Svårare säga nej till lönesystem
Det nya Teknikavtalet har vässats när det gäller kraven att införa system för rättvisare löner. Erfarenheten visar att lönesystem gynnar jämställdheten.
Industriarbetarnas tidning
14 mars, 2016
Skrivet av Marcus Derland
IF Metall anklagar Teknikföretagen för att sabotera arbetet med lokala lönesystem.
– Teknikföretagen kommer aldrig erkänna. Men vi vet att de råder företagen att inte göra upp om lönesystem, säger Tomas With, chef på IF Metalls förhandlingsenhet.
Tonen hårdnar i avtalsrörelsen. IF Metall har ställt krav på att individgarantin ska vara högre på arbetsplatser som saknar lokala lönesystem. Bakgrunden är att ungefär 50 procent av medlemmarna inom Teknikavtalet arbetar på företag utan lönesystem och IF Metall ser att siffran det ökar. Några av fackets förklaringar är att de små arbetsplatserna blir fler och att det utländska ägandet växer.
– Fungerande lönesystem ger ordning och reda. Och tydlighet, säger Tomas With.
Facket menar att lönesystem är ett viktigt instrument för rättvisare löner och ett medel för att öka jämställdheten. Att frånvaron av uppgörelser ökar risken för godtyckligt satta löner, hävdar man.
Det står redan i Teknikavtalet att parterna bör komma överens om lokala lönesystem. Vilket i praktiken innebär att man har en skyldighet att anstränga sig för att hitta en lösning.
– Företagen är rädda för löneglidning. Det är nog främsta förklaringen till motståndet, säger Tomas With och fortsätter:
– Vi vet att de råder företagen att inte göra upp om lönesystem. Trots att vi har skrivningar i avtalet, säger han.
Dagens Arbete har sökt Teknikföretagens Anders Weihe som låter hälsa att han inte vill kommentera under pågående förhandling.