Industriarbetarnas tidning

”Den måste tåla regn och rusk”

14 april, 2015

STYRSYSTEM TILL TÅG

BOMBARDIER VÄSTERÅS. Kanadensiska Bombardier är verksamt inom flyg- och tågindustrin. I Sverige finns företaget på flera orter, huvud-kontoret ligger i Västerås. På fabriken här på Finnslätten i Västerås finns enheten Propulsion and Controls, som tillverkar elektriska styrsystem till tåg. Här jobbar 300 personer, kunderna finns i allt från Schweiz till Australien.

Peter Lagerhult, 56 år, montör:

”Den här tågvagnen ska till Frankrike, det är den 58:e i ordningen till samma kund. Jag och min kollega monterar in de fem modulerna i den här strömriktaren, som styr drivningen på tågen. Det tar oss just nu 110 timmar, men vi ska ner till 90 timmar, det är inga problem.

Efter att vi är klara ska strömriktaren testas så att den bland annat står emot regn och rusk. Jag har ett bra jobb, för jag gillar att bygga saker – och så får jag dra mycket kabel.

Vad som kan gå fel, jo man kan ju glömma att dra åt en skruv men det löser sig för vi har numera så mycket delkontroller.

Det har blivit 15 år nu här på Bombardier. På den tiden har produktionen blivit mer uppstyrd, men själv tycker jag inte att det har blivit stressigare. Jag försöker träna regelbundet, man hör att många får besvär med ryggen.”

Berättat för Hans Strandberg

Skiftarbetets fram- och baksidor

Het näthandel ger helgskift

Het näthandel ger helgskift

Näthandelns uppsving under 2020 ledde till många timmar övertid på DS Smith i Värnamo. Nu har de infört ett nytt helgskift för att hinna med – och över 200 sökte jobben.

”Mycket man måste ha koll på”

”Mycket man måste ha koll på”

August Wieser gick i första kullen på pappersarbetarutbildningen på Polhemsskolan i Gävle. Nu har han fått jobb, och behovet av kompetent arbetskraft inom pappersindustrin är fortsatt stort. Men nu tar utbildningen paus – på grund av för få sökande.

Det är något med natten i gruvan

Det är något med natten i gruvan

När kroppen ska sova som djupast dricker vi kaffe och hjälps åt, skriver DA:s nya krönikör, musikern och gruvarbetaren Johan Airijoki.

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Skiftarbetet gjorde att Nadine Dabo mådde dåligt.
Efter två missfall jobbar hon nu dag och väntar barn.

Så kan nattjobbet bli mer  hälsosamt

Så kan nattjobbet bli mer hälsosamt

Att arbeta flera nätter i rad tär på kroppen. Forskare i Norden har nu vägt samman sina studier. Skiftarbete är ännu sämre för hälsan än vad man tidigare trott.

Måste jag jobba på julen i år igen?

Måste jag jobba på julen i år igen?

Kan samma skiftlag jobba under julen flera år i rad? Juristen Henric Ask svarar.

Julkort från fabriken

Julkort från fabriken

Hur är det att arbeta på julen när alla andra är lediga? DA besökte Rottneros bruk och pratade julskift och traditioner.

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Vissa permitteras, andra sägs upp. Men på medicinteknikbolaget Getinge i Solna kan de anställda lugnt räkna med att de får behålla jobben.