Industriarbetarnas tidning

GS-rapport: Klimat och korruption hör ihop

27 november, 2015

Skrivet av

Det krävs hållbarhet i tre dimensioner – ekologisk, ekonomisk och social. Isolerade var för sig riskerar de att motverka varandra. Det menar GS-facket som tittar på klimatfrågan ur ett arbetstagarperspektiv i flera rapporter.

Den nuvarande politikens inriktning snarare stjälper än hjälper de förändringar som krävs för att möta klimathoten. Så skriver det globala bygg- och träarbetarfacket (BWI) i en rapport i maj i år. Ökad ojämlikhet i världen gör det svårare både att få till ett globalt klimatavtal och att lokalt i praktiken leva upp till avtalen, menar BWI. Ordförande i BWI är Per-Olof Sjöö, även ordförande för GS-facket i Sverige.

Rapporten handlar om hur trä- och byggbranschen kan bidra till ett bättre klimat. I en kommande rapport som GS-facket tar fram behandlas frågan om en hållbar utveckling i regnskogsområden. Båda frågorna är viktiga ur klimatsynpunkt, anser facket. Behovet av nya bostäder och byggnader i världen är oerhört stort och byggprocessen släpper ut stora mängder koldioxid. Avskogningen uppskattas stå för mellan 20 och 25 procent av de globala koldioxidutsläppen.

De två frågorna hänger tätt samman då BWI och GS anser att trä är det mest klimatsmarta materialet för att bygga hus. Men det ställer stora krav på ett hållbart skogsbruk och skyddandet av stora områden av regnskog. En sådan utveckling är i sin tur beroende av social hållbarhet, menar rapportskrivarna.

Avskogning har många orsaker, men fattigdom och otillräckliga regler bidrar bland annat till illegal avverkning i både liten och stor skala. Ofta saknas ekonomiska incitament att bevara skogarna, då det på kort sikt är mer lönsamt att avverka skogen för att odla och anlägga betesmarker. Det är en balansgång att skydda regnskog samtidigt som de som bor i och vid skogen ska kunna försörja sig.

I den kommande rapporten lyfter GS upp behovet av att motverka korruption för att skydda skogarna, något som osäkra anställningar, låga löner, outbildad arbetskraft och social dumping sätter käppar i hjulen för.

BWI listar i sin rapport flera punkter för att komma till rätta med klimatproblemet, bland andra:

  • Representanter för arbetstagare bör få tillträde till diskussioner om klimatförhandlingar på alla nivåer.
  • Regeringar bör genomföra investerings- och låneprogram för att främja minskade utsläpp och social rättvisa. De rika länderna måste hjälpa fattiga med detta.
  • WTO:s regelverk (världshandelsorganisationen) måste anpassas för att stödja klimatomställningen.
  • Klimatsmart teknik måste göras tillgänglig världen över och arbetstagarna måste få utbildning och kompetensutveckling för att fullt ut kunna medverka i klimatomställningen.
  • Offentlig upphandling bör innehålla miljökrav och sociala krav, till exempel att träprodukter kommer från hållbart förvaltade skogar.
  • Låga klimatutsläpp bör läggas till de enhetliga byggnormerna.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Avtal 2023

GS säger ja till avtalskrav

GS säger ja till avtalskrav

GS ställer sig bakom de framlagda kraven inför kommande avtalsrörelse.

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

Många tyckte att avtalskraven var för låga men IF Metalls avtalsråd röstade ändå ja till att vara med i Facken inom industrins och LO:s plattformar. 

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

Vi gick ner i lön vid krisen 2008, och lät oss permitteras under pandemin, samtidigt som företagen tog ut jättevinster. Vi måste visa ledamöterna på IF Metalls kongress att vi inte tänker nöja oss med luft i plånboken, skriver IF Metall-medlemmen Andreas Köhler.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent. Mer till de med lägst löner, och ytterligare avsättningar till flexpension. Det föreslår Facken inom industrin ska vara kraven i avtalsrörelsen.

Samordning inför avtalsrörelsen – här är LO:s krav

Samordning inför avtalsrörelsen – här är LO:s krav

LO har presenterat ett ”första steg” till samordning, som bland annat innehåller en satsning på lägstalönerna. De ska öka mer än andra löner.

Vilse i avtalsspråket?

Vilse i avtalsspråket?

Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra.