Nu är det nog – branschen måste agera för att rädda liv
Minst tre bränder sker varje dag i industrin och ny teknik ökar riskerna ytterligare, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Eva Burman.
Industriarbetarnas tidning
Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.
25 mars, 2015
Skrivet av Helle Klein
För en tid sedan skrev Dagens Nyheters ledarskribent Hanne Kjöller om att nattis är en nödlösning. I sin vanliga von oben-stil raljerade Kjöller med att den nya rödgrönrosa majoriteten i Stockholms stad vill satsa på nattöppna dagis – trots att det inte verkar vara något som medborgarna efterfrågar. Det sistnämnda är Kjöllers slutsats efter att ha läst en notis i Södermalmsnytt.
Nåja, den som följt stockholmspolitiken vet att nattöppna dagis varit en het fråga en längre tid och något som även den förra borgerliga ledningen i staden velat satsa på. För tre år sedan flaggade det moderata borgarrådet Sten Nordin för att det behövdes fler nattöppna dagis i Stockholm.
– I dag arbetar många stockholmare skift eller har oregelbundna arbetstider. I dag finns behovsprövad barnomsorg ör dem med obekväm arbetstid, men jag har fått signaler om att detta inte räcker till, sa Sten Nordin till Metro (2012).
Faktum är att antalet singelhushåll är ständigt växande i Stockholm och bara det borde vara en grund för behov av nattis. Om man lämnar det Kjöllerska 08-perspektivet kan man se att frågan är stor för många medborgare runtom i landet. Under den borgerliga regeringsperioden lanserade statsrådet Nyamko Sabuni (FP) ett extra stöd till kommuner som ville satsa på nattis. Något som den socialdemokratiska oppositionen jublade åt då det var ett gammalt S-krav.
Det tycks alltså finnas ett ganska brett politiskt stöd för att nattöppna dagis är bra och nödvändigt i ett förändrat arbetsliv. För DN:s Hanne Kjöller verkar nattis inte bara vara onödigt utan också nåt förkastligt, ja rentav omoraliskt.
”… det stora flertalet föräldrar har rimligtvis inte skaffat barn för att – med undantag för ett par kvällstimmar – överlåta åt kommunen att ta hand om dem”, skriver Kjöller på ledarplats. Usch och fy att föräldrar jobbar när de har barn och att de dessutom har mage att jobba skift!
Perspektivet är pinsamt verklighetsfrånvänt och säger mer om DN:s översitteri än om de många yrkesarbetande föräldrar, inte minst ensamstående mammor, som försöker få tillvaron att gå ihop.
Dagens Arbete berättar i dag om Martin vars mamma Marie är operatör på Astra Zeneca i Södertälje och jobbar nattskift. För mor och son kom Södertäljes första och hittills enda nattis – John Blund – mycket lägligt när det öppnade 2005. Maries föräldraledighet tog slut precis då och hon kunde tack vare nattis behålla sitt jobb på Astra Zeneca.
På John Blund finns i dagsläget ett tjugotal barn inskrivna. Föräldrarna jobbar på industrier som Astra Zeneca och Scania eller inom äldrevården eller på sjukhuset.
Dagisreformen betydde en gång i tiden enormt mycket för kvinnors intåg på arbetsmarknaden och är en central del i kampen för ökad jämställdhet. Alla kommuner i Sverige måste kunna erbjuda barnomsorg dagtid. Men ha förskola på obekväma arbetstider är frivilligt.
Med tanke på att det moderna arbetslivet inte känner dygnsgränser – svensk industri står exempelvis inte still för att det är natt eller påsk, liksom inte heller tjänsteyrken som vård, omsorg, säkerhetsbolag eller taxiservice osv. – är det dags att barnomsorgen inte heller känner det. Dagissystemet är anpassat efter ett kontorssamhälle som inte längre finns.
Nattis är dessutom en klassfråga. Medan Kjöllers medelklassvänner på Södermalm kanske kan ordna tillvaron efter dagis öppettider är det nästintill omöjligt för industriarbetare som är fast i skiftarbetet.
Precis som liberaler och socialdemokrater en gång i tiden slogs tillsammans för dagisutbyggnaden borde det finnas politisk grund för att nattis blir en lagstadgad rättighet.
Nej, Hanne Kjöller, nattis är ingen nödlösning. Det är en nödvändighet.