Industriarbetarnas tidning

Svårt för kvinnor att få arbetsskador godkända

18 september, 2015

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll. Foto: TT
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll. Foto: TT

– Det är slående hur lite kunskap vi har om kvinnors arbetsmiljö och hur det påverkar kvinnors hälsa.

Det konstaterade socialminister Annika Strandhäll (S) när riksdagen debatterade arbetsskadeförsäkringen.

Utgångspunkten var att statens utgifter för arbetsskadeförsäkringen halverats på tio år och antalet prövade arbetsskadeärenden minskat drastiskt. Lotta Finnstorp (M) ville veta om socialministern tänkte utreda orsaken. Hon tror själv att en delförklaring kan vara att arbetsmiljön har blivit bättre.,

Socialministern såg flera orsaker, bland andra de förändringar alliansregeringen införde 2008 då den så kallade rehabiliteringskedjan infördes och den tidsbegränsade sjukersättningen avskaffades. Då försvann kopplingen mellan sjukförsäkringens bedömning av arbetsförmåga och arbetsskadelivränta.

– Någon analys av konsekvenserna för arbetsskadeförsäkringen gjordes inte då, konstaterade socialministern.

Regeringen har ingen färdig plan, men tänker återkomma i frågan, Strandhäll hänvisade bland annat till LO-TCO Rättsskydd som föreslagit att frågan om arbetsskadelivränta borde prövas vid en fast tidpunkt under en sjukperiod, exempelvis efter 180 dagar. Dessutom finns förslag från socialförsäkringsutredningen och en pågående granskning från Inspektionen för socialförsäkringen (ISF) som underlag för de initiativ regeringen tänker ta.

– Vi är väldigt angelägna att återkomma i arbetsskadefrågorna, sade Annika Strandhäll.

Lotta Finstorp tog upp behovet av att arbetsskadeförsäkringen förändras med tanke på hur jämförelsevis svårt det är för kvinnor att få arbetsskador erkända. Det gjorde också Eva-Lena Jansson (S) som själv varit skyddsombud i många år.

– Om man som kvinna hela tiden konstaterar att den skada man har beror på att man har blivit gammal och sliten i ryggen och inte på jobbet finns det en tendens att inte vilja anmäla den.

Eva-Lena Jansson pekade också på arbetsrättens betydelse:

– Har man otrygga anställningar tenderar man att låta bli att anmäla arbetsskador, för man vill inte riskera att inte få fortsätta sitt arbete.

Även socialministern hängde på temat kvinnor och arbetsskadeförsäkring:

– Beviljandegraden om du verkar inom vård och omsorg ligger på ungefär en procent. Det finns en väldigt, väldigt tydlig könsaspekt som slår igenom i vår arbetsskadeförsäkring. Det är naturligtvis både allvarligt och oacceptabelt. Därför måste vi ha en modern arbetsskadeförsäkring som kan svara upp mot en modern och föränderlig arbetsmarknad, sade Annika Strandhäll.

 

4 kommentarer till “Svårt för kvinnor att få arbetsskador godkända

 • Vad hände efter och med Arbetsskadeutredningen under Björn von SydowsS 2-åriga arbete och dokumentation? Han inledde sin redogörelse i riksdagen med ”varför blev försäkringskassan de arbetsskadades motpart?” Konsekvenserna för många som drabbas är ofta förödande! Att få lämna hus och hem, att förlora hela sin existens, att få bära hela den tunga bördan i åratal att bevisa sin egen skada är djupt omänskligt!

 • Vilken källa har Annika Strandhäll till beviljandegraden inom vården är 1 procent. Hur har hon räknat och vad har hon jämfört med. Är det totalt antal anmälda arbetsskador delat på antalet beviljanden, eller är det totalt antal ansökningar delat på antalet beviljanden, eller är det totalt antal sambandsprövade ärenden delat på antalet beviljande. Hon säger bara 1 procent utan att redovisa beräkningssätt eller källa.

  Von Sydows utredning som han gjorde tillsammans med de privata försäkringsbolagen var inget som LO eller fackförbunden stödde. Därför kommer inget hända med den.

 • Alla som skadas har blivit summariskt bemötta av Försäkringskassan och även AFA Försäkringar.
  Detta är en stor skymf mot alla arbetsskadade inte endast kvinnorna.
  Skall man prata arbetsskador i socialförsäkringssystemet skall man ta med alla som berörs och inte bara en del.

 • Alla arbetsskadade skall ha rättvisa och känna rättstrygghet.
  Men, och det finns alltid ett men. Verkligheten ser ut på ett annat sätt. Nämligen så här:

  Det är få som får upprättelse och rättvisa. Men så är det inte för alla. För tusentals människor som skadat sig i sitt arbete är det förstås precis tvärtom.

  Människor som drabbas av skador i sitt arbete har en väldigt liten chans att få ersättning. På knappt tio år har antalet ärenden som prövas av Försäkringskassan minskat med 85 procent enligt myndighetens egen statistik. Det berättar tidningen Byggnadsarbetaren.

  I konkreta tal betyder det att Försäkringskassan år 2006 prövade drygt 19 000 ansökningar från människor som skadats i arbetet. För två år sedan, 2014, hade siffran sjunkit till knappt 2 500.

  Andra råkar som sagt ännu värre ut. Väldigt många som har rätt till ersättning får över huvud taget inte sin sak prövad.

  För utsatta människor betyder det otrygghet och ekonomisk osäkerhet. För politiken handlar det om ett haveri. Arbetsskadeförsäkringen är en grundsten i ett välfärdssystem. Ingen har fattat beslut om att dra ner ersättningen för arbetsskador.
  Ingen har ens avsett att göra det.

  Det har bara blivit så, för att systemet gjorts för krångligt och för att Försäkringskassan inte fått möjlighet att klara av sitt uppdrag.
  Det duger faktiskt inte.

  Människor som skadar sig på sitt arbete måste få sin rätt till ersättning prövad.

  En rapport från Inspektionen för socialförsäkringen konstaterade nyligen att många ärenden inte alls utreds av Försäkringskassan.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

”Att operera var uteslutet”

”Att operera var uteslutet”

Så gick det för tvättbiträdet Joy som drabbades av diskbråck.

Han räddade sin arbetskamrat undan gasen

Han räddade sin arbetskamrat undan gasen

Thomas Sedig satt i kontrollrummet när larmen gick. I höga halter dödar svavelväte direkt.
”Men ligger någon där, då tvekar man inte. Då gör man allt för att rädda människans liv.”

”Vissa dagar kan jag inte ta mig upp ur sängen”

”Vissa dagar kan jag inte ta mig upp ur sängen”

”Diskbråck är nästan omöjligt att få igenom som arbetsskada.” Det var förutsättningen som juristen gav Kent Dahlin. 13 år senare fick de ändå rätt.

Lernia: Vi ser över detta och åtgärdar bristen

Lernia: Vi ser över detta och åtgärdar bristen

Lernias rektor i Växjö hänvisar DA till kommunikationschefen Katarina Devell i Stockholm. Här är hennes svar på frågorna om brister på Lernias vuxenutbildning i Växjö.

Elever på Lernia: oroliga att vi skadas

Elever på Lernia: oroliga att vi skadas

Slipdamm, thinnerångor, dålig skyddsutrustning och nästan ingen teori alls. Så beskriver Alicia och andra elever sina skoldagar på Lernias fordonsutbildning i Växjö. Nu befarar Alicia att hon har fått skador för livet.

Schystare säkerhet på sågen

Schystare säkerhet på sågen

Iaktta och prata – utan pekpinnar. Så hjälper anställda på SCA:s sågverk i Rundvik varandra att välja säkra beteenden framför osäkra.

Tre tillbaka på jobbet efter gasolyckan

Tre tillbaka på jobbet efter gasolyckan

Livsfarligt svavelväte läckte ut på massafabriken i Olshammar. Huvudskyddsombudet Sonny Johansson får frågor från hela Sverige om olyckan.

Virtuell värld skyddar montörer

Virtuell värld skyddar montörer

VR-glasögon och smarta kläder ska förhindra att du blir skadad på jobbet.

Judo kan mildra fallet

Judo kan mildra fallet

Lär dig falla som en kampsportare, och du kan slippa göra dig illa. Ny forskning visar att fallträning genom judo kraftigt ökar deltagarnas förmåga att falla på rätt sätt.

Syrran fixade pengarna

Syrran fixade pengarna

Peter Huss fick höra att hörselskadan inte skulle ge rätt till ersättning. Men då trädde hans syster försäkringsinformatören in.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?