I genomsnitt producerar anställda 38 procent mindre när de upplever problem på jobbet. Det är 15 timmar i veckan som företagen förlorar.
– Det handlar sällan om en quick fix – men det lönar sig att göra något åt problemen, säger arbetsmiljöekonomen Malin Lohela Karlsson.
Arbetsgivarna kan själva omvandla arbetsbortfallet i pengar menar hon, till vardags forskare vid Karolinska institutet i Solna.
– Det finns en kostnad för de här problemen. Oavsett om företagen väljer att göra någonting eller inte så finns kostnaden där. Ett sätt att minska den är att göra en aktiv insats och jobba med de här frågorna. En del arbetsgivare vill ha ekonomiska incitament. Man har begränsade resurser. För att HR ska få en utökad budget måste personalavdelningen kunna visa på att insatser är en investering. Man måste kunna argumentera ekonomiskt för det helt enkelt.
Hon menar att arbetsgivarna därför måste överväga flera olika insatser:
– Två insatser kanske ger ungefär lika bra resultat. Då är nästa fråga, vilken är mest kostnadseffektiv? Det är där jag kommer in. Vad kan ni göra? Vad kostar det? Vilket är mest effektivt?
I slutet av året kan Malin Lohela Karlsson och hennes forskarteam vid KI presentera fler resultat, men en procentsiffra som hon tror kan få arbetsgivare att vilja förebygga arbetsmiljöproblem är produktionsbortfallet:
– Studier visar att anställda som upplever arbetsmiljöproblem har ett produktionsbortfall på i genomsnitt 38 procent av sin arbetstid. Det motsvarar 15 timmar i veckan per anställd. Det blir mycket pengar. Och framför allt visar det att företag har mycket att vinna på att jobba med arbetsmiljöfrågor.
Kommer den nya föreskriften att göra skillnad?
– Det tror jag absolut. Vi märker att frågan har kommit upp på bordet på ett helt annat sätt än tidigare, man har börjat fundera på hur man ska jobba. Jobbar vi på det sätt som föreskriften kräver? Många känner sig säkert osäkra på om de har rätt kompetens också. Jag tror att det väcks en hel del tankar om hur arbetsgivare organiserar sitt arbete och vad det är exakt man gör för någonting. Det är bra. En viktig start.
Forskarna vid Karolinska institutet har tagit fram en modell för att beräkna vad ohälsan kostar på arbetsplatsen som ska presenteras i slutat av året. Arbetsgivare kommer då att kunna utvärdera det de gör.
– Den stora utmaningen är att det sällan handlar om en quick fix. Det är lite svårare än så. Men det lönar sig, lovar Malin Lohela Karlsson.