Industriarbetarnas tidning

Rebecca ammar på jobbet

16 december, 2015

Skrivet av Jenny Skogh

Ingen trodde att hon menade allvar. Men Rebecca Börgel började arbeta när sonen Simon var fyra månader, precis som hon sagt.

Det här kan du kräva av arbetsgivaren

Du har rätt att vara ledig för att amma barnet. Det finns ingen reglering i de centrala avtalen om amningen ska ske på betald eller obetald arbetstid, säger ombudsmän på både IF Metall och Pappers. Det handlar om att komma överens med sin arbetsgivare.

Alla större arbetsplatser ska ha eller lätt kunna göra i ordning en viloplats. I normala fall ska det vara ett bekvämt och ostört rum som är så stort att det går att vila liggande. Undantaget är arbetsplatser med få arbetstagare.

Källa: Arbetsmiljöverket, Svensk författningssamling och ombudsman Michael Kinell på IF Metall, respektive P-A Pettersson på Pappers.

Så här går det till när Rebecca ammar på jobbet: När Simon blir hungrig ringer hans pappa Erik Börgel och säger att vi ses om tio minuter. De tar bilen och hon går till amningslokalen två minuter från sin arbetsplats. Rebecca tar Simon i famn och sätter sig. Han gurglar, tjuter och ler mot sin mamma, och alla oss andra.

– Det går att se signalerna ganska lång tid innan, så det behöver aldrig bli akut, säger Rebecca.

Hon och Erik jobbar olika skift på Billerud Korsnäs i Frövi och turas om att vara hemma. Redan under graviditeten var hon tydlig med att hon ville komma tillbaka tidigt. Frågan var hur hon skulle göra med amningen?

– Vi föreslog fackets lokaler som ligger vid vakten in till området och företaget har varit tillmötesgående på alla sätt.

Det är framför allt under tolv-timmarsskiften på helgerna som lokalen behövs. Rebecca har satt upp en gräns att amningen får ta max 30 minuter.

– Det handlar ju om hur barnet är också, Simon äter när han äter och sedan är han klar. Och aldrig att han varit ledsen när jag gått tillbaka in. Jag säger bara ”vi ses hemma sedan”.

När Rebecca blev gravid hade hon nyligen börjat sin inlärning till maskinförare och hon ville fortsätta den så snart det var möjligt.

– Det är ett komplext jobb med mycket att lära, så jag ville hålla det färskt och uppdatera.

Med viss omorganisation kunde Rebecca jobba tills en vecka innan Simon föddes. Företaget har visat att de menar allvar med sin målsättning att rekrytera 40 procent kvinnor tycker Erik.

– Först var jag den första kvinnliga maskinföraren och några tyckte att ”det här är inget tjejjobb!” Sedan kom jag där med stora magen. På varje pass sa folk förvånat ”är du kvar än!” Men alla var väldigt förstående och skämtade om att ”vi i skiftlag A är gravida så vi måste äta ordentligt”.

Erik menar att deras lösning också handlar om hans inställning till föräldraskapet.

– Jag tar för givet att halva tiden är min, säger han. Jag har jobbat 75 procent i alla år med mina andra barn. För det enda jag har hört folk säga är ”jag ångrar att jag inte hade mer tid med mina barn när de var små”.

Fördelarna med att börja jobba tidigt är flera, säger Rebecca. Från och med i år får föräldradagarna sparas tills barnet är tolv år, så de kommer att vara till nytta under många sommarlov och semestrar framöver. Skillnaderna i inkomst blir inte heller så stora.

– Vi gör det vi tycker är bäst för Simon, och han har varit med sin pappa lika mycket som med mig. Jag tror att han är så lugn och trygg för att han har två föräldrar.

Amning_PortrattRebeccas tips:”Kom med eget förslag”

Ställ inga krav

Framför önskemålet till din arbetsgivare som en öppen fråga och inte som ett krav. Till exempel: Jag skulle vilja amma. Hur löser vi det?

Föreslå lokal

Kom gärna med ett eget förslag på en lokal som passar dig och arbetsplatsen.

Gärna kort avstånd

Tänk på att avstånden ska vara så små som möjligt för både dig och bebisen.

Företaget kan dra nytta

Tala om vad företaget har att tjäna på det. De kan dra nytta av att du som förälder blir mer ansvarstagande och bättre på att planera.

Sätt upp en maxtid

Det finns inga regler om hur lång tid du får vara borta. Men ur företagssynvinkel kan det vara bra att sätta upp en maxgräns så att alla vet vad som gäller.

Håll låg profil

Gör ingen grej av själva amningssituationen.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

”Ledningen är inte lika tillmötesgående”

”Ledningen är inte lika tillmötesgående”

2015 skrev vi om Rebecca Börgel som med Billerud Korsnäs hjälp kunde fortsätta jobba fram till en vecka före förlossningen. Men den som blir gravid nu har inte samma möjligheter.

Sämre skydd för cyklister

Sämre skydd för cyklister

Om du cyklar till jobbet är du mindre skyddad av försäkringarna än om du kör bil. Det fick Mikael Myhre erfara när han ramlade på cykeln.

Banmästare i sin egen trädgård

Banmästare i sin egen trädgård

Industriarbetaren Magnus Östervall åker aldrig tåg. Men han kör och mekar med dem så ofta han kan – hemma i trädgården.

Lite spill? Ingen fara

Lite spill? Ingen fara

Klockan är 11.56 på Billerud Korsnäs i Frövi. Ett tunt lager svartslam blir extra synligt i nysnön.

Ny panna ska rädda Frövi

Ny panna ska rädda Frövi

Ibland tycker processoperatören Pär Frankesson att det är extra skoj att kolla ­aktiekurserna.

”Unga är extra utsatta”

”Unga är extra utsatta”

En siffra sticker ut i undersökningen av IF Metallarnas fysiska arbetsmiljö: Hela 71 procent besväras av buller flera gånger i veckan. ”Siffran borde ha förbättrats med tanke på de insatser som görs. Vi behöver studera det noggrannare”, kommenterar förbundsordförande Marie Nilsson.

Bemanningens baksida

Bemanningens baksida

Gillar du att arbeta i högt tempo under extrema förhållanden? Bemannings­företag söker dig som är stark och snabb. Dagens Arbete och Handelsnytt granskar en bransch med rädda unga som blir av med jobbet när de slits ut.

Sjuk av skärvätskor

Sjuk av skärvätskor

I Sverige diskuteras knappt hälsoriskerna med skärvätskor.
Symtomen medicineras bort medan den skadliga luften blir kvar. Nu kan Dagens Arbete visa att det faktiskt finns lösningar.

Strulet med omställningsstudie­stödet: ”Förtroendet för staten riskerar att skadas”

Strulet med omställningsstudie­stödet: ”Förtroendet för staten riskerar att skadas”

Det här måste lösas så fort som möjligt, säger Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Robotar i Västerås gynnar Sverige – men hur ska småföretagen hänga med? 

Robotar i Västerås gynnar Sverige – men hur ska småföretagen hänga med? 

ABB ska låta robotar bygga robotar. Samtidigt väntar småföretagen på att staten ska hjälpa dem att automatisera mera.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.