Så glömdes faran bort
17 juni, 2015
Skrivet av Elinor Torp
Det har gått över 30 år sedan asbestförbudet. Många bygglärare har slutat undervisa om riskerna. Läkare har räknat med att asbestrelaterade sjukdomar ska minska. Arbetsmiljöverket har tappat kunnig personal. Men framför allt har nya generationer kommit in i arbetslivet som inte vet att asbest finns kvar eller ens hur fibrerna ser ut. Okunskapen är alarmerande stor i alla led, vittnar de få och snart pensionerade forskarna om. DA har tagit hjälp av experter för att reda ut riskerna i dag.
Lästips – så skyddar du dig från asbest
Asbest – den dolda faran, Prevent
Här finns asbest, Arbetsmiljöverket
Så renoverar du säkert, Arbetsmiljöverket
Hemmafixaren/För dig som privatperson, Arbetsmiljöverket
När är asbest farligt?
Inkapslade fibrer är ofarliga. Först när asbest vid sanering och hemmafixande kommer ut i luften blir de nålvassa fibrerna en hälsorisk. Till exempel när du river upp en gammal linoleummatta.
Läs hela granskningen om asbest
”Riskerna i gruvorna har mörklagts”
Helenas ”diskbråck” var cancer
”Vem står näst på tur?”
Många asbestsjuka får ingen ersättning
Debatt: ”Med sorg i hjärtat ser jag historien upprepa sig”
Ledare: Asbestdöden är en skandal
Var finns riskerna i dag?
Cirka 400 000 ton asbest finns kvar i byggnader från främst 50-, 60- och 70-talet. Miljonprogrammet står inför omfattande renoveringar. Människor kommer att exponeras om man inte målmedvetet arbetar med skydd.
Hur skyddar du dig?
Ställ krav på din arbetsgivare. Allt arbete med asbest eller asbesthaltigt material ska planeras och ordnas och sedan utföras så att de som jobbar utsätts för så lite damm som möjligt. Skyddskläder och andningsskydd ska användas. Arbetet ska planeras så att så få som möjligt exponeras för asbest. Byt alltid kläder efteråt. Duscha på jobbet. Åk aldrig hem med arbetskläderna på, då riskerar familjen att utsättas för fibrerna.
Varför är det arbetsgivarna som ska mäta?
Arbetsmiljöverket hade tidigare experter (yrkeshygieniker) som var ute och mätte på arbetsplatserna. De försvann. Nu har myndigheten överlåtit till arbetsgivarna att mäta själva.
Finns det en risk att arbetsmiljön ställs mot jobben?
Gruvboomen är ett exempel. Företag, fackförbund och politiker gläds åt de nya arbetstillfällena. Arbetsmiljön kan komma i andra hand.
Vad händer när expertis går i pension?
Oklart. Men det sker just nu. De få som är kvar jobbar på övertid eller närmar sig pension. Nya generationer måste utbildas. Arbetsgivare. Skyddsombud. Inspektörer. Sakkunniga vid Arbetsmiljöverket. Lärare. Läkare.