Industriarbetarnas tidning

Perspektiv är kommenterande texter. Analys och ställningstagande är skribentens.

Så påverkar räntehöjningen avtalsrörelsen

16 december, 2015

Skrivet av

ANALYS USA:s centralbank höjer räntan för första gången på snart ett årtionde. Ett tecken på att den amerikanska ekonomin på allvar återhämtat sig efter finanskrisen. Räntehöjningen skakar om världsekonomin. Inklusive den kommande svenska avtalsrörelsen.

När en centralbank höjer sin styrränta är det som att bromsa en bil. En försiktig räntehöjning som den amerikanska – till mellan 0,25 till 0,50 procent – är som om foten lätt vilar på bromspedalen.

USA har inte tryckt på bromspedalen på närmare tio år. Tvärtom har den amerikanska centralbanken – genom flera år av nollränta – trampat gaspedalen i botten utan att motorn riktigt har svarat. Förrän nu.

USA:s ekonomi har fått upp farten under senare tid. Arbetslösheten är nere på 5 procent – till och med läge än i Tyskland. Bara i november skapades 211 000 nya jobb vilket ligger klart över den gräns som anses bra för ekonomin.

Prisökningarna har tagit fart och inflationstakten ligger några tiondelar under de 2 procent som centralbanken vill att den ska ligga på. Men den siffran tar inte med prisfallet på råvaror som olja och gas. Räknar man in det kraftiga prisfallet på råvaror hamnar inflationstakten betydligt under det tvåprocentiga målet.

Ett annat mått på ekonomins hetta är löneinflationen – prisökningar orsakade av löneökningar. Enligt de senaste noteringarna uppgår löneinflationen till 2,5 procent. Den högsta noteringen efter finanskrisen.

Allt detta visar att den amerikanska ekonomin mår hyfsat bra efter nära-döden-upplevelsen hösten 2008 i samband med finanskrisen. Den gången gjorde den amerikanska centralbanken allt för att undvika en depression likt den på 1930-talet. Den gjorde precis tvärtom mot vad man gjorde efter börskraschen 1929. Centralbanken tryckte ner räntorna till noll för att ge motorn bränsle. Utöver detta lanserade den då nyvalde president Obama ett gigantiskt – och från konservativt håll hårt kritiserat – stimulanspaket. Allt för att stimulera ekonomin.

Det gav till slut resultat. Den färska räntehöjningen är kvittot på det. Arbetslösheten är hälften mot i EU som valde åtstramning i stället för stimulans under de svåra åren.

Vad angår räntehöjningen oss? Och hur kan den påverka min lön? En hel del, faktiskt.

När USA höjer räntan lockas världens investerare att placera sina pengar i amerikanska statspapper. Och när fler köper dollar så stiger priset på dollarn. Dollarn blir dyrare i förhållande till andra valutor.

När dollarn blir dyrare sjunker den svenska kronan i värde mot dollarn. Det blir dyrare att resa till USA, men det är inte den enda effekten.

De företag som exporterar mycket till USA får bättre betalt för sina produkter. Volvo exempelvis, brukar aldrig må så bra som när dollarn är dyr. Sak samma för de företag som tar betalt i dollar. Vinsterna ökar, det blir mer pengar över till investeringar och kanske till och med löneökningar.

En annan effekt är att Sverige – med en dyrare dollar och billigare krona – kommer att ”importera” inflation. Vi får in prisökningar i landet eftersom kronan sjunker i värde och därför blir det dyrare att importera. Och det gillar Riksbanken som tycker att inflationen är alldeles för låg nu. Och det gillar också facken nu i tider av avtalsrörelse. Skälet är det här:

Eftersom vi inte har någon inflation i landet tycker arbetsgivarna att man inte ska betala ut några löneökningar. De senaste åren har varit dyra för företagen, säger de. Skälet är att löneökningarna legat betydligt över inflationstakten som ju varit…noll. Reallöneökningarna har varit större än vad företagen tål och därför bör nu löneökningarna växlas ned, enligt arbetsgivarna.

Facken har å sin sida, med Riksbankens stöd, argumenterat för att inflationen är på väg tillbaka. En dyrare dollar och försvagade krona kommer att skynda på den utvecklingen. Kan man se att inflationen är tillbaka in i ekonomin igen så faller arbetsgivarnas argument, enligt facken.

Men det finns frågetecken kring den amerikanska räntehöjningen. Är den tillräckligt försiktig så att den inte knäcker den trots allt ganska sköra konjunkturen? Dyrare dollar gör ju exporten från USA dyrare och rusar dollarn i värde riskerar den amerikanska exporten att knäckas.

Det sägs ofta nu att vi går mot riktigt hyfsade tider. Inte bara onsdagskvällens signaler från den amerikanska centralbanken vittnar om det. Även den svenska Riksbanken talar i optimistiska ordalag. I samband med sitt räntebesked (fortsatt minusränta, fortsatt nedtryckt gaspedal) häromdagen sa Riksbanken att konjunkturen stärks och arbetslösheten faller. Men: inflationen har inte riktigt tagit fart. Visst, den stiger. Men den är ”ännu inte på fast mark” enligt Riksbanken. För nästa år, däremot spår Riksbanken att inflation hamnat på fastare mark: 1,7 procent om man räknar bort bostadsräntorna. Industrins fack har krävt höjda löner med 2,8 procent.

Räntehöjningen kommer precis när industrins parter just ska växla avtalskrav med varandra. Innehållet i de kravlistorna förändras knappast av den amerikanska centralbankens räntehöjning. Men tonläget, argumentationen – och kanske i slutändan också utfallet?

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

IF Metall varnar för konflikt

”Konfliktviljan är stark”

Med två veckor kvar till att avtalet går ut och många tunga frågor olösta, skramlar IF Metall med strejkvapnet.

– Vi kan inte acceptera arbetsgivarnas krav på ytterligare makt, säger IF Metalls ordförande Anders Ferbe.

Parterna ska svara på förslag i morgon

Parterna ska svara på förslag i morgon

Parterna har fått en första hemställan, avtalsförslag, från de opartiska ordförandena Opo.

Samordning inför avtalsrörelsen – här är LO:s krav

Samordning inför avtalsrörelsen – här är LO:s krav

LO har presenterat ett ”första steg” till samordning, som bland annat innehåller en satsning på lägstalönerna. De ska öka mer än andra löner.

”IF Metalls uttalande en rak käftsmäll i medlemmarnas ansikten”

”IF Metalls uttalande en rak käftsmäll i medlemmarnas ansikten”

Vad har hänt med fackets syn på klassisk fördelningspolitik? skriver Waldemar Tapojärvi, gruvarbetare i Kiruna.

Därför vill facken inte ha ett jättelyft på lönen

Därför vill facken inte ha ett jättelyft på lönen

Läget är spänt inför nästa års löneförhandlingar. Ingen vill se en upprepning av 80-talet. Vad var det som hände då? Och varför varnas det för höga lönekrav? 

”Det är en jävligt svår avtalsrörelse”

”Det är en jävligt svår avtalsrörelse”

Löneökningar brukade betyda mer pengar i plånboken. Inte längre. Avdelningsordförande Erik Jonsson åkte till Braviken för att uppmana sågverksarbetarna att ändå inte ge upp hoppet.

Här står parterna inför avtalsrörelsen

Här står parterna inför avtalsrörelsen

Att årets avtalsrörelse är speciell är fack och arbetsgivare överens om. Och att det är inte lönerörelsens uppgift att se till att du får mer pengar kvar i plånboken när inflationen drar iväg. Men sen går synen isär, inte minst på hur det går för svensk industri.

Lönerna orsakar inte krisen

Lönerna orsakar inte krisen

Det är inte svenska löntagare som bidragit till inflationen och de ska inte hållas ansvariga. I stället krävs politiska beslut för att mildra effekterna, skriver Per-Olof Sjöö

”Därför är vi så tysta om lönekraven”

”Därför är vi så tysta om lönekraven”

Först när vi är överens om gemensamma avtalskrav och har en gedigen omvärldsanalys kan vi börja mejsla fram en siffra som ligger till grund för förhandlingarna, skriver GS Per-Olof Sjöö och Madelene Engman.

Hur ska reallönen räddas när priserna skenar?

Hur ska reallönen räddas när priserna skenar?

Mer pengar på kontot. Även när prisökningarna tagit sitt. Det är fackets mål i varje avtalsrörelse. Men hur ska reallönen kunna fixas när inflationen brakar iväg? Det frågar sig DA:s Harald Gatu.

Teslas registreringsplåtar blir kvar hos Postnord: ”Glädjande”

Teslas registreringsplåtar blir kvar hos Postnord: ”Glädjande”

Tesla får inte genast tillgång till de registreringsskyltar som blockerats av facket.

Så kan Tesla runda postblockaden

Så kan Tesla runda postblockaden

Transportstyrelsens registreringsskyltar får bara skickas via Postnord, men det finns sätt att kringgå stoppet.

Facket till Musk: ”Galenskap att inte teckna kollektivavtal i Sverige”

Facket till Musk: ”Galenskap att inte teckna kollektivavtal i Sverige”

Nu får Teslaägaren svar på tal – ”klart man vill att det ska slå hårt”.

Totalstopp för nya Teslabilar får Elon Musk att reagera: ”Galenskap”

Totalstopp för nya Teslabilar får Elon Musk att reagera: ”Galenskap”

De nya uppgifterna får Tesla-ägaren att bryta tystnaden på sin plattform X.

Karta: Så här utvidgas strejken – dag för dag

Karta: Så här utvidgas strejken – dag för dag

Snart ökar trycket på Tesla ytterligare när fler stridsåtgärder genomförs.

Medlaren dementerar: Ingen order har kommit från Elon Musk

Medlaren dementerar: Ingen order har kommit från Elon Musk

Medlaren Kurt Eriksson dementerar uppgifterna om att Elon Musk nu ska ha lagt sig i den svenska konflikten.

Fackens hårda ord mot Svenskt Näringsliv: ”De är syltryggar”

Fackens hårda ord mot Svenskt Näringsliv: ”De är syltryggar”

”Det kan påverka konflikten, att den blir längre.”

Svenskt Näringsliv vill se över rätt till sympatistrejk: ”Inte rimligt”

Svenskt Näringsliv vill se över rätt till sympatistrejk: ”Inte rimligt”

”Det måste vara Teslas val”, säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke.

Inga byggarbeten på Teslas verkstäder – ”Det får stå och förfalla”

Inga byggarbeten på Teslas verkstäder – ”Det får stå och förfalla”

Byggnads ordförande Johan Lindholm: ”Tror absolut att det är hundraprocentig uppslutning.”

Fackets nya steg: Stoppa kritiska delar till Tesla-bilar

Fackets nya steg: Stoppa kritiska delar till Tesla-bilar

”Utan den detaljen kan man inte leverera bilen.”

IF Metall: Medlemmar som inte strejkar ska uteslutas

IF Metall: Medlemmar som inte strejkar ska uteslutas

”Har förbundsstyrelsen beslutat om en konflikt så har man en skyldighet att delta i den.”

Teslas knep: Så tar de in bilar i Sverige bakvägen

Teslas knep: Så tar de in bilar i Sverige bakvägen

”I fredags kom det 72 nya bilar på 12 olika lastbilar”

IF Metalls nya taktik: Så mycket höjer de strejkersättningen

IF Metalls nya taktik: Så mycket höjer de strejkersättningen

Högre ersättning ska få fler att sluta upp

Strejkbrytare – en krigsförklaring mot fackföreningsrörelsen

Strejkbrytare – en krigsförklaring mot fackföreningsrörelsen

Harald Gatu: Teslas strejkbrytare tvingar oss tillbaka till tiden när arbetare ställdes inför frågan: Vilken sida står du på?

All billackering av Teslor stoppas: ”Vi kommer stänga ner allt Tesla-arbete”

All billackering av Teslor stoppas: ”Vi kommer stänga ner allt Tesla-arbete”

Målarna varslar om totalstopp för all lackering av Tesla-bilar.

Det här betyder kollektivavtal för Teslas mekaniker

Det här betyder kollektivavtal för Teslas mekaniker

Rimliga villkor och garanterad lön ställs mot osäkra aktieoptioner

Stopp för reservdelar till Tesla –  Seko sympatistrejkar

Stopp för reservdelar till Tesla – Seko sympatistrejkar

Strejken mot Tesla trappas upp när Seko stoppar brev och paketutdelningen

Mängder av blockader planeras: Tesla får ”jobbigt att andas, äta och leva”

Mängder av blockader planeras: Tesla får ”jobbigt att andas, äta och leva”

Upptrappad hamnkonflikt och fler varsel. Trasiga laddstationer kommer inte att repareras.

Hårda beskedet: Tesla lämnade förhandlingar om kollektivavtal

Hårda beskedet: Tesla lämnade förhandlingar om kollektivavtal

Tesla vägrar förhandla med IF Metall.

”Vi skickar ut trasiga bilar” – Tesla-anställdas  tuffa arbetsvillkor drabbar kunder

”Vi skickar ut trasiga bilar” – Tesla-anställdas tuffa arbetsvillkor drabbar kunder

Den som inte klarar det hårda arbetstempot på Tesla får ingen löneförhöjning – och riskerar sparken.

Perspektiv: Motor­branschen förlorare – ”Har Svenskt Näringsliv ringt Elon Musk?”

Perspektiv: Motor­branschen förlorare – ”Har Svenskt Näringsliv ringt Elon Musk?”

”Utan kollektivavtal kan Tesla när som helst och utan diskussion sänka lönen och försämra villkoren för de anställd”

Strejken trappades upp på måndagen – ”Tesla har hämtat hit folk”

Strejken trappades upp på måndagen – ”Tesla har hämtat hit folk”

Företaget har tagit in strejkbrytare i hela landet – kom till Teslas verkstäder på måndagen.

”Partiell strejk” på Tesla – många rädda efter hot enligt IF Metall

”Partiell strejk” på Tesla – många rädda efter hot enligt IF Metall

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä konstaterar att långt ifrån alla bilmekaniker på Tesla deltar i strejken.

Transport hotar att sluta lossa bilar i flera hamnar: ”Inga Teslor på svensk mark”

Transport hotar att sluta lossa bilar i flera hamnar: ”Inga Teslor på svensk mark”

Sluter upp bakom strejken. Också IF Metall kommer vidta ytterligare åtgärder om Tesla inte viker ned sig.

Spänt läge för strejkvakterna i Malmö: ”Hotade med att ringa polisen”

Spänt läge för strejkvakterna i Malmö: ”Hotade med att ringa polisen”

Så har strejken slagit på Teslas verkstäder runt om i landet.

Tesla-anställd: ”Är man obekväm, då får man sparken”

Tesla-anställd: ”Är man obekväm, då får man sparken”

Obetald övertid, arbetsmoment med minutkrav – stenhårda produktionskrav på Tesla enligt anställda

Det här gäller när du strejkar – vi har listan

Det här gäller när du strejkar – vi har listan

I fredags inleddes en strejk på Teslas alla bilverkstäder i landet. Vi har tagit fram en lista på vad som händer vid en strejk, vad du får och inte får göra.