Industriarbetarnas tidning

Sverige toppar stressligan i Europa

Publicerad 2015-07-24, 09:38   Uppdaterad 2024-01-18, 16:58

Psykosocial arbetsmiljö är ett växande problem i hela Europa ­och fortfarande finns det en ovilja att ta i frågan. Detta enligt en ny EU-rapport som också visar att tidspressen upplevs som värst – i Sverige.

 

Undersökningen genomfördes under förra sommaren och hösten av EU:s arbetsmiljöbyrå och bygger på svar från totalt 49 320 företag och organisationer med fler än fem anställda i 36 europeiska länder. Alla EU-medlemmar ingår i rapporten, som presenterades för EU-parlamentet tidigare i sommar.

Syftet är att hjälpa arbetsplatser att identifiera de faktorer som främjar eller hindrar utvecklingen av en god arbetsmiljö, fokus ligger på nya, framväxande problem. Studien, kallad ESENER-2, har bland annat specialstuderat företagens hantering av det man kallar psykosociala risker, alltså arbetsrelaterad stress, våld och trakasserier.

Att Europa har en växande tjänstesektor blir tydligt eftersom det största arbetsmiljöproblemet i EU-länderna (58 procent av företagen) sägs vara att ”behöva hantera besvärliga kunder, elever, patienter etc”, något som framkallar obehag och stress. Strax efter rankas mer traditionella arbetsmiljöproblem som ”tröttande eller smärtsamma arbetsställningar” och ”upprepade hand- eller armrörelser”.

Hälften av alla arbetsplatser i de 28 EU-länderna svarar att de har tillräcklig information för att ta med psykosociala frågor i sina riskbedömningar. Samtidigt är det bara en tredjedel av företagen och organisationerna med fler än 20 anställda som har en handlingsplan för att förebygga arbetsrelaterad stress. Här ligger Sverige bland de bästa, med 51 procent – i vårt grannland Estland är siffran 9 procent.

Det största hindret för att ta itu med psykosociala risker uppges vara oviljan att tala om dessa frågor. Bara i genomsnitt 16 procent av EU-företagen tar psykologer till hjälp, här ligger Finland och Sverige högst med 60 procent.

Bara två av tre arbetsplatser som de senaste åren arbetat förebyggande med psykosociala frågor säger att de anställda har varit med att utforma åtgärder. Detta kommenterar rapporten torrt med ”De psykosociala riskernas karaktär gör att man skulle kunna förvänta sig en direkt arbetstagarmedverkan.”

Av de psykosociala riskerna rankas alltså besvär med kunder  högst, därefter kommer ”tidspress”. När det gäller det senare talar studien om ett ”kluster” i norr – i alla de fem nordiska länderna upplevs detta som ett klart större än problem än i övriga Europa. Högst är den i Sverige och Finland, här lyfts tidspressen fram av 74 procent av de tillfrågade.

De psykosociala riskerna är enligt rapporten som störst inom utbildning, hälso-och sjukvård samt socialt arbete och minst inom till exempel jordbruk, fiske och tillverkning. Men åtminstone i Sverige håller problemen att växa även inom industrin, vilket Dagens Arbete belyste i ett mycket uppmärksammat reportage tidigare i år.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.