Industriarbetarnas tidning

Fortfarande kul efter 35 år i skogen

30 september, 2015

Thomas Luukkonen, 52 år, skogsmaskinförare:

Byggvirke och massaved

Totalt avverkar Stora Enso Skog ungefär 6,5 miljoner kubikmeter skog per år. Furutimret från skogarna utanför Fredriksberg blir bland annat bygg- och konstruktionsvirke, emballagevirke och massaved.

”Mitt jobb är att ta ner alla träd innanför markeringsbanden. Just här kanske det går att köra 100–120 stammar i timmen. Det beror helt på grovleken. Det enda jag lämnar är tre högstubbar per hektar. Det är mest för insekternas skull.

Vi är fem personer i arbetslaget och vi kör i skift. Maskinen går från fem på morgonen till tolv på natten. En viktig sak när man kör skördare är att se till att apteringen är rätt inställd. Det vill säga att maskinen mäter rätt och att längd och diameter är kalibrerat.

Jag har arbetat i skogen sedan 1980 och jag tycker fortfarande att det är kul. Den tekniska utvecklingen har gått framåt enormt mycket.

Det bästa är att vi nu för tiden har kartor med GPS i maskinen. Det är en väldigt stor fördel. Speciellt på vintern då markeringsbanden kan var översnöade.”

Berättat för Joakim Andersson

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Skiftarbetets fram- och baksidor

Het näthandel ger helgskift

Het näthandel ger helgskift

Näthandelns uppsving under 2020 ledde till många timmar övertid på DS Smith i Värnamo. Nu har de infört ett nytt helgskift för att hinna med – och över 200 sökte jobben.

”Mycket man måste ha koll på”

”Mycket man måste ha koll på”

August Wieser gick i första kullen på pappersarbetarutbildningen på Polhemsskolan i Gävle. Nu har han fått jobb, och behovet av kompetent arbetskraft inom pappersindustrin är fortsatt stort. Men nu tar utbildningen paus – på grund av för få sökande.

Det är något med natten i gruvan

Det är något med natten i gruvan

När kroppen ska sova som djupast dricker vi kaffe och hjälps åt, skriver DA:s nya krönikör, musikern och gruvarbetaren Johan Airijoki.

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Skiftarbetet gjorde att Nadine Dabo mådde dåligt.
Efter två missfall jobbar hon nu dag och väntar barn.

Så kan nattjobbet bli mer  hälsosamt

Så kan nattjobbet bli mer hälsosamt

Att arbeta flera nätter i rad tär på kroppen. Forskare i Norden har nu vägt samman sina studier. Skiftarbete är ännu sämre för hälsan än vad man tidigare trott.

Måste jag jobba på julen i år igen?

Måste jag jobba på julen i år igen?

Kan samma skiftlag jobba under julen flera år i rad? Juristen Henric Ask svarar.

Julkort från fabriken

Julkort från fabriken

Hur är det att arbeta på julen när alla andra är lediga? DA besökte Rottneros bruk och pratade julskift och traditioner.

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Vissa permitteras, andra sägs upp. Men på medicinteknikbolaget Getinge i Solna kan de anställda lugnt räkna med att de får behålla jobben.