20 år av tystnad – lång väg till skydd för själen
28 oktober, 2015
Skrivet av Elinor Torp
Tidslinje
1994
… gick Sverige i spetsen för de psykosociala arbetsmiljöfrågorna genom att som första land i Europa införa regler på området. Föreskriften om kränkande särbehandling i arbetslivet började gälla. Åren gick och föreskriften föll i glömska. Tjugo år av tystnad följde.
2004
… skrotades Arbetsmiljöverkets förslag till föreskrifter. Under två års tid hade nio personer på myndigheten jobbat fram ett regelverk om psykosocial arbetsmiljö. Sverige hade nu endast EU:s ramavtal Stress at work att luta sig emot.
”De senaste fyra åren har antalet anmälda arbetssjukdomar med sjukfrånvaro på grund av organisatoriska och sociala orsaker ökat med 50 procent. Det handlar ofta om alltför mycket arbete eller för hög arbetstakt, samt om problem i relationerna på arbetsplatsen, som mobbning och trakasserier.”
(Arbetsmiljöverket, pressmeddelande 2014.)
2014
… gjordes ett nytt försök. Förslaget skickades ut på remiss. Facken krävde att skrivningarna stärks och förtydligas. Arbetsgivarsidan ville inte ha regler på det psykosociala området.
2015
…den 22 september klubbade Arbetsmiljöverket igenom en ny bredare föreskrift om social och organisatorisk arbetsmiljö.
2016
… ska det nya regelverket börja gälla (31 mars) och ersätta bland annat
föreskriften om kränkande särbehandling. ”Den psykiska ohälsan är i ett annat läge nu. Psykiska symtom och psykiska diagnoser är den vanligaste sjukskrivningsorsaken. Vi har ett starkare stöd. SBU-rapporten visar ett tydligt samband mellan arbetsmiljö och utmattningssyndrom och depression,” säger Torsten Heinberg, Arbetsmiljöverket.