”Jag läser på om dinosaurierna igen. Hur blev det så fel?”

Sågverksarbetaren och musikern Stefan Eriksson om hur blixtsnabbt vi människor lyckats förstöra så mycket omkring oss.

”Ett ohållbart arbetsliv visar sig vara samhällsfarligt”

Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete.

Tryckeriernas momshärva

”Det finns många förlorare”

Finansminister Magdalena Andersson säger att återbetald tryckerimoms givetvis bör gå vidare till kunderna. Men:

– Det är emellertid en fråga mellan tryckerierna och deras kunder. Det finns inga politiska beslut att fatta i det här läget.

 

Svaret kom i en debatt i riksdagen på tisdagskvällen, efter att Anette Åkesson (M) frågat vad finansministern tänker göra åt den så kallade tryckerimomshärvan. Hon skriver så här i sin interpellation:

”Till följd av hanteringen har många små och större företag tvingats in i rättsprocesser som stjäl nerver, kostar mycket pengar men även tar upp samhällets resurser. Vissa företag riskerar även konkurs, och därmed hotas även arbetsplatser. Det finns många förlorare.”

Bakgrunden till frågan är en fem år gammal dom i EU-domstolen som har lett till att svenska tryckerier har begärt tillbaka moms från Skatteverket och fått tillbaka 3,35 miljarder kronor. Samtidigt har Skatteverket krävt tryckeriernas kunder, som redan betalt sin moms en gång, på pengarna – hittills 1,89 miljarder kronor.

Många tryckerier har valt att behålla pengarna, vägledda av skattekonsulter som hittat en lucka i lagstiftningen, vilket DA avslöjat i sin prisbelönta granskning. Anette Åkesson formulerade sig så här i gårdagens debatt:

-Tryckerierna vet att man generellt inte tjänar pengar på moms, men man fick informationen att Skatteverket i sin tur inte kunde kräva deras kunder på några pengar. Det lät som ett riskfritt sätt att få in mer pengar utan att det drabbar någon annan än staten.

Finansministern, som var Skatteverkets näst högsta chef när momsbeslutet togs, höll med om att situationen är ”olycklig”, att den ”drabbar många företag” och att ”det finns många förlorare”. Hon tillade:

-För det fall staten återbetalar moms bör givetvis de kunder som betalat denna också kunna få tillbaka den. Det är emellertid en fråga mellan tryckerierna och deras kunder om tryckeriet ska betala tillbaka den moms kunden betalat för mycket.

Magdalena Andersson påpekade också att luckan i lagen nu är tilltäppt, därför bör denna situation inte uppkomma igen:

-Från Finansdepartementet ser vi inte att det finns några politiska beslut att fatta i det här läget för att försöka lösa situationen, sade hon utan att kommentera Anette Åkessons vädjan om en utredning av tryckerimomshärvan.

Detta är andra gången tryckerimomsen debatteras i riksdagen, men för ett år sedan var det omvända roller. Då var Anette Åkessons parti i regeringen, och finansminister Anders Borg (M) svarade så här på en interpellation från miljöpartisten Mats Pertoft.

”Det är ingen som har gjort fel i processen. Alla olika institutioner har uppfyllt sin plikt i enlighet med svensk grundlag och EU-författningen. Då hamnar vi tyvärr i den här sitsen.”

Den så kallade tryckerimomshärvan har lett till tusentals skatteprocesser, och i dag pågår en rad processer i landets tingsrätter, där tryckerikunder har stämt sina tryckerier. Eftersom utfallen har skiljt sig mellan domstolarna beslutade Skatteverket i förra månaden ge anstånd med betalning av momsen. Anståndet ska gälla ”till dess att det civilrättsliga läget.” Om det blir så att kunderna inte kan få betalt av tryckerierna kommer Skatteverket att ”se över” hur man kan ”hantera situationen”.

Magdalena Andersson sade i gårdagens debatt att både politiker och byråkrater måste lära sig av tryckerimomshärvan:

-Det är väl också en erfarenhet som vi får utgå från att Skatteverket har med sig in i framtida momsdomar.

 

 

Läs mer:

Hans Strandberg Marie Edholm

Läs mer på samma tema:

De kan ta över Sörmlands Grafiska

Svenska V-Tab, danska Stibo Graphic och norska Ålgård Offset är intresserade av Sörmlands Grafiska, erfar Dagens Arbete. I morgon går anbudstiden ut.

1

Den stora momsdopningen

DA GranskarStaten pumpade in mer än 3 miljarder kronor i svenska tryckerier. Olönsamma företag fick nytt liv och konkurrensen rubbades. Dagens Arbete berättar om hur slumpen skapat vinnare och förlorare, om brutna löften och kunder i ett juridiskt kaos.

5

Sörmlands Grafiska i konkurs

Sörmlands Grafiska har begärts i konkurs efter Högsta domstolens besked att momsen ska betalas ut till tryckerikunderna.

1

Tryckerierna fick miljarder, kunderna fick notan

FilmStaten pumpade in mer än 3 miljarder kronor i svenska tryckerier. Vi förklarar tryckerimomshärvan genom två minuter animerad film.

2

Skatteverket: nu måste kunderna betala momsskulden

Skatteverket gav förra året anstånd med betalningen till de kunder som drabbats av tryckerimomshärvan. Nu upphävs anståndet - den som inte betalar sätts under indrivning.

2

Högsta Domstolen: Tryckerierna ska betala

Högsta domstolen ger kunderna rätt – tryckerierna är skyldiga att betala ut den så kallade tryckerimomsen.

4

"Troligt med förlikningar"

En ovanligt tydlig markering från HD som troligtvis kommer leda till många förlikningar. Det tror Mårten Schultz, professor i civilrätt.

Prisade på nytt för momsgranskning

Dagens Arbete har återigen belönats för sina granskningar av tryckerimomsen. Marie Edholm och Hans Strandberg får ett prestigefullt pris av Näringslivets skattedelegation.

1

Sörmlands Grafiska flyttar produktionen till nytt bolag

Sörmlands Grafiska flyttar hela produktionen till ett nybildat bolag. Detta ökar företagets chanser att slippa undan mångmiljonkraven i tryckerimomshärvan. Alla anställda får flytta med.

2

Konkursbo gjorde momsklipp

När Kungsbacka Graphic gick i konkurs fattades 80 miljoner kronor och 185 personer förlorade jobbet. Konkursen blev ändå en vinstlott värd 43 miljoner för ägaren - tack vare tryckerimomsen.

1

Tryckerierna som fått mest moms tillbaka

Hela listanDagens Arbete har tagit fram en unik lista över de tryckerier som har fått mest pengar från Skatteverket. V-Tab toppar med 661 miljoner.

1

Skatteverket: "Vi trodde inte att det skulle bli så stort"

Momsen till debatt i riksdagen igen

Nu är det finansminister Magdalena Anderssons tur att svara på vilket ansvar regeringen har för att rädda drabbade tryckerikunder från konkurs.

Elanders förlorade om tryckerimomsen

Elanders Sverige förlorade tryckerimomsmålet i tingsrätten idag. Därmed står det 1-1 i den infekterade kampen mellan stora tryckerier och deras kunder.

Sörmlands Grafiska vann i momsrättegång

I dag föll den första domen mot Sörmlands Grafiska om återbetalning av tryckerimoms. Enligt tingsrätten kan det ha betydelse för dem som har snarlika krav mot tryckeriet.

"Det är inte Elanders plikt att ta hand om en kund som staten satt i kläm"

Tryckerimomsbråket handlar om juridik, moral, konkurshot och arbetstillfällen. I dag skrevs ett nytt kapitel i Göteborgs tingsrätt. Dagens Arbete var på plats – och användes i förhandlingen.

Lovade pengarna tillbaka – nu ställs Elanders inför rätta

Nu höjs temperaturen i tryckerimomshärvan. På fredag hålls rättegång i Göteborg, där förlaget Svensk Byggtjänst stämt tryckerijätten Elanders Sverige.

Nu stämmer förlagen tryckerierna

Det är dags för en ny rond i den stora tryckerimomshärvan. Efter att ha förlorat sina skatteprocesser väljer nu allt fler förlag och tidskrifter att dra tryckerierna inför rätta. Ekonomiskt pressade Sörmlands Grafiska har hittills drabbats av 21 stämningar.

Momshärvan

Fullt slagsmål om miljarderna

Minst tusen rättsprocesser pågår – i värsta fall riskerar både tryckerier och kunder att gå i konkurs.

Läs mer från Dagens Arbete:

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.