Industriarbetarnas tidning

250 miljoner till bruket i Limmared

7 april, 2016

Ardagh Group investerar en kvarts miljard kronor i glasbruket i Limmared. Huvuddelen av pengarna går till att ersätta en gammal smältugn.

Ardagh i Limmared

Ardagh i Limmared är den enda tillverkaren av förpackningsglas i Sverige. Bland kunderna finns bland annat The Absolut Company, Orkla, Åbro och Kopparbergs Bryggeri.​

Den nya energieffektiva ugnen är på plats i höst. Då väntas kapaciteten öka med ungefär 80 miljoner flaskor årligen, samtidigt som koldioxidutsläppen kan minskas med cirka 5000 ton. Utöver ugnen tillkommer dessutom nya maskiner för formning och tryck av glaset.

– Det känns naturligtvis väldigt bra. Vi tänker att det här stärker framtiden och tryggar jobben på lång sikt. Vi är jätteglada att vi fick detta. Det var det bästa som kunde hända, säger metallklubbens ordförande Olle Jideborn.

Några nya arbetstillfällen i och med investeringen verkar det dock inte bli. Tvärt om ska personalstyrkan minskas med ett tiotal till omkring 460 personer, bland annat på grund av att arbetsuppgifter som manuell avsyning av flaskor försvinner, enligt Nordenchefen på Ardagh Glass, Bo-Lennart Nilsson.

– Glasproduktionen blir ungefär 15 procent effektivare. Då kan man tycka att det är tråkigt att vi inte går upp med antalet anställda, men å andra sidan gör vi företaget mycket mer konkurrenskraftigt. Vi säkrar och skapar mer kvalificerade arbetstillfällen, säger han.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Döden på jobbet

Varje år dör runt 50 människor i olyckor på jobbet. Genom de anhöriga visar vi vilka de omkomna var. I snitt tar det tusen dagar innan åtal väcks. En lång väntan för de sörjande.

De kom inte hem från arbetet

Förra året omkom 46 personer i olyckor på jobbet. Här berättar anhöriga om människorna bakom statistiken.

Föräldrarna: Man vittrar sönder

Olle Andersson Larsson och Christina Andersson fick vänta ett och halvt år innan åtalet lades ner. Ingen ställs till svars för deras son Robins död.

Utdragen väntan för de anhöriga

Efter en dödsolycka tar det i snitt 1000 dagar innan åtal väcks, visar Dagens Arbetes genomgång. Sedan kan det dröja över ett år innan domen kommer.

Hon startar en minnesfond för anhöriga

Christina Anderssons son Robin fastnade i en maskin och dog på jobbet. Nu startar hon en minnesfond för att hedra sonen och hjälpa andra anhöriga ekonomiskt.

”Det behövs mer pengar till rättsväsendet”

Saila Quicklund (M): Det behövs mer resurser till berörda myndigheter och att preskriptionstiden för arbetsmiljöbrott förlängs.

”Arbets­platserna ser inte ut som när lagarna skrevs”

Lagstiftaren och domstolarna behöver lära sig om den förändring som skett på arbetsmarknaden, skriver åklagaren Christer B Jarlås.

Så löser Norge brotten på halva tiden

Norge har klart kortare utredningstider vid arbetsmiljöbrott än Sverige. Hur vi jobbar kan kanske därför ses som förslag på förbättringar hos er, skriver norska domaren Rune Bård Hansen.

Åklagaren: Förstår att det kan upplevas som lång tid

Dödsolyckor är svåra att utreda, säger Jörgen Lindberg, vice kammarchef och vice chefs­åklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, Rema.

Las-uppgörelsen

”Nu är det slut med ping-pong-politiken”

”Nu är det slut med ping-pong-politiken”

När IF Metall gjorde upp med arbetsgivarna om anställningsskyddet var det inget svek, utan solidaritet med dem som har det sämst, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.