Stämmer Adecco – för 836 kronor
Anställda på bemanningsföretaget Adecco har gått miste om helgersättning, enligt IF Metall. Nu stämmer fackförbundet Adecco inför Arbetsdomstolen, AD. ”Ett pilotfall”, säger IF Metalls förbundsjurist Darko Davidovic.
Industriarbetarnas tidning
28 september, 2015
Skrivet av Harald Gatu
Ska även inhyrda ha rätt till bonus? Ja, säger facket. Nej, säger arbetsgivarna. Nu avgörs frågan i Arbetsdomstolen, som kan ge Scania-arbetare tusentals kronor men också bli en viktig markering för hela branschen.
Läs vidare:
På Scania i Södertälje har drygt 900 personer hyrts in från Ranstad, ett av världens största bemanningsföretag. Ingen av dem fick del av den bonus som Scania annars ger till sina fast anställda.
Därför har IF Metall krävt arbetsgivarorganisationen Bemanningsföretagen på närmare 15 miljoner kronor i skadestånd för brott mot bemanningsavtalet.
– Bemanningsavtalet säger klart och tydligt att avtalet ska säkerställa likvärdiga villkor mellan de som hyrs in och de som är anställda vid kundföretaget. Därför har de inhyrda rätt till bonus, säger IF Metalls förbundsjurist Darko Davidovic.
IF Metall kräver ersättning och skadestånd för 623 medlemmar. Därutöver krävs arbetsgivarna på skadestånd till förbundet för att bemanningsföretaget inte ersatt oorganiserad personal.
Motparten i arbetsgivarorgansationen Bemanningsföretagen hävdar att man har avtalet på sin sida. Avtalet slår fast att ”rörliga lönedelar” – som bonus – bara kan betalas ut till inhyrda om mätperioden inte överstiger tre månader. På Scania får de anställda ut sin bonus en gång om året.
Ett argument som inte håller, enligt Darko Davidovic.
– Bonusen räknas ut och redovisas för alla varje månad. Alla kan se vilken bonus man får för varje månad. Därför borde det gå att betala ut bonusen månadsvis också. Det finns ingenting i avtalet som skulle kunna hindra det. De inhyrda får ingen bonus, trots att man har varit med och jobbat ihop till företagets resultat. Kan det kallas likvärdiga villkor?
Bemanningsföretagens vd Henrik Bäckström avböjer att uttala sig före förhandlingen i AD. Men i inlagan till AD skriver Bemanningsföretagens ombud att Scanias bonussystem har en faktisk beräkningsperiod på 12 månader och fastställs en gång om året.
Utgången av de kommande dagarnas förhandlingar i Arbetsdomstolen är principiellt mycket viktig, hävdar Darko Davidovic.
– Inte i första hand för Scania, för de har ett nytt system. Men för alla andra i bemanningsbranschen. Skulle motparten vinna målet innebär det att neutralitetsprincipen i bemanningsavtalet inte längre gäller. Alltså den princip som slår fast att det inte ska vara billigare att hyra in.
Fast det stämmer inte vad Darko säger. Bonusen för tex detta år redovisas feb/mars nästa år. Sedan kan bonusen för 2015 endast tas ut tidigast 2020.
http://www.scaniafacken.com/Scaniafacken/scanias-resultatbonusstiftelse.aspx
Det kommer bli väldigt spännande att se resultatet. Det finns flertalet bemanningsföretag som kommer hamna undre precis samma skottglugg, då de systematiskt struntar i att betala ut bonus som kundföretaget faktiskt har. De kommer avverkas på löpande band i så fall efter domen.
Arbetsgivaren kommer förmodligen att hävda att företaget kommer att förlora miljoner och åter miljoner och då anar vi vart det lutar. AD darrar när arbetsgivarna slår på stortrumman!
Det stämmer absolut det som Darko säger.
Tvisten gäller det gamla avtalet och de förutsättningar som gällde då, nu har vi ett nytt avtal och det är det du hänvisar till StevO.
Nu är det som du också verkar ha observerat nya förutsättningar, deta framgår med all önskvärd tydlighet i slutet av artikeln.
Mvh
Michael Gustafsson
Scania Verkstadsklubb
Fast det stämmer inte Michael Gustafsson, det gamla systemet gav dig inte information varje månad. Alla parametrar räknades inte ut varje månad, det gjordes när året var slut.
Man kunde läsa varje månad om hur gick det gick med bonusparametrarna.
stevO där har du fel.
Nej Kalle… Alla parametrar redovisades inte per månad. Det man kunde se var ett urval som redovisades varje månad.