”Jag läser på om dinosaurierna igen. Hur blev det så fel?”

Sågverksarbetaren och musikern Stefan Eriksson om hur blixtsnabbt vi människor lyckats förstöra så mycket omkring oss.

”Ett ohållbart arbetsliv visar sig vara samhällsfarligt”

Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete.

DA granskar asbest

Varning till hemmafixare. När ett gammalt linoleumgolv bryts upp kan limmet innehålla asbest. På bilden läggs ett nytt golv in.Foto: TT NYHETSBYRÅN
Asbestfibern, som en sylvass nål.
Eternitplattorna som klär huset är inte farliga så länge de inte bryts sönder. Då frigörs asbesten. Floby missionshus i Falköping. Foto: Wikimedia commons
Kaklet i elevernas duschutrymme revs på en skola utan en tanke på asbest. En förälder slog larm till Arbetsmiljöverket. Efter en analys visade det sig att dammet innehöll blå asbest, den värsta sorten. Foto: Arbetsmiljöverket.

Så glömdes faran bort

Det har gått över 30 år sedan asbestförbudet. Många bygglärare har slutat undervisa om riskerna. Läkare har räknat med att asbestrelaterade sjukdomar ska minska. Arbetsmiljöverket har tappat kunnig personal. Men framför allt har nya generationer kommit in i arbetslivet som inte vet att asbest finns kvar eller ens hur fibrerna ser ut. Okunskapen är alarmerande stor i alla led, vittnar de få och snart pensionerade forskarna om. DA har tagit hjälp av experter för att reda ut riskerna i dag.

Lästips – så skyddar du dig från asbest

Asbest – den dolda faran, Prevent
Här finns asbest, Arbetsmiljöverket
Så renoverar du säkert, Arbetsmiljöverket
Hemmafixaren/För dig som privatperson, Arbetsmiljöverket

När är asbest farligt?

Inkapslade fibrer är ofarliga. Först när asbest vid sanering och hemmafixande kommer ut i luften blir de nålvassa fibrerna en hälsorisk.

Var finns riskerna i dag?

Cirka 400 000 ton asbest finns kvar i byggnader från främst 50-, 60- och 70-talet. Miljonprogrammet står inför omfattande renoveringar. Människor kommer att exponeras om man inte målmedvetet arbetar med skydd.

Hur skyddar du dig?

Ställ krav på din arbetsgivare. Allt arbete med asbest eller asbesthaltigt material ska planeras och ordnas och sedan utföras så att de som jobbar utsätts för så lite damm som möjligt. Skyddskläder och andningsskydd ska användas. Arbetet ska planeras så att så få som möjligt exponeras för asbest. Byt alltid kläder efteråt. Duscha på jobbet. Åk aldrig hem med arbetskläderna på, då riskerar familjen att utsättas för fibrerna.

Varför är det arbetsgivarna som ska mäta?

Arbetsmiljöverket hade tidigare experter (yrkeshygieniker) som var ute och mätte på arbetsplatserna. De försvann. Nu har myndigheten överlåtit till arbetsgivarna att mäta själva.

Finns det en risk att arbetsmiljön ställs mot jobben?

Gruvboomen är ett exempel. Företag, fackförbund och politiker gläds åt de nya arbetstillfällena. Arbetsmiljön kan komma i andra hand.

Vad händer när expertis går i pension?

Oklart. Men det sker just nu. De få som är kvar jobbar på övertid eller närmar sig pension. Nya generationer måste utbildas. Arbetsgivare. Skyddsombud. Inspektörer. Sakkunniga vid Arbetsmiljöverket. Lärare. Läkare.

Läs mer:


et@da.se

Kommentera artikeln här

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer på samma tema:

asbestfiber i förstoring

Asbestcancer fortsätter ta liv

Antal fall av lungsäckscancer, mesoteliom, visar ingen tydlig minskning, visar nya siffror. Asbest totalförbjöds i Sverige 1982, den dödliga sjukdomen fortsätter att skörda offer.

Asbest dödar – igen

Asbest totalförbjöds för 33 år sedan, ändå minskar inte cancerfallen. När gamla hus renoveras släpps den sylvassa fibern lös.

12
Karlskrona 2015. Tunnplåtslagaren Ingvar Mattisson sa i höstas farväl till sin arbetskamrat Kalle. Ytterligare tre varvsarbetare har nu insjuknat.

”Vem står näst på tur?”

En efter en försvinner arbetskamraterna på varvet. Och Ingvar Mattisson vet. Fler kommer att dö. Om han inte 
slår larm. "Det är ett ansvar jag har som äldre", säger han.

Helena Peltola fick avancerad sjukvård i hemmet via Ersta sjukhus. Läkaren Charlotta Gauffin undersöker henne och på väggen bakom hänger vännernas kampanj, inramade bilder från galna ögonblick i livet.

Helenas "diskbråck" var cancer

Helenas drabbades av asbestcancern mesoteliom. Tre gånger hade hade hon googlat och hamnat på det värsta, men läkaren envisades med diskbråck. Nu kan du lyssna till reportaget om Helena Peltola.

Dagens Arbete har tagit tre olika dammprover från Dannemora. Både ovan och under jord finns asbest i dammet. Gruvarbetarna har inte känt till att de utsatts för de farliga fibrerna. Foto: Johan Wahlgren

"Asbest i gruvorna har mörklagts"

Dagens Arbete kan genom egna analyser visa att det finns livsfarlig asbest i Dannemora gruva. Gruvarbetare 
har utsatts för ämnet utan att ha känt till riskerna.

1

Asbest dödar 100 000 personer årligen i världen

Det ansedda vetenskapsinstitutet Collegium Ramazzini kräver ett globalt förbud mot asbest. Utfasningen av det cancerogena ämnet har tappat fart enligt organisationen.

"Att asbest diskuteras är struntprat"

Debatt"Att asbest diskuterats vid ett flertal tillfällen stämmer inte", skriver Rolf Ählberg, tidigare arbetsmiljöombudsman på Metall. Han menar också att det måste vara myndigheter – och inte företagen själva – som ska göra mätningar i gruvorna.

1

IF Metall: "Vi kan inte misstro arbetsgivarna"

Generellt finns ett högt säkerhetstänk i gruvbranschen, enligt IF Metall. Men samtidigt öppnar facket för regeländringar.

Gruvindustrin: "Frågan är ständigt närvarande"

DebattDebatten om asbest är välkommen, kunskapen om riskerna får inte försvinna, skriver företrädare för gruvbranschen. "Vi jobbar ständigt med att förbättra säkerheten och rutinerna vid gruvarbete."

"Med sorg i hjärtat ser jag historien upprepa sig"

Debatt"Man skyller på radon, kvarts och dieselavgaser som orsak till all lungcancer, men håller tyst om det mest cancerframkallande ämnet i gruvorna – asbest. Det är inte vetenskapligt och i mitt tycke lika allvarligt som att ljuga", anser Rolf Ählberg, tidigare arbetsmiljöombudsman på IF Metall.

2

Asbestdöden är en skandal

Ledare"Den här gången borde inte samma misstag göras som gjordes för 30 år sedan. Företag, fack och Arbetsmiljöverket får inte blunda för asbest på 2000-talet."

Många asbetssjuka nekas ersättning

Var tredje svensk som drabbas av asbestcancer kan inte få någon ersättning, visar DA:s granskning. Nu öppnar Svenskt Näringsliv för att höja åldersgränsen .

Svenskt Näringsliv : "Det kan absolut finnas anledning att se över villkoren"

Svenskt Näringsliv öppnar för att sätta sig i förhandlingar med LO om 75-årsgränsen.

1

Asbest i elevernas dusch

Väggar med asbest av farligaste sorten revs upp medan barnen klädde om till gympan.

Irene Wennemo. Statssekreterare på arbetsmarknadsdepartementet. FOTO: TT NYHETSBYRÅN

"En fara om kunskapen sjunker"

Statssekreterare Irene Wennemo oroas över att asbestfrågorna glöms bort.

1

Läs mer från Dagens Arbete:

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.