Industriarbetarnas tidning

Facken föryngrar sig i Ådalen

14 juni, 2016

Skrivet av Joakim Andersson

Historia, organisering och kunskapsutbyte. Det var ledorden när unga medlemmar i GS, Pappers och Byggnads i helgen samlades för ett gemensamt forum på historisk mark i Ådalen.

– Syftet är att vi ska bli bättre på att organisera. I Pappers har vi ganska många medlemmar som vi vill ska börja organisera sig, och var börjar man bättre om inte med ungdomarna? säger Emma Boström, ungdomsansvarig på Pappers avdelning 4.

Från början kommer initiativet till forumet från Byggnads, som redan förra året arrangerade ett liknande evenemang för medlemmar under 30 år. Till årets forum bjöds alltså även Pappers och GS-facket in. Totalt deltog 37 personer, varav sju från Pappers och fyra från GS.

– Det här är lite nytt för oss och det kom väldigt nära inpå, så vi har inte hunnit lobba för det här så mycket som vi velat. Förhoppningen är att det kommer bli bättre och större till nästa år. Nu har vi varit här och vet hur det funkar. Då kanske avdelningar som nu är lite osäkra vill hänga med på tåget, säger Sandra Olsson, som sitter i GS centrala ungdomsråd.

Just den tvärfackliga aspekten med olika förbund på samma forum var mycket uppskattad. Inte minst för Pappers som till skillnad från GS och Byggnads i dag saknar en ungdomskommitté på central nivå.

–Ta Byggnads som exempel. De har ett jättebra ungdomsarbete, och just att man kan lära av varandra och utbyta erfarenheter är jätteroligt. Bland annat hur de har byggt upp och arbetat med sina kommittéer. Vi får bra tips hela tiden, säger Emma Boström.

Hon får medhåll av Sandra Olsson.

– Vi byter enormt mycket kunskap. Vi snackar på dagarna, kvällarna, ja hela tiden. Det känns som att man kommer att sova gott i bilen hem, haha. Jag kommer att ta med mig ett större nätverk härifrån. Det är viktigt.

Förutom föreläsningar, grupparbeten och sociala aktiviteter var en av höjdpunkterna ett besök vid platsen och minnesmonumentet för händelserna i Ådalen 1931. På plats väntade en fotoutställning och en historieföreläsning med rundvandring. Den historiskt viktiga platsen gav forumet en speciell inramning enligt Emma Boström.

– Det är en väldigt häftig känsla att stå och titta på monumentet och veta vad som hände här för 85 år sedan. Allt de var tvungna att gå igenom för att göra saker och ting bättre. Vi ungdomar behöver ta tillvara och fortsätta den kamp de startade, för att saker inte ska stanna av eller försvinna. Vi måste föra det arvet vidare.

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.