Gotland kan inte bara leva på turism
Det länsstyrelsen inte brytt sig om att göra måste nu regeringen Löfven göra: Värna industrialiseringen på Gotland. Om inte kalkindustrin ska finnas kvar vad tänker sig regeringen då för industri?
Industriarbetarnas tidning
Regeringen har beslutat att skydda det omdiskuterade naturområdet Ojnareskogen på norra Gotland, där Nordkalk vill öppna ett nytt kalkbrott. If Metalls Anders Ferbe är mycket kritisk.
Striden om Ojnareskogen på norra Gotland startade 2005, när Nordkalk ansökte om tillstånd till ett nytt kalkbrott, ett 170 hektar stort och som mest 25 meter djupt område. Ärendet har utvecklats till en utdragen klassisk konflikt mellan arbetstillfällen och miljöhänsyn.
Naturvårdsverket, länsstyrelsen och naturvårdsorganisationer vill värna det man kallar skyddsvärd natur och oroas över vattentillgången. Nordkalk, med stöd av till exempel Sveriges Geologiska undersökning, SGU, anser inte att vattenförsörjningen hotas, företaget får stöd av bland annat IF Metall när det gäller att värna sysselsättningen.
Sommaren 2012 ockuperades skogen av demonstranter, som protesterade mot att avverkningen hade startat – det ledde till en stor polisinsats som fick spridning i medierna.
Fallet har lett till en långdragen rättsprocess med många turer. För två år sedan beslutade Högsta domstolen att ärendet skulle tas om från början. Tanken var att saken skulle prövas i Mark- och miljööverdomstolen tidigare i år, men domstolen vilandeförklarade saken.
Orsaken var att man ville invänta regeringens beslut om att göra Ojnareskogen till ett så kallat Natura 2000-område, vilket skulle omintetgöra Nordkalks planer. Regeringen har bett länsstyrelsen att utreda om det finns alternativa områden som kan skyddas.
Helle Kleins blogg: Gotland behöver jobb året om
Ledare: Gotland kan inte bara leva på turism
Reportage: Striden om kalkbrottet
Miljöminister Åsa Romson meddelade beslutet via Twitter på måndagsförmiddagen, innan hon öppnade en presskonferens om ärendet. På denna meddelade hon vidare att regeringen ska sjösätta ett näringslivspaket på 100 miljoner för Gotland.
Beskedet är troligen slutet på en tioårig process, som blivit en klassisk konflikt mellan miljöhänsyn och arbetstillfällen. Det senare argumentet har flera gånger framförts av bland andra IF Metalls ordförande Anders Ferbe.
Ojnareskogen blir nu ett så kallat Natura 2000 område inom ramen för EU. Ärendet skulle ha prövats av i Mark- och miljööverdomstolen tidigare i år, men domstolen vilandeförklarade saken i väntan på regeringens besked. Domstolens slutdatum var – idag.
Fältbiologerna firade beslutet med tårtkalas utanför Rosenbad, men Svenskt Näringsliv påminner om att regeringens beslut kan bli dyrbart.
– Det som glöms bort är att det finns en lagakraftvunnen dom som slår fast Nordkalk får bedriva kalktäkt i området. Regeringen kan göra sig skyldig till brott mot Europakonventionens krav på respekt för folkrätten. I så fall kan Nordkalk begära skadestånd, säger organisationens miljöjurist Nicklas Skår till Svenska Dagbladet.
IF Metalls förbundsordförande anser att regeringen med dagens beslut sviker industrijobben på Gotland.
– Det är oerhört upprörande att man inte lyckats förena intressena mellan miljön och jobben. Att man nu så ensidigt prioriterar naturvårdsintressena med så enorma konsekvenser för den framtida industrin. .
Han hävdar att följden blir att SMA avvecklar sin verksamhet och att Nordkalk inte kommer att genomföra en stor investering.
– Man behöver ju inte vara en Einstein för att räkna ut att Nordkalk skulle finna det vara intressant att investera på Gotland. Vilka effekter det får för Cementa vet inte jag. Risken är att den här typen av beslut kickar signaler till de tyska ägarna om investeringsklimatet på Gotland.
Beslutet får både direkta och mer långsiktiga effekter, enligt Ferbe. Han bedömer att 400 jobb är i riskzonen nu. Men på sikt berörs 2000–3000 jobb.
Det hade gått att förena miljöintressena och sysselsättningen, anser han.
– Genom att undanta de två täkterna det handlar om. Man ska komma ihåg att det här är ett naturvårdsområde på 10 000 hektar. SMA och Nordkalk behöver 250 hektar. Sådana är proportionerna.
Vad säger du om regeringens utlovade räddningspaket?
– Jag vet inte. Jag har bara hunnit se siffran, 100 miljoner. Som jämförelse, köper bara Cementa tjänster och varor på Gotland för 170 miljoner kronor om året.
Vad förväntar du dig av ett räddningspaket?
– Rejäla satsningar på industrietableringar. Man ska aldrig sätta näringar mot varandra. Det är bra med turistjobb och besöksnäring, men det som behövs på Gotland är åretruntjobb. Det är det som håller hela ön levande.
Därför blev den internationella metallfederationen IMF ett verktyg för den amerikanska säkerhetstjänsten.
Ferbe har ju fel: Är det något som ska skyddas så är det naturen. Vi överkonsumerar redan på naturresurserna. Man ska komma ihåg att vi bara lånar jorden av våra barn och barnbarn och kommande generationer.
Årtusenden av kulturarv ska inte behöva skövlas för ett mindre antal jobb. IF Metall visar återigen sitt miljöförakt så fort ett par arbetstillfällen står på spel.
IF-Metall lokalt och centralt, LO centralt och stora delar av partiet S (inte minst Löfven) var alla för fortsatt naturskövling och helt mot vad som är rimligt och långsiktigt hållbart.
Det är närmast löjligt hur kortsynta IF-Metall och S är när det gäller att ”rädda” ett fåtal arbeten istället för att se till helheten.
IF-Metall och S kan med glädje såga av den gren de sitter på för att ”rädda” jobb.
Vem jobbar IF-Metall för egentligen?
Nu verkar de ofta vara företagens egna lobbygrupper.
Är det konstigt om både facket och partiet tappar medlemmar, väljare och förtroende?