Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen
Om de allra högsta cheferna får kraftigt höjda ersättningar under avtalsrörelsen blir det svårare för parterna att komma överens, säger Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo.
Industriarbetarnas tidning
22 april, 2015
Skrivet av Marie Edholm
Din arbetsplats ska lägga ner och ni får bonus för att stanna till slutet. Då riskerar du att bli utan a-kassa.
När en arbetsplats ska lägga ner händer det att fack och arbetsgivare kommer överens om att de anställda ska få bonus. Pengar som kan kännas som plåster på såren. Men vänta med att unna dig saker eller amortera på lånen! Pengarna behövs om du inte har ett nytt jobb att gå till direkt. Extra lön som betalas ut i samband med att en anställning upphör räknas nämligen om till tid. Under den tiden har du inte rätt till a-kassa. Så här: Har du fått motsvarande tre månadslöner i bonus har du inte rätt till a-kassa förrän tre månader har gått från det att ditt jobb upphör.
Det spelar ingen roll vad bonusen kallas, om du får den i en klumpsumma eller utspridd över flera månader, om den betalas först när du slutat eller under tiden du jobbar. Pengarna betraktas ändå som avgångsvederlag och a-kassan får enligt lag inte betala ut ersättning förrän tillräckligt lång tid har gått.
Kompensation för extra arbetsinsatser kan undantas, men dit räknas väldigt få saker, som till exempel övertidsarbete. Kammarrätten har också kommit fram till att kompensation för att man inte tar ut semester är okej. Enligt en annan dom räcker det däremot inte att utföra nya arbetsuppgifter eller att lära upp personal vid andra fabriker.
Under den tid som a-kassan inte betalar ut ersättning anses du vara anställd med din normala lön. Bonusen är alltså a-kassegrundande och nivån på din ersättning – när den väl betalas ut – påverkas generellt sett inte av att du har fått bonus.
Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.