”Ledningen är inte lika tillmötesgående”
2015 skrev vi om Rebecca Börgel som med Billerud Korsnäs hjälp kunde fortsätta jobba fram till en vecka före förlossningen. Men den som blir gravid nu har inte samma möjligheter.
Industriarbetarnas tidning
Ingen trodde att hon menade allvar. Men Rebecca Börgel började arbeta när sonen Simon var fyra månader, precis som hon sagt.
Du har rätt att vara ledig för att amma barnet. Det finns ingen reglering i de centrala avtalen om amningen ska ske på betald eller obetald arbetstid, säger ombudsmän på både IF Metall och Pappers. Det handlar om att komma överens med sin arbetsgivare.
Alla större arbetsplatser ska ha eller lätt kunna göra i ordning en viloplats. I normala fall ska det vara ett bekvämt och ostört rum som är så stort att det går att vila liggande. Undantaget är arbetsplatser med få arbetstagare.
Källa: Arbetsmiljöverket, Svensk författningssamling och ombudsman Michael Kinell på IF Metall, respektive P-A Pettersson på Pappers.
Så här går det till när Rebecca ammar på jobbet: När Simon blir hungrig ringer hans pappa Erik Börgel och säger att vi ses om tio minuter. De tar bilen och hon går till amningslokalen två minuter från sin arbetsplats. Rebecca tar Simon i famn och sätter sig. Han gurglar, tjuter och ler mot sin mamma, och alla oss andra.
– Det går att se signalerna ganska lång tid innan, så det behöver aldrig bli akut, säger Rebecca.
Hon och Erik jobbar olika skift på Billerud Korsnäs i Frövi och turas om att vara hemma. Redan under graviditeten var hon tydlig med att hon ville komma tillbaka tidigt. Frågan var hur hon skulle göra med amningen?
– Vi föreslog fackets lokaler som ligger vid vakten in till området och företaget har varit tillmötesgående på alla sätt.
Det är framför allt under tolv-timmarsskiften på helgerna som lokalen behövs. Rebecca har satt upp en gräns att amningen får ta max 30 minuter.
– Det handlar ju om hur barnet är också, Simon äter när han äter och sedan är han klar. Och aldrig att han varit ledsen när jag gått tillbaka in. Jag säger bara ”vi ses hemma sedan”.
När Rebecca blev gravid hade hon nyligen börjat sin inlärning till maskinförare och hon ville fortsätta den så snart det var möjligt.
– Det är ett komplext jobb med mycket att lära, så jag ville hålla det färskt och uppdatera.
Med viss omorganisation kunde Rebecca jobba tills en vecka innan Simon föddes. Företaget har visat att de menar allvar med sin målsättning att rekrytera 40 procent kvinnor tycker Erik.
– Först var jag den första kvinnliga maskinföraren och några tyckte att ”det här är inget tjejjobb!” Sedan kom jag där med stora magen. På varje pass sa folk förvånat ”är du kvar än!” Men alla var väldigt förstående och skämtade om att ”vi i skiftlag A är gravida så vi måste äta ordentligt”.
Erik menar att deras lösning också handlar om hans inställning till föräldraskapet.
– Jag tar för givet att halva tiden är min, säger han. Jag har jobbat 75 procent i alla år med mina andra barn. För det enda jag har hört folk säga är ”jag ångrar att jag inte hade mer tid med mina barn när de var små”.
Fördelarna med att börja jobba tidigt är flera, säger Rebecca. Från och med i år får föräldradagarna sparas tills barnet är tolv år, så de kommer att vara till nytta under många sommarlov och semestrar framöver. Skillnaderna i inkomst blir inte heller så stora.
– Vi gör det vi tycker är bäst för Simon, och han har varit med sin pappa lika mycket som med mig. Jag tror att han är så lugn och trygg för att han har två föräldrar.
Framför önskemålet till din arbetsgivare som en öppen fråga och inte som ett krav. Till exempel: Jag skulle vilja amma. Hur löser vi det?
Kom gärna med ett eget förslag på en lokal som passar dig och arbetsplatsen.
Tänk på att avstånden ska vara så små som möjligt för både dig och bebisen.
Tala om vad företaget har att tjäna på det. De kan dra nytta av att du som förälder blir mer ansvarstagande och bättre på att planera.
Det finns inga regler om hur lång tid du får vara borta. Men ur företagssynvinkel kan det vara bra att sätta upp en maxgräns så att alla vet vad som gäller.
Gör ingen grej av själva amningssituationen.