Industriarbetarnas tidning

”Det finns inga jobb på en död planet”

14 september, 2015

Skrivet av Jenny Skogh

GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö är i Paris för Världsfackets konferens, som ska diskutera klimatfrågor inför det stora FN-mötet senare i höst.

da_1315319221946_posjoo_big.jpg– Det är det fackliga uppspelet till det stora klimatmötet. Världsfacket har en slogan som jag tycker säger en del: Det finns inga jobb på en död planet.

Vad är de viktigaste frågorna?

– GS branscher innefattar internationellt hela byggsektorn, som står för 30 procent av världens koldioxidutsläpp. Så hållbart byggande har stor betydelse för miljöarbetet. När det gäller skog och trä så binder ju träråvara koldioxid och ökar man träbyggnationen så bidrar det positivt till miljön. Så det är en fråga vi driver, och också ökad energieffektivisering.

Vad kommer ni att diskutera i Paris?

– Hur den fackliga rörelsen ska ställa sig till omställningen till miljövänligare energianvändning. Den måste ske under trygga förhållanden och med schyssta villkor för löntagarna. Vi har jobbat fram en klimatrapport där vi lyfter fram hur våra sektorer kan bidra till att förbättra klimatsituationen

Vad kan ni åstadkomma?

– Egentligen handlar det om hur politiken formas och hur företagen ställer om sin produktion. Det fackliga bidraget är att förbättra villkoren för löntagare runtom i världen. För tar du inte hänsyn till löntagarna i förändringsarbetet så uppnår du inte social hållbarhet. Det är en utveckling som måste gå hand i hand.

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.