
Efter tryckerimomsdomen i Högsta domstolen upphäver nu Skatteverket det anstånd man beviljat tryckerikunderna. Den som inte betalar får Kronofogden på sig.
Tryckerimomshärvan på 2 minuter
Skatteverket gav förra våren ett generellt anstånd med betalningen för de tryckerikunder som inte har fått den så kallade tryckerimomsen från sina tryckerier. Detta i väntan på att det juridiska läget skulle klarna. Det har det nu gjort, efter Högsta Domstolens beslut strax före jul att tryckerierna är skyldiga att betala. Därför har Skatteverket beslutat att ta bort anståndet, och följden blir enligt dagens beslut:
”Om en tryckerikund inte betalar skatteskulden kommer Skatteverket att överlämna skulden till Kronofogden för indrivning inom knappa två månader från den kommande förfallodagen”.
Det dröjer ett par veckor innan anstånden går ut och därefter kommer kunderna få cirka tre månader på sig att betala momsskulden till Skatteverket. Är skulden obetald två månader efter förfallodagen går den alltså vidare till Kronofogden.
Under vissa omständigheter ger dock Skatteverket kunderna möjlighet att söka förlängt anstånd samt att få sin skuld omprövad. Kunder som trots HD:s beslut inte får betalt från sitt tryckeri kan få förlängt anstånd, men bara om de stämmer tryckeriet eller begär det i konkurs. Kunder vars tryckeri redan befinner sig i konkurs bör redan i dag lämna in en ansökan om anstånd, skriver Skatteverket.
Skatteverket kan i vissa fall ompröva sitt beslut, alltså skriva ner eller helt dra tillbaka sitt krav mot en kund. Men det kan bara ske om tryckeriet gått i konkurs eller rekonstruerats och en konkursförvaltare eller rekonstruktör slutligen har klargjort hur mycket pengar kunden får.
Förra veckan gick Sörmlands Grafiska och nybildade Sörmlands Printing i konkurs. Sörmlands Grafiska är ett av de tryckerier som har stämts av kunder med anledning av tryckerimomsen. Kunderna kan nu begära nytt anstånd hos Skatteverket, som troligtvis också kommer att ompröva sina krav på kunderna när konkursen väl är avslutad.
Tre större nordiska tryckerier har visat intresse för att köpa Sörmlands Grafiska. Anbuden ska lämnas senast fredag den 22 januari.
Dagens Arbete har i sina prisbelönta granskningar visat hur Skatteverket har betalat ut mer än 3 miljarder kronor till svenska tryckerier. Det gav olönsamma företag nytt liv och rubbade konkurrensen. Slumpen skapade vinnare och förlorare, skriftliga löften bröts och kunderna tvingades in i ett juridiskt kaos.
Det började 2010. Efter en dom i EU-domstolen konstaterade Skatteverket att momsen på tryck av tidningar och böcker varit för hög. I stället för 25 procent borde den varit 6 procent.
Tryckerier begärde tillbaka mellanskillnaden från Skatteverket och har fått tillbaka drygt 3,3 miljarder kronor. Rådgivna av skattekonsulter höll många tryckerier dock inne pengarna i stället för att skicka dem vidare till kunderna, eftersom det fanns en lucka i lagstiftningen.
Skatteverket har ändå krävt tillbaka momsen, totalt 1,9 miljarder från tryckeriernas kunder, och fick rätt att göra så i Högsta förvaltningsdomstolen tidigt 2014.
Flera tryckerikunder har stämt sina tryckerier i tingsrätten för att få tillbaka momsen. Utslagen i tingsrätterna har varit olika, vilket har ökat förvirringen. Strax före årsskiftet gav dock Högsta domstolen kunderna rätt – tryckerierna är skyldiga att betala momsen vidare.
Det skulle vara intressant och få reda på vilka tre större tryckerier som är intresserade, eller två, för v-tab måste ju vara en av dem. Köra vidare ett tag sen lägga ner anläggningen i Katrineholm och flytta över verksamheten till Vimmerby. All personal sägs då upp. Oddset för detta står i 1.01 ggr. Undrar var chefredaktör Helle Klein skall säga då. (DA trycks på V-tab i Vimmerby).
Det hade varit intressant med en uppföljning kring tryckeriernas skattekonsulter. Revisorer har t.ex. vid flera tillfällen åkt på stora skadestånd, tex PWC & Prosolvia. Tar juristerna sitt ansvar i detta fall? Kommer de ersätta tryckerierna för tveksamma råd? Hur mycket täcker ansvarsförsäkringen? Det blåser på toppen har jag hört…