Industriarbetarnas tidning

Regeringen skyddar Ojnareskogen

31 augusti, 2015

Skrivet av Hans Strandberg Harald Gatu

Regeringen har beslutat att skydda det omdiskuterade naturområdet Ojnareskogen på norra Gotland, där Nordkalk vill öppna ett nytt kalkbrott. If Metalls Anders Ferbe är mycket kritisk.

10 år av strider

Striden om Ojnareskogen på norra Gotland startade 2005, när Nordkalk ansökte om tillstånd till ett nytt kalkbrott, ett 170 hektar stort och som mest 25 meter djupt område. Ärendet har utvecklats till en utdragen klassisk konflikt mellan arbetstillfällen och miljöhänsyn.

Naturvårdsverket, länsstyrelsen och naturvårdsorganisationer vill värna det man kallar skyddsvärd natur och oroas över vattentillgången. Nordkalk, med stöd av till exempel Sveriges Geologiska undersökning, SGU, anser inte att vattenförsörjningen hotas, företaget får stöd av bland annat IF Metall när det gäller att värna sysselsättningen.

Sommaren 2012 ockuperades skogen av demonstranter, som protesterade mot att avverkningen hade startat – det ledde till en stor polisinsats som fick spridning i medierna.

Fallet har lett till en långdragen rättsprocess med många turer. För två år sedan beslutade Högsta domstolen att ärendet skulle tas om från början. Tanken var att saken skulle prövas i Mark- och miljööverdomstolen tidigare i år, men domstolen vilandeförklarade saken.

Orsaken var att man ville invänta regeringens beslut om att göra Ojnareskogen till ett så kallat Natura 2000-område, vilket skulle omintetgöra Nordkalks planer. Regeringen har bett länsstyrelsen att utreda om det finns alternativa områden som kan skyddas.

Läs mer

Helle Kleins blogg: Gotland behöver jobb året om
Ledare: Gotland kan inte bara leva på turism
Reportage: Striden om kalkbrottet

Miljöminister Åsa Romson meddelade beslutet via Twitter på måndagsförmiddagen, innan hon öppnade en presskonferens om ärendet. På denna meddelade hon vidare att regeringen ska sjösätta ett näringslivspaket på 100 miljoner för Gotland.

Beskedet är troligen slutet på en tioårig process, som blivit en klassisk konflikt mellan miljöhänsyn och arbetstillfällen. Det senare argumentet har flera gånger framförts av bland andra IF Metalls ordförande Anders Ferbe.

Ojnareskogen blir nu ett så kallat Natura 2000 område inom ramen för EU. Ärendet skulle ha prövats av i Mark- och miljööverdomstolen tidigare i år, men domstolen vilandeförklarade saken i väntan på regeringens besked. Domstolens slutdatum var – idag.

Fältbiologerna firade beslutet med tårtkalas utanför Rosenbad, men Svenskt Näringsliv påminner om att regeringens beslut kan bli dyrbart.

– Det som glöms bort är att det finns en lagakraftvunnen dom som slår fast Nordkalk får bedriva kalktäkt i området. Regeringen kan göra sig skyldig till brott mot Europakonventionens krav på respekt för folkrätten. I så fall kan Nordkalk begära skadestånd, säger organisationens miljöjurist Nicklas Skår till Svenska Dagbladet.

IF Metalls förbundsordförande anser att regeringen med dagens beslut sviker industrijobben på Gotland.

– Det är oerhört upprörande att man inte lyckats förena intressena mellan miljön och jobben. Att man nu så ensidigt prioriterar naturvårdsintressena med så enorma konsekvenser  för den framtida industrin. .

Han hävdar att följden blir att SMA avvecklar sin verksamhet och att Nordkalk inte kommer att genomföra en stor investering.

– Man behöver ju inte vara en Einstein för att räkna ut att Nordkalk skulle finna det vara intressant att investera på Gotland. Vilka effekter det får för Cementa vet inte jag.  Risken är att den här typen av beslut  kickar signaler till de tyska ägarna om investeringsklimatet på Gotland.
Beslutet får både direkta och mer långsiktiga effekter, enligt Ferbe. Han bedömer att 400 jobb  är i riskzonen nu. Men på sikt berörs 2000–3000 jobb.

Det hade gått att förena miljöintressena och sysselsättningen, anser han.

– Genom att undanta de två täkterna det handlar om. Man ska komma ihåg att det här är ett naturvårdsområde på  10 000 hektar. SMA och Nordkalk behöver 250 hektar. Sådana är proportionerna.

Vad säger du om regeringens utlovade räddningspaket?

– Jag vet inte. Jag har bara hunnit se siffran, 100 miljoner. Som jämförelse, köper bara Cementa tjänster och varor på Gotland för 170 miljoner kronor om året.

Vad förväntar du dig av ett räddningspaket?

– Rejäla satsningar på industrietableringar. Man ska aldrig sätta näringar mot varandra. Det är bra med turistjobb och besöksnäring, men det som behövs på Gotland är åretruntjobb. Det är det som håller hela ön levande.

3 kommentarer till “Regeringen skyddar Ojnareskogen

 • Ferbe har ju fel: Är det något som ska skyddas så är det naturen. Vi överkonsumerar redan på naturresurserna. Man ska komma ihåg att vi bara lånar jorden av våra barn och barnbarn och kommande generationer.

 • Årtusenden av kulturarv ska inte behöva skövlas för ett mindre antal jobb. IF Metall visar återigen sitt miljöförakt så fort ett par arbetstillfällen står på spel.

 • IF-Metall lokalt och centralt, LO centralt och stora delar av partiet S (inte minst Löfven) var alla för fortsatt naturskövling och helt mot vad som är rimligt och långsiktigt hållbart.

  Det är närmast löjligt hur kortsynta IF-Metall och S är när det gäller att ”rädda” ett fåtal arbeten istället för att se till helheten.
  IF-Metall och S kan med glädje såga av den gren de sitter på för att ”rädda” jobb.
  Vem jobbar IF-Metall för egentligen?
  Nu verkar de ofta vara företagens egna lobbygrupper.

  Är det konstigt om både facket och partiet tappar medlemmar, väljare och förtroende?

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

Gotland kan inte bara leva på turism

Gotland kan inte bara leva på turism

Det länsstyrelsen inte brytt sig om att göra måste nu regeringen Löfven göra: Värna industrialiseringen på Gotland. Om inte kalkindustrin ska finnas kvar vad tänker sig regeringen då för industri?

Linus Gränsmark: ”Var är planen för att värna industrin?”

”Jag har varit involverad i frågan sedan 2012, och jag har ännu inte hört Landshövdingen lägga fram någon plan för att värna industrierna på ön”, Linus Gränsmark, distriktschef på LO- distriktet Gotland, riktar i ett debattinlägg stark kritik mot Gotlands Landshävding Cecilia Schellin Seidegård angående konflikterna kring kalkbrytning på norra Gotland.

Här finns den giftiga marken

Här finns den giftiga marken

En lång industrihistoria har lämnat avtryck runt om i landet. I den interaktiva kartan ser du var industrierna som lämnat efter sig de allvarligaste föroreningarna finns. De flesta har ännu inte sanerats.

Vi rationaliseras bort – men får ingen del av kakan

”Är alternativet arbetslöshet blir det självklart att vi kommer slåss för det kortsiktiga. På kort sikt hade säkert samhället runt Ojnareskogen gynnats av ny industri. Men när kalken tagit slut, vattnet förstörts och jobben försvunnit, vad skulle ha hänt då?”

”Kalkbrott en kortsiktig lösning”

”Kalkbrott en kortsiktig lösning”

Kalkbrytningen i Bästeträskområdet ger relativt få arbetstillfällen och under en begränsad tid. I stället bör området pekas ut till Natura 2000 omgående. Gotland bör också få ett sysselsättningspaket inom bland annat turism, som är en växande – och hållbar– näringsgren, skriver Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl.

Striden om kalkbrottet

Striden om kalkbrottet

En öken? Eller förutsättningen för liv? 
En konflikt om ett kalkbrott på norra Gotland 
hamnade på löpsedlarna och delade ön i två läger.

Klä dig för ett friskare jordklot

Klä dig för ett friskare jordklot

Våra svällande garderober är en värre klimatbov än flyget. Aldrig förr har vi köpt så mycket – och slängt så mycket – kläder. Men du kan kombinera mode och klimat.

Vad gör jag med korken till mjölken?

Vad gör jag med korken till mjölken?

Hur plast ska återvinnas är inte alltid lätt att veta. Och hur mycket av den svenska plasten återvinns faktiskt? DA reder ut ett par oklarheter.

Arbete pågår – då stoppas saneringen

Arbete pågår – då stoppas saneringen

De anställda på Ovako i östgötska Boxholm jobbar på giftig mark. En undersökning har varnat för risker med förorenat damm, men företaget gör en annan bedömning.

Enklare återvinning kan hota jobben

Enklare återvinning kan hota jobben

Snart ska alla kunna återvinna utanför den egna porten. Enklare för hushållen och bättre för miljön, tror regeringen. Men kritiken är hård. Berörda branscher befarar att priset blir så högt att jobb hotas.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Skyddsombudens dag DA uppmärksammar dem som värnar om din arbetsmiljö

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.