Industriarbetarnas tidning

”En tidning som tar för sig utan att skämmas”

23 oktober, 2015

Dagens Arbete tävlar om ett av tidskriftsbranschens finaste pris som delas ut nästa månad.

– Vi är så glada över att branschen ser vår omgörning som något värt att prisa. Jag är oerhört glad och stolt, säger chefredaktör Helle Klein.

Fakta:

Tidskriftspriset Årets Omgörning verkar för hög och bestående kvalitet och förnyelse av svenska tidskrifter.

Priset ges till en tidskrift som under det gångna året genomfört den bästa omgörningen och genom den framförallt vidareutvecklat den redaktionella profilen och konceptet.

Omgörningen bör ha utvecklat tidskriften som redaktionell produkt. Redaktionell struktur, journalistiskt innehåll och grafisk form ska hålla hög kvalitet, vara kreativt nyskapande och anpassad till målgruppen.

Sveriges tidskrifter, som med 340 medlemmar är den svenska medievärldens största branschorganisation, ordnar varje år Tidskriftsdagen, denna gång den 26 november.  Då samlas medarbetare på allsköns tidskrifter – från nördiga specialtidningar till flärdfulla magasin – då delas det också ut pris i en rad kategorier.

I en av de kategorier som brukar uppmärksammas mest, Årets omgörning, är Dagens Arbete nominerad som en av tre tidningar bland över 60 inskickade förslag.

– För oss har ledstjärnan varit att öka industriarbetarkänslan och få en bättre mix av  innehållet – det djuplodande grävandet likaväl som det lättsamma tipset, nyttojournalistik likaväl som berättande reportage. Dagens Arbete vill berätta, beröra, bilda och befria till engagemang, säger Helle Klein.

Juryns motivering lyder: ”När Dagens Arbete gör om sig gäller det att hänga med. Här kommer en tidning som tar för sig utan att skämmas med ett helt nytt tilltal, nytt innehåll och en kraftfullare presentation. Läsarna har inte bara fått en tyngre nyhetsförmedlare, utan också en personligare och roligare kompis i brevlådan.”

Det första numret av Dagens Arbete kom i ny skrud förra hösten. Målet var att ge tidningen, med 400 000 exemplar i upplaga, ett modernare uttryck och blåsa in mer magasinskänsla i den. Samtidigt skulle omgörningen ge större möjligheter att editionera innehållet efter läsarnas intresse ­- Dagens Arbetes läsare finns ju i tre fackförbund, GS, Pappers och IF Metall.

– Det var mycket jobb. Jag ser nomineringen som ett kvitto på att vi gjorde en del rätt. Förhoppningsvis kan det här leda till att ännu fler upptäcker vår journalistik, säger Isak Krantz, redigeringsansvarig på DA.

Det var han och nyhetschefen Anna Julius som tillsammans med chefredaktör Helle Klein och redaktionschef Gunilla Ericson ledde arbetet där hela redaktionen varit engagerad. Omgörningen gjordes i samarbete med Per Boström och Anna Lundin på tidningsdesignbyrån Content innovation.

– Jag vill tacka Content Innovation för ett utmärkt kreativt samarbete. Vi fortsätter att utveckla tidningen. Som en följd av tidningsomgörningen har vi också gjort om vår webb, säger Helle Klein.

De två andra nominerade tidningarna i kategorin Årets omgörning är socionomfackets SSR:s medlemsmagasin Akademikern och tidskriften Expo som granskar svensk rasism och främlingsfientlighet.

 

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Nya gymnasielagen

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Hundratals unga ensamkommande måste hitta fasta jobb innan jul för att få stanna i Sverige. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) tycker att Sverige varit generösa mot gruppen – men föreslår nu vissa lättnader på grund av pandemin.