Industriarbetarnas tidning

Bonusstriden för inhyrda avgörs i rätten

28 september, 2015

Skrivet av

Ska även inhyrda ha rätt till bonus? Ja, säger facket. Nej, säger arbetsgivarna. Nu avgörs frågan i Arbetsdomstolen, som kan ge Scania-arbetare tusentals kronor men också bli en viktig markering för hela branschen.

På Scania i Södertälje har drygt 900 personer hyrts in från Ranstad, ett av världens största bemanningsföretag. Ingen av dem fick del av den bonus som Scania annars ger till sina fast anställda.

Därför har IF Metall krävt arbetsgivarorganisationen Bemanningsföretagen på närmare 15 miljoner kronor i skadestånd för brott mot bemanningsavtalet.

– Bemanningsavtalet säger klart och tydligt att avtalet ska säkerställa likvärdiga villkor mellan de som hyrs in och de som är anställda vid kundföretaget. Därför har de inhyrda rätt till bonus, säger IF Metalls förbundsjurist Darko Davidovic.

IF Metall kräver ersättning och skadestånd för 623 medlemmar. Därutöver krävs arbetsgivarna på skadestånd till förbundet för att bemanningsföretaget inte ersatt oorganiserad personal.

Motparten i arbetsgivarorgansationen Bemanningsföretagen hävdar att man har avtalet på sin sida. Avtalet slår fast att ”rörliga lönedelar” – som bonus – bara kan betalas ut till inhyrda om mätperioden inte överstiger tre månader. På Scania får de anställda ut sin bonus en gång om året.

Ett argument som inte håller, enligt Darko Davidovic.

– Bonusen räknas ut och redovisas för alla varje månad. Alla kan se vilken bonus man får för varje månad. Därför borde det gå att betala ut bonusen månadsvis också. Det finns ingenting i avtalet som skulle kunna hindra det. De inhyrda får ingen bonus, trots att man har varit med och jobbat ihop till företagets resultat. Kan det kallas likvärdiga villkor?

Bemanningsföretagens vd Henrik Bäckström avböjer att uttala sig före förhandlingen i AD. Men i inlagan till AD skriver Bemanningsföretagens ombud att Scanias bonussystem har en faktisk beräkningsperiod på 12 månader och fastställs en gång om året.

Utgången av de kommande dagarnas förhandlingar i Arbetsdomstolen är principiellt mycket viktig, hävdar Darko Davidovic.

– Inte i första hand för Scania, för de har ett nytt system. Men för alla andra i bemanningsbranschen. Skulle motparten vinna målet innebär det att neutralitetsprincipen i bemanningsavtalet inte längre gäller. Alltså den princip som slår fast att det inte ska vara billigare att hyra in.

7 kommentarer till “Bonusstriden för inhyrda avgörs i rätten

 • Det kommer bli väldigt spännande att se resultatet. Det finns flertalet bemanningsföretag som kommer hamna undre precis samma skottglugg, då de systematiskt struntar i att betala ut bonus som kundföretaget faktiskt har. De kommer avverkas på löpande band i så fall efter domen.

 • Arbetsgivaren kommer förmodligen att hävda att företaget kommer att förlora miljoner och åter miljoner och då anar vi vart det lutar. AD darrar när arbetsgivarna slår på stortrumman!

 • Det stämmer absolut det som Darko säger.
  Tvisten gäller det gamla avtalet och de förutsättningar som gällde då, nu har vi ett nytt avtal och det är det du hänvisar till StevO.
  Nu är det som du också verkar ha observerat nya förutsättningar, deta framgår med all önskvärd tydlighet i slutet av artikeln.

  Mvh
  Michael Gustafsson
  Scania Verkstadsklubb

 • Fast det stämmer inte Michael Gustafsson, det gamla systemet gav dig inte information varje månad. Alla parametrar räknades inte ut varje månad, det gjordes när året var slut.

 • Nej Kalle… Alla parametrar redovisades inte per månad. Det man kunde se var ett urval som redovisades varje månad.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Tvist om helglön – nu stäms bemanningsföretag

Tvist om helglön – nu stäms bemanningsföretag

Anställda på bemanningsföretaget Adecco har gått miste om helgersättning, enligt IF Metall. Nu stämmer fackförbundet Adecco inför Arbetsdomstolen, AD. ”Ett pilotfall”, säger IF Metalls förbundsjurist Darko Davidovic.

IF Metall förlorade bonusstrid

Arbetsdomstolen slog fast att de inhyrda Randstadsarbetarna på Scania inte har rätt till den bonus som de direktanställda har.

Bonusstrid i Arbetsdomstolen

Bonusstrid i Arbetsdomstolen

I förmiddags började tre dagars rättegång om de inhyrdas rätt till bonus på Scania i Arbetsdomstolen. IF Metall och arbetsgivaren tyckte helt olika om det mesta, rapporterar DA:s Anna Tiberg.

”Jag fick samtal från arga medlemmar”

”Jag fick samtal från arga medlemmar”

I sista stund nådde IF Metall en lösning med medicinteknikföretaget Cytiva. Men medlemmar hörde av sig och tyckte att förbundsjuristen Darko Davidovic hade förstört för dem.

Konflikt på väg till AD avvärjd – IF Metall överens med medicinföretag

Konflikt på väg till AD avvärjd – IF Metall överens med medicinföretag

IF Metall och medicinteknikföretaget Cytiva kommer inte att mötas i Arbetsdomstolen, AD. Fackförbundet hade stämt bolaget för flera fall av föreningsrättskränkning.

Varför får jag lägre helglön?

Hur kan helglönen i bemanningsavtalet vara 50 kronor lägre i timmen än vad de fast anställda får? Det undrar en läsare. Jurist Henric Ask svarar.

Konflikt på Cytiva: ”Vi behandlas som boskap”

Konflikt på Cytiva: ”Vi behandlas som boskap”

Medicinteknikföretaget Cytiva i Umeå vill inte längre tillåta flextid och har sagt upp avtalet innan förhandlingarna med IF Metall slutförts. ”Så nära en otillåten stridsåtgärd man kan komma”, säger IF Metalls förbundsjurist Darko Davidovic.

Nytt avtal för klart för bemannings­anställda

Med bara några timmar till godo kunde varslet avstyras. Nu är ett nytt bemanningsavtal på plats. En överenskommelse om pensionerna var en viktig pusselbit.

IF Metall stämmer företag som nekat facket vara med på möte

En IF Metallmedlem vägrades ta med ett fackligt ombud när cheferna kallade henne till möte. Nu stämmer förbundet bolaget Cytiva Sweden AB inför Arbetsdomstolen för föreningsrättskränkning.

1 000 bemannings­anställda kan tas ut i strejk

1 000 bemannings­anställda kan tas ut i strejk

LO-förbunden varslar om konflikt inom bemanningsområdet.

DA granskar skuggsamhället

Sverige har ett nytt laglöst arbetsliv. I industriområden, i skogen, inuti bilverkstäder och på byggen bor människor som kommit hit för att arbeta. De arbetar för löner långt under de som svenska arbetare skulle acceptera och är mycket utsatta.

Stats­ministerns städerska: Den som pratar förlorar jobbet

Städerskans arbetsliv innan hon kom till statsministerns villa kantas av skällsord, hot och oärliga chefer. Här är hennes version. Om hur det är att jobba som papperslös i Sverige.

Bortstädad: Mannen som försvann

Han kom från Mongoliet, skadades allvarligt. Och försvann från landet. Han är bara en av många som mist eller nästan mist sitt liv i Sveriges nya laglösa arbetsliv.

Så har skugg­samhället vuxit fram

En rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.

”Jag var inte ens en hund i chefens ögon”

Sverige har fått ett nytt laglöst arbetsliv. I industriområden, i skogen, inuti bilverkstäder och på byggen bor människor som kommit hit för att arbeta. Wilder sov i sin arbetsgivares garage i fyra och ett halvt år.

”Hon jobbade 60 timmar i veckan – utan lön”

Kvinnorna i skuggsamhället är utsatta. DA:s Elinor Torp berättar om utpressning, uteblivna betalningar, skador och löner som inte går att leva på.

Här är delegationen som ska stoppa brott i arbetslivet

Ola Pettersson, chefsekonom på LO, blir ordförande för regeringens satsning mot arbetslivskriminalitet. I dag presenterade arbetsmarknadsministern delegationen.  

Arbetsgivaren som ville vara laglig

Anto försökte göra rätt. Men konkurrerades ut av kriminella. Bolaget som anlitat hans firma var skyldigt honom miljoner. Svensk domstol lyfte inte ett finger, vittnar han om. Skulderna växte. Än i dag har Anto svårt att höra ljudet av kuvert som öppnas.

”Kriminella arbetsgivare måste bort”

Arbetslivskriminaliteten har fått politisk uppmärksamhet. På kort tid har många med makt vaknat, skriver Dagens Arbetes Elinor Torp.