Industriarbetarnas tidning

När klockan gick som tåget 

23 oktober, 2015

Skrivet av

VintertidSnart dags att baxa in utemöblerna och ställa om klockan till vintertid.

Eller normaltid som det också heter. Eller borgerlig tid som man sa för länge sen. Ett tag hade vi även järnvägstid eftersom den lokala tiden ställde till det.

Förvirrad? Låt mig förklara: Fram till 1879 gick klockorna i Stockholm 24 minuter före klockorna i Göteborg. Städer och byar hade sin egen tid, klockan var helt enkelt tolv då solen stod som högst på himlen.

Problem uppstod när vi började färdas snabbare – med tåg till exempel. Varje station låg i en egen tidszon. För att kunna göra tidtabeller införde järnvägsbolagen sin egen järnvägstid. Det var krångligt och till slut infördes normaltid i land efter land. Jorden delades in i 24 tidszoner.

Behöver jag nämna att Stockholm och Göteborg slogs om vilken svensk tid som var normal? Till slut möttes man vid mitten: Trakterna runt Karlshamn, Örebro och Östersund var normalast, så att säga.

Idén om sommartid väcktes under första världskriget, då krigförande länder ville spara energi genom att utnyttja dagsljuset bättre. Sverige testade sommartid 1916, men den föll oss inte i smaken. 1980 infördes den ändå, eftersom så många andra gjorde det.

Ska vi nu vrida klockan framåt eller bakåt för att hamna i vintertid? Ett knep är att tänka på utemöbler som ställs fram på våren och tillbaka på hösten. Eller så kan man tänka att det heter ”fram och tillbaka”. Först fram, sen tillbaka. Då är det bara att komma ihåg att sommartid kommer före vintertid. Eller…?

En kommentar till “När klockan gick som tåget 

  • Sverige ligger så långt österut av vi borde ha ”sommartid” året om och slippa krånglet med omställningen.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.