Industriarbetarnas tidning

”Det lönar sig att göra något åt problemen”

23 mars, 2016

Skrivet av

I genomsnitt producerar anställda 38 procent mindre när de upplever problem på jobbet. Det är 15 timmar i veckan som företagen förlorar.
– Det handlar sällan om en quick fix – men det lönar sig att göra något åt problemen, säger arbetsmiljöekonomen Malin Lohela Karlsson.

Arbetsgivarna kan själva omvandla arbetsbortfallet i pengar menar hon, till vardags forskare vid Karolinska institutet i Solna.

– Det finns en kostnad för de här problemen. Oavsett om företagen väljer att göra någonting eller inte så finns kostnaden där. Ett sätt att minska den är att göra en aktiv insats och jobba med de här frågorna. En del arbetsgivare vill ha ekonomiska incitament. Man har begränsade resurser. För att HR ska få en utökad budget måste personalavdelningen kunna visa på att insatser är en investering. Man måste kunna argumentera ekonomiskt för det helt enkelt.

Hon menar att arbetsgivarna därför måste överväga flera olika insatser:

– Två insatser kanske ger ungefär lika bra resultat. Då är nästa fråga, vilken är mest kostnadseffektiv? Det är där jag kommer in. Vad kan ni göra? Vad kostar det? Vilket är mest effektivt?

I slutet av året kan Malin Lohela Karlsson och hennes forskarteam vid KI presentera fler resultat, men en procentsiffra som hon tror kan få arbetsgivare att vilja förebygga arbetsmiljöproblem är produktionsbortfallet:

– Studier visar att anställda som upplever arbetsmiljöproblem har ett produktionsbortfall på i genomsnitt 38 procent av sin arbetstid. Det motsvarar 15 timmar i veckan per anställd. Det blir mycket pengar. Och framför allt visar det att företag har mycket att vinna på att jobba med arbetsmiljöfrågor.

Kommer den nya föreskriften att göra skillnad?

– Det tror jag absolut. Vi märker att frågan har kommit upp på bordet på ett helt annat sätt än tidigare, man har börjat fundera på hur man ska jobba. Jobbar vi på det sätt som föreskriften kräver? Många känner sig säkert osäkra på om de har rätt kompetens också. Jag tror att det väcks en hel del tankar om hur arbetsgivare organiserar sitt arbete och vad det är exakt man gör för någonting. Det är bra. En viktig start.

Forskarna vid Karolinska institutet har tagit fram en modell för att beräkna vad ohälsan kostar på arbetsplatsen som ska presenteras i slutat av året. Arbetsgivare kommer då att kunna utvärdera det de gör.

– Den stora utmaningen är att det sällan handlar om en quick fix. Det är lite svårare än så. Men det lönar sig, lovar Malin Lohela Karlsson.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Varannan IF Metallare lider av stress

Varannan IF Metallare lider av stress

Över hälften av IF Metalls medlemmar känner sig stressade på jobbet minst en gång i veckan, en lika stor andel får inte påverka sitt eget arbete. Förbundets nya arbetsmiljöundersökning ger en bild av stress, sömnproblem och olust.

De lyfter frågan om stress och mobbing

De lyfter frågan om stress och mobbing

I dag anordnar organisationen Gilla jobbet en heldag i Stockholm på temat ”Den hållbara arbetsplatsen”. Bland ämnena finns mobbing, stress och konflikter på jobbet.

Ökat tryck på själslig skyddsrond

Ökat tryck på själslig skyddsrond

Den psykosociala arbetsmiljön har inte prioriterats på Bonniers stora tryckeri i Akalla. Men nu ska själen få sin egen skyddsrond.

Global manifestation mot död och stress på jobbet

Global manifestation mot död och stress på jobbet

I går kväll klämdes en arbetare på SSAB ihjäl av en travers. I dag, på Workers Memorial Day, hålls en tyst minut för honom och miljoner andra som årligen dör av arbetsrelaterade olyckor eller sjukdom. Men i dag är också världsdagen för förebyggande arbetsmiljöarbete. Årets tema: stress.

”Det krävs friska arbetsplatser för att nya jobb ska skapas”

Våra arbetsplatser måste ”stress-saneras” för att nya jobb ska kunna skapas. Och arbetsmiljöverkets föreskrift kan bli ett viktigt hjälpmedel i detta arbete. Det skriver elva forskare i ett debattinlägg.

Nu ska arbetsgivaren ha koll på jobbstressen

För första gången måste arbetsgivarna ha koll på hela arbetsmiljön. Nu har LO tagit fram en vägledning för hur skyddsombud ska jobba enligt föreskrifterna.

Nu får själen sin egen skyddsrond

Nu får själen sin egen skyddsrond

På SSAB i Borlänge klarar man sedan tidigare av buller och ryggont – nu ska man ta sig an stressen och mobbingen på allvar.

Så vill regeringen vända olyckskurvorna

Så vill regeringen vända olyckskurvorna

Med den nya arbetsmiljöstrategin ska färre skadas eller dö av sina jobb. Första steget är fler utredningar. ”Återstår att se hur strategin förbättrar svensk arbetsmiljö”, skriver DA:s Elinor Torp.

Så gör Norge – steg för steg

Så gör Norge – steg för steg

I motsats till Sverige har Norge tydliga gränser för vad man får stå ut med och inte på en arbetsplats.

 20 år av tystnad – lång väg till skydd för själen

Så har de psykosociala arbetsmiljöfrågorna hanterats sedan 1994, då Sverige som första land i Europa införde regler på området.