Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Skymning över Sverige

24 november, 2015

Skrivet av

Helle Klein, chefredaktör.
Helle Klein, chefredaktör.

Ledare Löfvens och Romsons presskonferens var det yttersta beviset på att EU har havererat. Det finns varken någon europeisk eller nordisk solidaritet längre. Alla tänker på sitt, gränserna stängs och protektionismen segrar. Det är djupt illavarslande. För flyktingarna är det en katastrof.

November är en mörk tid i svensk politik. För bara några veckor sedan bestämde sig Sverige för att tillfälligt införa gränskontroller. Redan tidigare hade regeringen tillsammans med oppositionen infört strängare regler för flyktingmottagandet – plötsligt gällde signalpolitik som hade till uppgift att minska flyktingströmmarna.

Det hjälpte föga, då orsakerna till att människor flyr för sina liv inte på något sätt är undanröjda av att Sverige vill minska sitt flyktingmottagande. Krigen, konflikterna, fattigdomen och misären består. Människor fortsätter att fly.

I dag meddelade statsminister Stefan Löfven och vice statsminister Åsa Romson att Sverige stänger dörren nästan helt för de flyende. Tillfälliga uppehållstillstånd görs till huvudregel, anhöriginvandringen försvåras och medicinska åldersbedömningar av ensamkommande flyktingbarn införs. Oerhört tveksamma förslag, utdömda av migrations- och läkarexpertis.

Det är illavarslande men är det inte en rimlig anpassning till en verklighet som blir alltmer akut?
Verkligheten är svårtolkad. Vi har fått höra i flera veckor att samhället står inför en kollaps. Migrationsverket har inte några boenden kvar. Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap varnar för att människor kan komma att fara illa. Skolor och välfärdssystem är hårt belastade.

Ingen betvivlar att den stora flyktingströmmen som nått Sverige på senare tid innebär en stor påfrestning och kräver särskilda åtgärder. Men från civilsamhället reses kritiska frågor. Har verkligen stat och kommuner inventerat lokaltillgångarna i landet? Folkrörelse-Sverige innehar mängder med lokaler som just nu inte alls används för flyktingar. Tänk på alla kursgårdar, stiftsgårdar, kyrkor, folkets hus, nykterhetsloger, idrottshallar …

Migrationsverket har dessutom tidigare deklarerat att de har flera tusen boenden klara men på grund av byråkrati och överklaganden får myndigheten inte loss dem. Det är oacceptabelt.

Löfven talar om att skapa andrum och diskuterar i termer av undantagstillstånd. Men vore det inte bättre om undantagstillståndet gäller stat, kommuner och myndigheter istället för flyende människor? Staten bör införa undantag i plan- och byggregelverken liksom i andra regelverk så att flyktingar snabbt kan få boplats och nya livschanser.

Sverige är ett land med ett högt ideellt engagemang hos medborgarna. Detta är av stort värde i kristider. Löfven ordnade konferensen ”Sverige Tillsammans” men vad hände sedan? Har civilsamhällets resurser verkligen tagits tillvara? Eller råder fortfarande stuprörspolitik mellan myndigheter och civilsamhälle? Kan ideella sektorn användas också för välfärdstjänster som skola, vård och omsorg i flyktingkrisens tid?

Om inte ett så rikt och välordnat land som Sverige kan klara att ta emot människor i nöd vilka ska klara det då?

Löfvens och Romsons presskonferens i dag var det yttersta beviset på att EU har havererat. Det finns varken någon europeisk eller nordisk solidaritet längre. Alla tänker på sitt, gränserna stängs och protektionismen segrar. Det är djupt illavarslande och för flyktingarna är det en katastrof.

November är en mörk tid.

8 kommentarer till “Skymning över Sverige

  • Vet inte om Helle Klein är okunnig eller ohederlig? Ingen seriös företrädare för svensk arbetarrörelse förespråkar oreglerad invandring oavsett arten av invandring. Vi kommer att behöva arbetskraftsinvandring och vi har ett utrymme för flyktingmottagande. Men det är begränsat. Om DA har en annan uppfattning skulle det vara intressant att få den förklarad. Att borgerliga politiker som inte vill vår välfärd eller vår arbetsmarknad väl tänker annorlunda är inte så svårt att förstå. Att vänsterpartister gör detsamma är som det är. Men en arbetarrörelse tidning som inte tar ansvar för ordning och reda är problematiskt. Sverige skall vara bäst på flyktingmottagning och bistånd. Om det är vi överens. Men alla åtaganden skall vara hållbara och finansierade. När nu S o Mp tar sitt ansvar bör arbetarrörelsens tidningar ta sitt.

  • Till Patrik Björck: Du blandar ihop äpplen och päron. Det frågan gäller nu är flyktingmottagningen inte arbetskraftsinvandringen. Jag har i åtskilliga ledarkommentarer påpekat vikten av ordning och reda på svensk arbetsmarknad och varit mycket kritisk till den uppluckring som skedde under Reinfeldtregeringens tid. Det jag skriver om nu gäller asylflyktingarna och där oroas jag mycket över de stängda gränsernas politik i Sverige och Europa.

  • Alla tänker på sitt – säger du. Jag ser dagligen många människor som gör allt för att hjälpa till. EU och svensk politiker räcker inte till men de är representerar INTE folket. Viljan att göra något växer dagligen. Jag jobbar som frivillig på Röda Korset och aldrig förr har så många volontärer anmält sin önskans nu att vara medmänskliga hjälpare.

    • Till Karin T Gustavsson: Som du ser i min text är det just detta fantastiska ideella engagemang jag hyllar. Meningen om att alla tänker på sitt handlar om EU-ländernas regeringar.

  • Alltså, jag tror nog att dom flesta anständiga människor vill att vi ska hjälpa så många människor på flykt som möjligt. I en idell värld skulle alla världens flyktingar få bo i Sverige i harmoni och välstånd. Tyvärr ser världen inte ut så. Problemet är är att gränsen för hur många vi nu kan emot är nådd. Därför reagerar regeringen och vidtar åtgärder. Jag kan inte se vad alternativet skulle vara. Fortsätta på inslagen väg och riskera nån form av kollaps? Skulle det vara bättre? Förklara gärna det för mig.

  • Helt fel analys av Helle, det är inte EU som havererat, det är den svenska regeringen.
    Vi har aldrig haft en så svag och okunnig regering som nu, statsministern kan inte ens föra landets talan i asylfrågan utan det får inrikesministern göra – katastrof!

    När väl sanningen går upp för regeringen väljer Romson krokodiltårar, statsministern plagierar SDs asylpolitik.

    Tuffa år väntar nu och helt plötsligt så förväntas arbetarklassen sänka sin standard samtidigt som SD snart är största part inom LO.

    Dags att rikta om partistödet om LO ska va representativt?

  • Vet Helle Klein verkligen ingenting om motsättningen mellan jättelik invandring och generös välfärdsstat? Är det helt obekant att den svenska modellen bygger på hög sysselsättning? Annars försvinner den nödvändiga skattebasen. Utgifterna blir större än inkomsterna. Mycket enkel matematik.

    In i vårt land har den senaste tiden varje vecka kommit ca 10 000 människor från tredje världen. De kan inte språket, de har låg utbildning (att syrier är högutbildade är t.ex. en myt, de tillhör de mest lågutbildade invandrargrupperna), kommer från kulturer präglade av korruption och låg samhällstillit, är mycket svårintegrerade i den svenska kulturen. Tror Klein att dessa människor som genom ett under ska komma i tillräckligt hög sysselsättning så att välfärden förblir intakt, så att lönebildningen och arbetsrätten inte kommer att påverkas? I så fall gissar jag att hon även tror på enhörningar.

    Arbetarrörelsens politiker och journalister går i bräschen för att pulverisera välfärdsstaten med hjälp av invandringen. Man tror inte sina ögon.

  • När politiker tror att de är utelämnade åt sina egna rådlösa reflektioner inför havets och vågornas dån. Då uppenbaras det att de glömt civilsamhället och de ideella krafter som en gång medverkade till att bygga vår välfärd.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Alltid minnas, aldrig normalisera

Alltid minnas, aldrig normalisera

Plötsligt har det där brunblå blocket som ansågs omöjligt för några år sedan blivit verklighet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Saltsjöbadsandan behövs i svensk politik

Det blåser visserligen isvindar i Almedalen men frågan är om det ändå inte är samarbetets tid snarare än den hårda polariseringen vi kan skönja. Ett nytt politiskt landskap har öppnat upp för ett mer idépolitiskt intressant Almedalen. Den fördummande blockpolitiken har äntligen lösts upp och nya politiska samtal kan ske. Jag började Almedalsveckan med ett […]

Almedalen har börjat

Nu har jag installerat mig i Visby och hunnit smaka på det goda kaffet hos DN och lyssna på den första partiledarutfrågningen. I dag är det Miljöpartiets dag och Per Bolund blev utfrågad av DN. Han talade väl om vår tids viktiga fråga – klimatomställningen – och blev pressad på frågan huruvida Miljöpartiet är för […]

Liberaler och rödgröna måste bilda allians

”Kampen mot nationalkonservatismen måste fortsätta både här hemma och i EU”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Bra för Sverige

Den dramatiska regeringsbildningen är över. På fredag blir Stefan Löfven statsminister. En mittenregering där budgetunderlaget vilar på S+Mp+C och L kan nu tillträda. Vänsterpartiet kommer att släppa fram Löfven. Det är bra för Sverige. Alternativet hade varit att Ulf Kristersson blivit statsminister för en SD-stödd M+KD-regering och det hade varit mycket värre, resonerade Sjöstedt vid […]

Politik i besvikelsens epok

”Viljan att ta ansvar för landet har drivit Stefan Löfvens kompromissvilja långt. För långt i vissa stycken kan man på goda grunder tycka. Men vad hade varit alternativet?” skriver Helle Klein.

Intet nytt, allting nytt

”När riksdagen röstar ned Ulf Kristersson (M) som statsminister har inget nytt hänt. Ändå är det startskottet för en helt ny era i svensk politik”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Kungen pekade ut riktningen

Riksmötet öppnades till jazz och icke-politik. Statsministern hade avsatts och ingen regeringsförklaring kunde därför hållas. Kungen var ende talare men han lyfte åtminstone fram 1918 och rösträttsreformen. Monarkin hyllar demokratin. Vad annat är att vänta i en tid när ingenting är sig likt? Det är ett dramatiskt skede i svensk politik. Talmansvalet i måndags tydliggjorde […]

Håll SD utanför makten

Valet blev just den rysare som många hade befarat. När detta skrivs sent på valnatten vet vi inte helt säkert vad resultatet blev. Det är så pass jämnt mellan blocken att förmodligen kommer inte något säkert resultat förrän på onsdag då utlandsrösterna är räknade. Just därför är det magstarkt av Alliansledarna att påstå att de […]

Rörigt värre, LO

LO-ledningen har skrivit på DN debatt och milt sagt rört till det. Själva ansatsen i de fackliga representanternas artikel är dock rätt. Arbetarrörelsens både fackliga och politiska gren måste ägna sig åt att skapa jämlikhet och framtidstro. På det området andas artikeln välbehövlig självkritik. De växande klyftorna kan inte bara skyllas på åtta år av […]

Avtal 2023

Facken säger nej till första avtalsförslaget

Facken säger nej till första avtalsförslaget

”Nivåerna måste upp”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

”Det är vår tur att få det bättre”

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Många minns hur en kraschad bank på andra sidan jordklotet kan stoppa produktionen och skicka ut tusentals i arbetslöshet. Är det annorlunda den här gången?

Så lyckades tyska facket få högre löner

Så lyckades tyska facket få högre löner

Hur lönerna ökar i konkurrentlandet Tyskland påverkar svensk avtalsrörelse. Men vad betyder de siffror som slungas nedifrån kontinenten? DA reder ut vad som hände när 3,9 miljoner tyska verkstadsarbetare fick ett nytt kollektivavtal.

Missnöje med lågt lönekrav

Missnöje med lågt lönekrav

Inflationen äter upp löneökningarna. På industrier runt om i landet frågar sig många: Varför är det vi arbetare som ska ta smällen?

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent. Mer till de med lägst löner, och ytterligare avsättningar till flexpension. Det föreslår Facken inom industrin ska vara kraven i avtalsrörelsen.

NATTENS ARBETE

Pusslet går ihop tack vare nattis

Pusslet går ihop tack vare nattis

Allt färre kommuner erbjuder barnomsorg som har öppet på kvällar och nätter. Men gjuteriarbetaren Jenny Fredin har haft tur. ”Tack vare nattis. Annars vet jag inte hur det hade gått”, säger hon.

Trettio år av sent sällskap

Trettio år av sent sällskap

En del har musik i öronen när de jobbar. Andra har Karlavagnen.

Här är bästa nattkäket

Här är bästa nattkäket

Skift- eller nattarbete? Forskaren Maria Lennernäs Wiklund tipsar om vad du bör äta – och när.

Hur ska skiftgåtan lösas?

Hur ska skiftgåtan lösas?

På en skiftlagsträff i Skoghall försöker man skruva till det perfekta schemat. Kan man ha dygnet runt-drift utan att det går ut över de anställdas hälsa? Sveriges ledande forskare har svaret.

Så skapas det bästa skiftschemat

Så skapas det bästa skiftschemat

Du riskerar hälsan när du jobbar skift. Men det finns en effektiv lösning: arbetstidsförkortning.
Det anser Göran Kecklund, professor vid stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet.

Vad händer i kroppen vid nattjobb?

Vad händer i kroppen vid nattjobb?

Hur påverkas kroppen – och knoppen – när man är vaken på natten? DA:s expert reder ut det du behöver veta om återhämtning, dygnsrytm och den biologiska klockan.

Pappers­arbetaren drev igenom nattis i Hudiksvall

Pappers­arbetaren drev igenom nattis i Hudiksvall

Alla föräldrar borde ha lagstadgad rätt till barnomsorg på obekväm arbetstid. Det tycker både röda och blå i riksdagen. Men där får de inget gehör.

Kvällsjobb i skogen – inget för mörkrädda

Kvällsjobb i skogen – inget för mörkrädda

I dag jobbar många maskinförare tvåskift. Arbetet är detsamma kvällstid, men känslan en annan. Mats Lind och Patrik Olson kör utanför Skinnskatteberg en mörk och snöfri kväll i februari.

”Vi kommer hitta andra livsformer”

”Vi kommer hitta andra livsformer”

Mekanikern Jim Gage har byggt teleskop och konstruerat maskiner som gör att han kan fotografera och filma fenomen i rymden.

Nattens rytm

Nattens rytm

Ulf Isacson började att fotografera när han arbetade som taxichaufför. Bilderna i reportaget är från hans bok Jag valde bort dagen.