Industriarbetarnas tidning

Bonusstriden för inhyrda avgörs i rätten

28 september, 2015

Skrivet av

Ska även inhyrda ha rätt till bonus? Ja, säger facket. Nej, säger arbetsgivarna. Nu avgörs frågan i Arbetsdomstolen, som kan ge Scania-arbetare tusentals kronor men också bli en viktig markering för hela branschen.

På Scania i Södertälje har drygt 900 personer hyrts in från Ranstad, ett av världens största bemanningsföretag. Ingen av dem fick del av den bonus som Scania annars ger till sina fast anställda.

Därför har IF Metall krävt arbetsgivarorganisationen Bemanningsföretagen på närmare 15 miljoner kronor i skadestånd för brott mot bemanningsavtalet.

– Bemanningsavtalet säger klart och tydligt att avtalet ska säkerställa likvärdiga villkor mellan de som hyrs in och de som är anställda vid kundföretaget. Därför har de inhyrda rätt till bonus, säger IF Metalls förbundsjurist Darko Davidovic.

IF Metall kräver ersättning och skadestånd för 623 medlemmar. Därutöver krävs arbetsgivarna på skadestånd till förbundet för att bemanningsföretaget inte ersatt oorganiserad personal.

Motparten i arbetsgivarorgansationen Bemanningsföretagen hävdar att man har avtalet på sin sida. Avtalet slår fast att ”rörliga lönedelar” – som bonus – bara kan betalas ut till inhyrda om mätperioden inte överstiger tre månader. På Scania får de anställda ut sin bonus en gång om året.

Ett argument som inte håller, enligt Darko Davidovic.

– Bonusen räknas ut och redovisas för alla varje månad. Alla kan se vilken bonus man får för varje månad. Därför borde det gå att betala ut bonusen månadsvis också. Det finns ingenting i avtalet som skulle kunna hindra det. De inhyrda får ingen bonus, trots att man har varit med och jobbat ihop till företagets resultat. Kan det kallas likvärdiga villkor?

Bemanningsföretagens vd Henrik Bäckström avböjer att uttala sig före förhandlingen i AD. Men i inlagan till AD skriver Bemanningsföretagens ombud att Scanias bonussystem har en faktisk beräkningsperiod på 12 månader och fastställs en gång om året.

Utgången av de kommande dagarnas förhandlingar i Arbetsdomstolen är principiellt mycket viktig, hävdar Darko Davidovic.

– Inte i första hand för Scania, för de har ett nytt system. Men för alla andra i bemanningsbranschen. Skulle motparten vinna målet innebär det att neutralitetsprincipen i bemanningsavtalet inte längre gäller. Alltså den princip som slår fast att det inte ska vara billigare att hyra in.

7 kommentarer till “Bonusstriden för inhyrda avgörs i rätten

 • Det kommer bli väldigt spännande att se resultatet. Det finns flertalet bemanningsföretag som kommer hamna undre precis samma skottglugg, då de systematiskt struntar i att betala ut bonus som kundföretaget faktiskt har. De kommer avverkas på löpande band i så fall efter domen.

 • Arbetsgivaren kommer förmodligen att hävda att företaget kommer att förlora miljoner och åter miljoner och då anar vi vart det lutar. AD darrar när arbetsgivarna slår på stortrumman!

 • Det stämmer absolut det som Darko säger.
  Tvisten gäller det gamla avtalet och de förutsättningar som gällde då, nu har vi ett nytt avtal och det är det du hänvisar till StevO.
  Nu är det som du också verkar ha observerat nya förutsättningar, deta framgår med all önskvärd tydlighet i slutet av artikeln.

  Mvh
  Michael Gustafsson
  Scania Verkstadsklubb

 • Fast det stämmer inte Michael Gustafsson, det gamla systemet gav dig inte information varje månad. Alla parametrar räknades inte ut varje månad, det gjordes när året var slut.

 • Nej Kalle… Alla parametrar redovisades inte per månad. Det man kunde se var ett urval som redovisades varje månad.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Tvist om helglön – nu stäms bemanningsföretag

Tvist om helglön – nu stäms bemanningsföretag

Anställda på bemanningsföretaget Adecco har gått miste om helgersättning, enligt IF Metall. Nu stämmer fackförbundet Adecco inför Arbetsdomstolen, AD. ”Ett pilotfall”, säger IF Metalls förbundsjurist Darko Davidovic.

IF Metall förlorade bonusstrid

Arbetsdomstolen slog fast att de inhyrda Randstadsarbetarna på Scania inte har rätt till den bonus som de direktanställda har.

Bonusstrid i Arbetsdomstolen

Bonusstrid i Arbetsdomstolen

I förmiddags började tre dagars rättegång om de inhyrdas rätt till bonus på Scania i Arbetsdomstolen. IF Metall och arbetsgivaren tyckte helt olika om det mesta, rapporterar DA:s Anna Tiberg.

Bråk på krogen görs upp i rätten 

Bråk på krogen görs upp i rätten 

En LKAB-anställd fick sparken efter att han påstods ha hotat en arbetskamrat på krogen på fritiden. I veckan har ärendet tagits upp i Arbetsdomstolen.

Anställd fick sparken efter bråk på krogen

En LKAB-anställd påstås ha hotat en arbetskamrat på en pub på fritiden. Mannen förnekar att han hotat arbetskompisen. Men det spelade ingen roll: LKAB sparkade honom. Ärendet ska nu avgöras i Arbetsdomstolen. 

”Jag fick samtal från arga medlemmar”

”Jag fick samtal från arga medlemmar”

I sista stund nådde IF Metall en lösning med medicinteknikföretaget Cytiva. Men medlemmar hörde av sig och tyckte att förbundsjuristen Darko Davidovic hade förstört för dem.

Konflikt på väg till AD avvärjd – IF Metall överens med medicinföretag

Konflikt på väg till AD avvärjd – IF Metall överens med medicinföretag

IF Metall och medicinteknikföretaget Cytiva kommer inte att mötas i Arbetsdomstolen, AD. Fackförbundet hade stämt bolaget för flera fall av föreningsrättskränkning.

Varför får jag lägre helglön?

Hur kan helglönen i bemanningsavtalet vara 50 kronor lägre i timmen än vad de fast anställda får? Det undrar en läsare. Jurist Henric Ask svarar.

Konflikt på Cytiva: ”Vi behandlas som boskap”

Konflikt på Cytiva: ”Vi behandlas som boskap”

Medicinteknikföretaget Cytiva i Umeå vill inte längre tillåta flextid och har sagt upp avtalet innan förhandlingarna med IF Metall slutförts. ”Så nära en otillåten stridsåtgärd man kan komma”, säger IF Metalls förbundsjurist Darko Davidovic.

Nytt avtal för klart för bemannings­anställda

Med bara några timmar till godo kunde varslet avstyras. Nu är ett nytt bemanningsavtal på plats. En överenskommelse om pensionerna var en viktig pusselbit.

IF Metalls kongress

Tydligt att IF Metall vill ses som ett förbund i tiden

Tydligt att IF Metall vill ses som ett förbund i tiden

Grön omställning och kvinnors villkor är kärnfrågor som hade varit främmande på IF Metalls kongresser förr i tiden. DA:s Anna Julius ser tillbaka på fem dagars kongress – och 14 års bevakning av IF Metall.

Besluten att ha koll på från IF Metalls kongress

Besluten att ha koll på från IF Metalls kongress

Förbundsstyrelsen ska verka för högkostnadsskydd för tandvård, ett Samhall utan vinstintresse och stärkt avtalspension. Det var några av besluten på IF Metalls kongress.

”Många har fått föra fram sin talan”

”Många har fått föra fram sin talan”

Fem ombud sammanfattar sina intryck från IF Metalls kongress.

Bryter tabu kring förlossnings­skador – fick förbundsstyrelsen att ändra sig

Bryter tabu kring förlossnings­skador – fick förbundsstyrelsen att ändra sig

Tusentals kvinnor lider i tystnad av sina förlossningsskador på arbetsplatser runt om i Sverige. Susanna Svenssons starka berättelse fick förbundsstyrelsen att svänga. IF Metall tillsätter nu en arbetsgrupp för att belysa problematiken.

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

IF Metall ska jobba hårdare för att alla ska få avtalspension inbetald hela arbetslivet. ”Det är ruskigt viktigt”, säger Jonas Seppälä som var en av dem som gick upp och talade för motionerna.

Nya utmaningar för metall­facket i Kenya när industrin ställer om

Nya utmaningar för metall­facket i Kenya när industrin ställer om

Hallå där Rose Omamo, generalsekreterare för Amalgamated Union of Kenya Metal Workers (AUKMW), en av de internationella gästerna under IF Metalls kongress.

”Rå jargong sitter inte i väggarna, den sitter i människorna”

”Rå jargong sitter inte i väggarna, den sitter i människorna”

Pia Johansson från avdelning 13 Bergslagen fick hela kongressen att applådera när hon talade om sexism och trakasserier. Dessutom fick hon tillsammans med andra talare förbundsstyrelsen att ändra sig.

Attackerna på facken i Belarus fördöms av IF Metalls kongress

Attackerna på facken i Belarus fördöms av IF Metalls kongress

I skuggan av Rysslands anfallskrig mot Ukraina har förtrycket hårdnat i Belarus. IF Metalls kongress fördömer regimens attacker på oberoende fackförbund och arresteringar av fackliga ledare.

”Se er i spegeln – mångfalden saknas”

”Se er i spegeln – mångfalden saknas”

Ferenc Kovacs från valberedningen lämnade över en spegel till förbundsstyrelsen, och bad dem se om människor med utomeuropeisk bakgrund syntes i den.

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

Om man ska vara förtroendevald inom IF Metall måste man dela förbundets värderingar, beslutade kongressen. Men Hans Andersson, avdelning 4 Mitt i Norrland, var rädd att bestämmelsen kan utnyttjas på fel sätt.

”Vi är bara vanliga arbetare som vill ha högre lön”

”Vi är bara vanliga arbetare som vill ha högre lön”

På måndagsmorgonen reste IF Metall-medlemmen Andreas Köhler från Karlstad till Göteborg för att protestera mot industriavtalet och fackens lönebud.