Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Ropen skalla: Nattis åt alla!

25 mars, 2015

Skrivet av

Helle Klein, chefredaktör.
Helle Klein, chefredaktör.

För en tid sedan skrev Dagens Nyheters ledarskribent Hanne Kjöller om att nattis är en nödlösning. I sin vanliga von oben-stil raljerade Kjöller med att den nya rödgrönrosa majoriteten i Stockholms stad vill satsa på nattöppna dagis – trots att det inte verkar vara något som medborgarna efterfrågar. Det sistnämnda är Kjöllers slutsats efter att ha läst en notis i Södermalmsnytt.

Nåja, den som följt stockholmspolitiken vet att nattöppna dagis varit en het fråga en längre tid och något som även den förra borgerliga ledningen i staden velat satsa på. För tre år sedan flaggade det moderata borgarrådet Sten Nordin för att det behövdes fler nattöppna dagis i Stockholm.

– I dag arbetar många stockholmare skift eller har oregelbundna arbetstider. I dag finns behovsprövad barnomsorg ör dem med obekväm arbetstid, men jag har fått signaler om att detta inte räcker till, sa Sten Nordin till Metro (2012).

Faktum är att antalet singelhushåll är ständigt växande i Stockholm och bara det borde vara en grund för behov av nattis. Om man lämnar det Kjöllerska 08-perspektivet kan man se att frågan är stor för många medborgare runtom i landet. Under den borgerliga regeringsperioden lanserade statsrådet Nyamko Sabuni (FP) ett extra stöd till kommuner som ville satsa på nattis. Något som den socialdemokratiska oppositionen jublade åt då det var ett gammalt S-krav.

Det tycks alltså finnas ett ganska brett politiskt stöd för att nattöppna dagis är bra och nödvändigt i ett förändrat arbetsliv. För DN:s Hanne Kjöller verkar nattis inte bara vara onödigt utan också nåt förkastligt, ja rentav omoraliskt.

”… det stora flertalet föräldrar har rimligtvis inte skaffat barn för att – med undantag för ett par kvällstimmar – överlåta åt kommunen att ta hand om dem”, skriver Kjöller på ledarplats. Usch och fy att föräldrar jobbar när de har barn och att de dessutom har mage att jobba skift!

Perspektivet är pinsamt verklighetsfrånvänt och säger mer om DN:s översitteri än om de många yrkesarbetande föräldrar, inte minst ensamstående mammor, som försöker få tillvaron att gå ihop.

Dagens Arbete berättar i dag om Martin vars mamma Marie är operatör på Astra Zeneca i Södertälje och jobbar nattskift. För mor och son kom Södertäljes första och hittills enda nattis – John Blund – mycket lägligt när det öppnade 2005. Maries föräldraledighet tog slut precis då och hon kunde tack vare nattis behålla sitt jobb på Astra Zeneca.

På John Blund finns i dagsläget ett tjugotal barn inskrivna. Föräldrarna jobbar på industrier som Astra Zeneca och Scania eller inom äldrevården eller på sjukhuset.

Dagisreformen betydde en gång i tiden enormt mycket för kvinnors intåg på arbetsmarknaden och är en central del i kampen för ökad jämställdhet. Alla kommuner i Sverige måste kunna erbjuda barnomsorg dagtid. Men ha förskola på obekväma arbetstider är frivilligt.

Med tanke på att det moderna arbetslivet inte känner dygnsgränser – svensk industri står exempelvis inte still för att det är natt eller påsk, liksom inte heller tjänsteyrken som vård, omsorg, säkerhetsbolag eller taxiservice osv. – är det dags att barnomsorgen inte heller känner det. Dagissystemet är anpassat efter ett kontorssamhälle som inte längre finns.

Nattis är dessutom en klassfråga. Medan Kjöllers medelklassvänner på Södermalm kanske kan ordna tillvaron efter dagis öppettider är det nästintill omöjligt för industriarbetare som är fast i skiftarbetet.

Precis som liberaler och socialdemokrater en gång i tiden slogs tillsammans för dagisutbyggnaden borde det finnas politisk grund för att nattis blir en lagstadgad rättighet.

Nej, Hanne Kjöller, nattis är ingen nödlösning. Det är en nödvändighet.

Du kanske också vill läsa…

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Fortsätt förhandla

Fortsätt förhandla

Ingen vill att politiken ska rubba maktbalansen på svensk arbetsmarknad, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Första hundra åren i framtidens tjänst

Första hundra åren i framtidens tjänst

Vi har valt att visa människorna på bruken under de senaste decennierna, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Århundradets förhandling

Ge för guds skull inte politikerna möjlighet att skapa oreda på arbetsmarknaden för lång tid framöver, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Bra jobb­satsningar i höstbudgeten

Magdalena Anderssons spara i ladorna har bytts mot satsa järnet. Det är helt rätt, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Låt industrin bli det gröna navet

Med rätt satsningar kan återhämtningen efter coronakrisen bli språngbrädan som åstadkommer den nödvändiga klimatomställningen, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Vänd oron till framtidstro

Politiken, liksom parterna på arbetsmarknaden, måste nu se till att människor återfår hoppet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Gör inte upp med Moderaterna

Lagom till sommarsemestern verkar en regeringskris segla upp. Kommer Miljöpartiet att lämna regeringssamarbetet på grund av flyktingpolitiken? Nu behöver det inte gå så illa. Men frågan om migrationen är onekligen svårlöst och har många dimensioner. Jag måste erkänna att jag inte riktigt begriper Socialdemokraternas agerande just nu. I januariöverenskommelsen beslutade regeringsmajoriteten om att en parlamentarisk […]

Människovärdet står på spel

Kortsiktiga vinstintressen har skapat ett ohållbart och mänskligt ovärdigt arbetsliv som nu också visar sig vara samhällsfarligt i coronasmittans tid, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Ingenting är längre som förut

LO har just valt en ny ledning, ett på många sätt unikt val. Susanna Gideonsson från Handels blir ny ordförande. Det är första gången någon från Handels blir LO-ordförande och det hör verkligen till ovanligheterna att LO-ordföranden inte kommer från antingen IF Metall eller Skogs- och träfacket. Wanja Lundby Wedin kom från Kommunal men det är […]

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen