Industriarbetarnas tidning

Ny bok om 100-åriga Pappers i Hallsta

2 oktober, 2015

Kalle Guettler
Bildtext: Kalle Güettler skriver om de 25 senaste åren på avdelningen, de första 75 åren har avdelningen skrivit om själva i en studiecirkel. Foto: David Lundmark

Pappers i Hallstavik fyller ett sekel i år. Det firas med tre fester för medlemmarna och så skriver författaren Kalle Güettler en bok om avdelningens senaste 25 år.

 Vilka är de största förändringarna i brukets historia?

– I början av 90-talet jobbade 1400 på Hallsta och nu är det färre än 400. Det har stor betydelse i en så liten ort, som ju byggdes upp kring bruket. Nu måste samhället börja stå på egna ben.

Hur går det då?

– Den lokala avdelningen bygger nätverk för att få dit nyetableringar. Och många tror på en framtid för Hallsta, men förändringen är lika stor inuti människorna som utanför. I dag kan man inte längre ta bruket för givet.

Berätta om avdelning 68!

– De var pådrivande redan från början, ofta med en mer radikal linje än Pappersförbundet och LO. Idag har de en anslutningsgrad på 98 procent. De är bra på att delegera och har tät kontakt med de lokala förtroendevalda på fabriken. Det gör att det fackliga arbetet blir arbetsnära.

Vad tror du om framtiden?

– Bruket går bra nu, men till priset av att folk har blivit arbetslösa eller börjat jobba på annan ort. Så bruket fortsätter som nu de närmaste åren. Det som gäller är att samhället klarar omställningen till en modern småstad.

När kommer boken ut?

– I början av 2016, för att vi ska kunna dokumentera festen. Det blir fest i tre lördagar, så att alla skift ska kunna komma.

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.