Industriarbetarnas tidning

Bonusstriden för inhyrda avgörs i rätten

28 september, 2015

Skrivet av

Ska även inhyrda ha rätt till bonus? Ja, säger facket. Nej, säger arbetsgivarna. Nu avgörs frågan i Arbetsdomstolen, som kan ge Scania-arbetare tusentals kronor men också bli en viktig markering för hela branschen.

På Scania i Södertälje har drygt 900 personer hyrts in från Ranstad, ett av världens största bemanningsföretag. Ingen av dem fick del av den bonus som Scania annars ger till sina fast anställda.

Därför har IF Metall krävt arbetsgivarorganisationen Bemanningsföretagen på närmare 15 miljoner kronor i skadestånd för brott mot bemanningsavtalet.

– Bemanningsavtalet säger klart och tydligt att avtalet ska säkerställa likvärdiga villkor mellan de som hyrs in och de som är anställda vid kundföretaget. Därför har de inhyrda rätt till bonus, säger IF Metalls förbundsjurist Darko Davidovic.

IF Metall kräver ersättning och skadestånd för 623 medlemmar. Därutöver krävs arbetsgivarna på skadestånd till förbundet för att bemanningsföretaget inte ersatt oorganiserad personal.

Motparten i arbetsgivarorgansationen Bemanningsföretagen hävdar att man har avtalet på sin sida. Avtalet slår fast att ”rörliga lönedelar” – som bonus – bara kan betalas ut till inhyrda om mätperioden inte överstiger tre månader. På Scania får de anställda ut sin bonus en gång om året.

Ett argument som inte håller, enligt Darko Davidovic.

– Bonusen räknas ut och redovisas för alla varje månad. Alla kan se vilken bonus man får för varje månad. Därför borde det gå att betala ut bonusen månadsvis också. Det finns ingenting i avtalet som skulle kunna hindra det. De inhyrda får ingen bonus, trots att man har varit med och jobbat ihop till företagets resultat. Kan det kallas likvärdiga villkor?

Bemanningsföretagens vd Henrik Bäckström avböjer att uttala sig före förhandlingen i AD. Men i inlagan till AD skriver Bemanningsföretagens ombud att Scanias bonussystem har en faktisk beräkningsperiod på 12 månader och fastställs en gång om året.

Utgången av de kommande dagarnas förhandlingar i Arbetsdomstolen är principiellt mycket viktig, hävdar Darko Davidovic.

– Inte i första hand för Scania, för de har ett nytt system. Men för alla andra i bemanningsbranschen. Skulle motparten vinna målet innebär det att neutralitetsprincipen i bemanningsavtalet inte längre gäller. Alltså den princip som slår fast att det inte ska vara billigare att hyra in.

7 kommentarer till “Bonusstriden för inhyrda avgörs i rätten

 • Det kommer bli väldigt spännande att se resultatet. Det finns flertalet bemanningsföretag som kommer hamna undre precis samma skottglugg, då de systematiskt struntar i att betala ut bonus som kundföretaget faktiskt har. De kommer avverkas på löpande band i så fall efter domen.

 • Arbetsgivaren kommer förmodligen att hävda att företaget kommer att förlora miljoner och åter miljoner och då anar vi vart det lutar. AD darrar när arbetsgivarna slår på stortrumman!

 • Det stämmer absolut det som Darko säger.
  Tvisten gäller det gamla avtalet och de förutsättningar som gällde då, nu har vi ett nytt avtal och det är det du hänvisar till StevO.
  Nu är det som du också verkar ha observerat nya förutsättningar, deta framgår med all önskvärd tydlighet i slutet av artikeln.

  Mvh
  Michael Gustafsson
  Scania Verkstadsklubb

 • Fast det stämmer inte Michael Gustafsson, det gamla systemet gav dig inte information varje månad. Alla parametrar räknades inte ut varje månad, det gjordes när året var slut.

 • Nej Kalle… Alla parametrar redovisades inte per månad. Det man kunde se var ett urval som redovisades varje månad.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Tvist om helglön – nu stäms bemanningsföretag

Tvist om helglön – nu stäms bemanningsföretag

Anställda på bemanningsföretaget Adecco har gått miste om helgersättning, enligt IF Metall. Nu stämmer fackförbundet Adecco inför Arbetsdomstolen, AD. ”Ett pilotfall”, säger IF Metalls förbundsjurist Darko Davidovic.

IF Metall förlorade bonusstrid

Arbetsdomstolen slog fast att de inhyrda Randstadsarbetarna på Scania inte har rätt till den bonus som de direktanställda har.

Bonusstrid i Arbetsdomstolen

Bonusstrid i Arbetsdomstolen

I förmiddags började tre dagars rättegång om de inhyrdas rätt till bonus på Scania i Arbetsdomstolen. IF Metall och arbetsgivaren tyckte helt olika om det mesta, rapporterar DA:s Anna Tiberg.

”Jag fick samtal från arga medlemmar”

”Jag fick samtal från arga medlemmar”

I sista stund nådde IF Metall en lösning med medicinteknikföretaget Cytiva. Men medlemmar hörde av sig och tyckte att förbundsjuristen Darko Davidovic hade förstört för dem.

Konflikt på väg till AD avvärjd – IF Metall överens med medicinföretag

Konflikt på väg till AD avvärjd – IF Metall överens med medicinföretag

IF Metall och medicinteknikföretaget Cytiva kommer inte att mötas i Arbetsdomstolen, AD. Fackförbundet hade stämt bolaget för flera fall av föreningsrättskränkning.

Varför får jag lägre helglön?

Hur kan helglönen i bemanningsavtalet vara 50 kronor lägre i timmen än vad de fast anställda får? Det undrar en läsare. Jurist Henric Ask svarar.

Konflikt på Cytiva: ”Vi behandlas som boskap”

Konflikt på Cytiva: ”Vi behandlas som boskap”

Medicinteknikföretaget Cytiva i Umeå vill inte längre tillåta flextid och har sagt upp avtalet innan förhandlingarna med IF Metall slutförts. ”Så nära en otillåten stridsåtgärd man kan komma”, säger IF Metalls förbundsjurist Darko Davidovic.

Nytt avtal för klart för bemannings­anställda

Med bara några timmar till godo kunde varslet avstyras. Nu är ett nytt bemanningsavtal på plats. En överenskommelse om pensionerna var en viktig pusselbit.

IF Metall stämmer företag som nekat facket vara med på möte

En IF Metallmedlem vägrades ta med ett fackligt ombud när cheferna kallade henne till möte. Nu stämmer förbundet bolaget Cytiva Sweden AB inför Arbetsdomstolen för föreningsrättskränkning.

1 000 bemannings­anställda kan tas ut i strejk

1 000 bemannings­anställda kan tas ut i strejk

LO-förbunden varslar om konflikt inom bemanningsområdet.

DA granskar skuggsamhället i en smutsig bransch

Vi städar Sverige – utanför lagen

Vi städar Sverige – utanför lagen

Dagens Arbete fortsätter granskningen av Sveriges laglösa arbetsliv där kriminella bolag mjölkar staten på miljarder. Det är valår och vi lyfter människorna som städar vårt land, från verkstadsgolv till statsministerns villa.

Chilo städade hos stats­ministern fyra gånger

Chilo städade hos stats­ministern fyra gånger

Chilo blev rikskänd för att ha städat svart hos statsminister Magdalena Andersson. Här är hennes ord från tiden i Migrationsverkets förvar.

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Bland underentreprenörerna i Projekt Rosenbad finns ett stort städbolag som bryter mot lag och avtal. Anställda vittnar om hemska arbetsförhållanden.

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

”När vi följer pengarna så ser vi att ersättning betalas ut, men sen går tillbaka igen. Arbetarna har alltså inte fått behålla pengarna”, säger Skatteverkets samordnare Nina Blomkvist.

De jobbade med syra utan skyddskläder

De jobbade med syra utan skyddskläder

Städarnas berättelser: Monika, Milan och Boris städar livsmedelsindustrin och vittnar om en vardag fylld av rädsla i arbetet hos kriminella bolag.

Shakhzoda bröt högerarmen, fick städa med vänster

Shakhzoda bröt högerarmen, fick städa med vänster

Städarnas berättelser: Shakhzoda, Uzbekistan. ”Arbetsgivaren tvingade mig att jobba trots att jag var sjukskriven. Jag fick städa med vänsterarmen.”

Aziza blev sjuk under pandemin – tvingades jobba ändå

Aziza blev sjuk under pandemin – tvingades jobba ändå

Städarnas berättelser: Aziza, Uzbekistan. ”Jag blev inte behandlad som en människa.”

Rebecca terroriserades av chefen

Rebecca terroriserades av chefen

Städarnas berättelser: Rebecca, Venezuela. ”’Jag sparkar skiten ur dig och skickar dig till helvetet’, sa min chef om vi protesterade.”

Städ­branschen Sverige: Vi uppskattar Magdalena Anderssons fadäs

Städ­branschen Sverige: Vi uppskattar Magdalena Anderssons fadäs

För att stoppa bolag som inte gör rätt för sig måste upphandlare bli bättre på att upptäcka fifflet, anser Städbranschen Sveriges ordförande Matthias Lindholm.

Tio råd till upphandlare för att ta ansvar

Tio råd till upphandlare för att ta ansvar

Svartarbete i offentlig verksamhet är vanligt. Med hjälp av den här checklistan kan upphandlare få bättre koll.

Så har skugg­samhället vuxit fram

Så har skugg­samhället vuxit fram

En rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.