dag DA uppmärksammar dem som värnar om din arbetsmiljö

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.