Tvätteriarbetarna har fått ett nytt avtal. IF Metall fick igenom sitt krav på garanterad löneökning efter två år.
I avtalet garanteras en löneökning efter två års anställning på 1 827 kronor, eller 10.50 kr i timmen, över lägstalönen. Facket kallar det för en lönekloss, som ska tvinga fram en löneutveckling.
– Det här är en låglönebransch och det här är ett jätteviktigt första steg. Vi omfördelar pengar från dem som är nya till dem som stannar kvar, som ska kunna försörja familjen. Så att de faktiskt ska ha en bättre lön att leva på, säger Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare på IF Metall.
Löneklossen kommer att tas ut de befintliga lönepotterna för de som varit anställda i två år den 1 juli. Efter det kommer de som jobbat i två år och som tjänar mindre än lägstalönern, 20 024 kronor i månaden, plus den garanterade löneökningen på 1 827, få det utanför lönepotten.
– Då är det friska pengar, säger Veli-Pekka Säikkälä.
Avtalet kan förhandlas bort om företaget lokalt inför ett eget lönesystem. Vad innebär det?
– Det är egentligen hela poängen. Vi vill att arbetsgivarna ska snacka med den lokala klubben och hitta lokala överenskommelser om hur man ska jobba med löneutveckling för de anställda. Vi har skrivit en massa fina ord men det har inte hänt något, så nu behövde vi det här.
Hur viktigt var varslet för att få igenom era krav?
– Helt nödvändigt. Det fanns ingen förståelse för det här överhuvudtaget före sista juni, säger Veli-Pekka Säikkälä.
Att det var strejkvarslet som drev fram avtalet håller Lars Askelöf, förhandlingschef på Arbetsgivarorganisationen IKEM, med om:
– Det är bra att vi har fått ett avtal, men det är inte ett bra avtal för tvätterierna. Det slår sönder de möjligheter för bra lönebildning på företagsnivå som företagen haft hittills, säger han.
På vilket sätt?
– Avtalet ligger visserligen inom märket, men det tvingar företagen att lägga en stor del av löneökningen till dem som har arbetat en relativt kort tid i företaget. Vi önskar att företagen ska kunna använda löneutrymmet för att premiera dem som presterat bra och på motsvarande sätt uppmuntra dem som inte presterat så bra att göra det nästa år.
Du menar alltså att klossen slår till för snabbt?
– Om man nu ska ha en lönekloss kanske den ska komma lite längre bort. När den är utformad på det här sättet blir det som en tariff.
IF Metall har efterlyst löneutveckling under lång tid och ni har tidigare sagt att ni gärna ser lokala lönesystem. På vilket sätt påverkar det här drivkraften till att teckna lokala avtal på arbetsplatserna?
– Eftersom man kan teckna lokala överenskommelser kan det stärka incitamentet för att skapa lönesystem, så ska man säga något försonande om det här avtalet så är det det, säger Lars Askelöf.
Parterna har också kommit överens om att bilda ett gemensam arbetsgrupp för att diskutera hur man ska utveckla lokala lönesystem. Det nya avtalet ger också en ökad avsättning till avtalspensionen från 0,6 till 0,8 procent av lönen.