De tar skogsvägen till jobben
Ett pilotprojekt i Småland som blandar teori, praktik och svenskundervisning för invandrare har blivit en stor framgång. Nu sprids arbetssättet över Sverige.
Industriarbetarnas tidning
18 april, 2016
Skrivet av Marie Edholm
På Arbetsförmedlingen finns arbetslösa, pengar avsatta för utbildning och stöd till de som vill anställa. På arbetsmarknaden finns företag som har svårt att hitta rätt kompetens. Matchningen mellan behoven är lättare att göra för den som känner båda parter.
Kartläggning och bedömning av en persons kunskaper och färdigheter. Ger både ett kvitto på kompetens och identifierar områden som personen behöver komplettera med, till exempel utbildning.
Det är under praktiken som deltagarna i en arbetsmarknadsutbildning kommer i kontakt med arbetsmarknaden. Utbildningsanordnarna TTC i Tibro jobbar mycket med att para ihop elever och arbetsplatser så bra som möjligt. Bakom lyckade matchningar ligger ett konstant arbete med att bygga relationer till företagen i regionen.
– Vi träffar arbetsgivarna regelbundet, lyssnar av och har ganska bra koll på vilken typ av kompetens de söker. Eftersom vi känner företagen och deras företagskultur kan vi välja ut praktikanter efter vad vi tror fungerar bäst även socialt, förklarar utbildningschef Mikael Hultberg.
Mikael hoppas att de ska få jobba mer med validering (se faktaruta) i framtiden för att nyanlända ska hamna på rätt utbildningsnivå direkt.
– Vi vill ta in deltagare under tre veckor för att utvärdera vilken kunskap och erfarenhet de har och vad de behöver fylla på med. Därefter kan man bedöma om de bör gå tillbaka till SFI, om de behöver en hel arbetsmarknadsutbildning eller bara vissa delar av den eller om de kan gå direkt ut i arbete.
Redan i dag anpassar TTC utbildningslängden efter deltagarna beroende på deras förkunskap. För några räcker det med ett par veckor, andra behöver upp till två år.