Här sköljs oron bort
Rädslan för att bli uppsagd. Coronapandemin. Den grå vardagen. Alla tankar på sådant löses upp och försvinner så fort Roger Broman kliver ner i det iskalla vattnet.
Industriarbetarnas tidning
19 april, 2016
Skrivet av Anna Julius
Tipsen inför sommaren Tro det eller ej – nu är det dags att fundera på sommarsemestern. Här är några saker att tänka på.
Semesteråret börjar den 1 april. Vid det laget vet du hur mycket betald semester du har att ta ut de närmaste tolv månaderna. Har du jobbat hela förra semesteråret har du rätt till minst 25 dagar.
Arbetsgivaren måste lägga ut fyra veckors semester under perioden juni till augusti, om ni inte kommer överens om något annat. Fack och arbetsgivare kan förhandla om exakt när. Det är ett pussel där dina önskningar och behov vägs mot verksamheten. I slutändan bestämmer arbetsgivaren.
Om du lämnar in din ansökan för sent ska arbetsgivaren ändå lägga ut de fyra veckorna. Däremot vet du inte exakt när det blir. Du ska få veta två månader innan när du får ledigt.
Har du inte jobbat hela förra semesteråret har du ändå rätt till fem veckors ledighet, men du får inte betalt för hela tiden.
Du kan spara fem dagars semester per år. De måste tas ut inom fem år.
Förutom lönen får du ofta semestertillägg – du får alltså mer betalt när du har semester än när du jobbar.
I en del avtal finns ett så kallat balkongtillägg. Det innebär att man har kommit överens om ett lägsta belopp som alla ska få minst per dag, oavsett vad de har för lön. Ordet balkongtillägg kommer från tanken att man ska ha råd att göra något mer än att bara sitta på balkongen på semestern.
Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.