Skugg­samhället är livsfarligtDen växande arbetslivskriminaliteten hotar både marknadsekonomin och människovärdet, skriver Helle Klein.

”Att fylla 50 – i vår tid är det lika gammalt som Bockstens­mannen”Carl-Einar Häckner om att ta emot sin ålder.

Isocyanatforskning läggs ned

Forskning om isocyanater läggs ned

Den internationellt kända forskningen om allergiframkallande isocyanater i Hässleholm ska läggas ned.  Pengarna ska användas till annan forskning i Stockholm.

Fakta isocyanater:

Isocyanater av olika slag finns i bland annat lack, färg, skumplast, fogmassa, lim och annat som innehåller polyuretanplast. Isocyanaterna frigörs vid värme, från 150 grader och uppåt vid heta arbeten som slipning, svetsning, skärning och liknande. Vid heta arbeten på ren plåt kan isocyanater frigöras från baksidan om där finns färg, fogmassa eller liknande.

Inandning av isocyanater kan orsaka livshotande skador på lungorna, astma och allergier. Även hudkontakt kan ge allergier och andningsbesvär. Isocyanater har orsakat cancer på försöksdjur.

Den som arbetar med isocyanater måste genomgå regelbundna läkarundersökningar.

–Folk blir ju fortfarande sjuka av isocyanater, det finns hur mycket arbete som helst att göra, kommenterar professor Gunnar Skarping, en av de tre anställda som nu sagts upp.  Han gör sin sista arbetsdag i mars nästa år.

Isocyanater är ett länge känt och stort arbetsmiljöproblem eftersom de kan orsaka allergier, astma och andra luftvägsproblem. Forskarna i Hässleholm har i flera år utvecklat nya mätmetoder vilket gjort att isocyanater upptäckts i bilverkstäder, gjuterier, plast- och byggnadsindustri, arbete med elektronik, mineralull med mera.

Forskningen har därför resulterat i nya arbetsmiljökrav på utsug, ventilation, skyddsmasker med mera och var därför tidigare ifrågasatt och ibland nedläggningshotad. Mätmetoderna är nu internationell standard och används över hela världen.

Den senaste doktorsavhandlingen från Hässleholm handlade om nya metoder att studera de partiklar som tränger längst ned i lungorna vid olika arbetsmoment som billackering och slipning – om skyddsutrustningen är otillräcklig.

Verksamheten tillhör administrativt Stockholms universitet. Som i sin tur förmedlat forskningsanslaget från statsbudgeten via på Institutionen för miljövetenskap och analytisk kemi. Det är där nedläggningen beslutats:

–Anledningen att vi stängde verksamheten var att vi inte fick kontroll över den. Det bedrevs privat verksamhet i samma lokaler, säger professor Michael McMcLachlan, institutionens prefekt sedan ett och ett halvt år.

Han förnekar att beslutet har att göra med forskningens innehåll. Hans professorskollega vid institutionen, Cynthia de Wit, säger så här:

– Medlen ska istället användas till forskning med mer miljövetenskaplig inriktning. Vi ska stärka institutionen här i Stockholm och rekrytera en internationell stjärna inom analytisk kemi.

Ni ser alltså inget behov av fortsatt isocyanatforskning?

–Den platsar inte i det sammanhanget.

Professor Gunnar Skarping tillbakavisar kritiken om privat verksamhet:

–Det handlar om konsultuppdrag på arbetsmiljöområdet, mätningar och liknade. Detta har funnits från början och varit känt hela tiden. Sådan verksamhet uppmuntras ju i de forskarbyar som finns i Lund och Kristianstad för att de ger nya jobb, varför skulle det var fel i Hässleholm?

Skarping ifrågasätter den ändrade forskningsinriktningen:

– Pengarna de tar är inga medel som är tillgängliga så där i största allmänhet, de är ju avsedda att användas för isocyanatforskningen i Hässleholm.

Vad händer nu?

– Det ligger politiska beslut i botten för isocyanatforskningen i Hässleholm. De som ville ha verksamheten kanske borde reagera.

Gunnar Skarping syftar bland annat på budgetförhandlingarna 2005 mellan socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet. Där slogs fast att anslaget i statsbudgeten till isocyanatforskningen i Hässleholm ”även fortsättningsvis” skulle vara på 6,7 miljoner per år. Hänvisningen till isocyanatforskningen i Hässleholm togs bort efter alliansregeringens tillträde 2006.

Hässleholms kommun arbetar för att forskningen ska finnas kvar.

–Det är viktigt både för arbetstillfällen i regionen och för arbetsmiljön, säger kommunchefen Bengt-Arne Persson.

Kommunen försöker hitta nya huvudmän för forskningen och har kontaktat andra universitet och högskolor samt uppvaktat forsknings- och högskoleminister Helen Hellemark Knutsson.

–Hon kan inte ge sig in i ett enskilt ärende. Men lovade lyssna på oss igen om vi kan hitta en lösning med exempelvis näringslivet och Region Skåne, säger Bengt-Arne Persson.

Om det gick att öronmärka pengar tidigare i statsbudgeten kan man kanske göra det igen?

– Det vet jag inte, det kräver i så fall ett politiskt ställningstagande på riksdags- och regeringsnivå.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer på samma tema:

Fack och kommun vill rädda isocyanatforskning

UppropFem IF Metall-avdelningar i södra Sverige kräver att regeringen öronmärker pengar för att rädda kvar den nedläggningshotade forskningen om isocyanater i Hässleholm.

1
 

IF Metall vill rädda isocyantforskning

IF Metall kommer att kämpa för att värna den forskning som bedrivs i Hässleholm. – Den vär viktigt för att kunna upplysa våra medlemmar om riskerna. Kunskaperna är låga på arbetsplatserna, säger Lea Skånberg, chef för förbundets arbetslivsenhet.

 

Läs mer från Dagens Arbete:

DA GRANSKAR SKUGGSAMHÄLLET

”Justera reglerna – men kasta inte ut barnet med badvattnet”

DEBATTEtt öppet system för arbetskraftsinvandring medför stora värden för samhället. Problem uppstår, men kan lösas. Det går att bli av med badvattnet utan att kasta ut barnet, skriver Caspian Rehbinder, Timbro.

Bortstädad: Mannen som försvann

BortstädadHan kom från Mongoliet, skadades allvarligt. Och försvann från landet. Han är bara en av många som mist eller nästan mist sitt liv i Sveriges nya laglösa arbetsliv.

Tidslinje: Så har skuggsamhället vuxit fram

TidslinjeEn rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.

Skugg­samhället är livsfarligt

LEDAREDen växande arbetslivskriminaliteten hotar både marknadsekonomin och människovärdet, skriver Helle Klein.

4

Alla artiklar om Skuggsamhället

”Det är ungefär som att fiska”

PROFILENMikael Rönnvall hade aldrig kört motorsåg tidigare. Men för tre år sedan bestämde han sig för att testa motorsågskonst.

Avtal 2020

KI tror på oförändrad löneökning

Återhållsamma löneökningar kan hålla arbetslösheten nere, men gör det samtidigt svårt att nå inflationsmålet. I sin lönebildningsrapport spår Konjunkturinstitutet att vårens avtal landar på samma nivå som sist.

Marcus Bolin

Han är ny avtalsansvarig på Pappers

Ny ansvarigFyraprocentigt lönelyft. Plus bättre pensioner och mindre övertid. Pappers inledde årets avtalsrörelse med en rivstart – och en ny ansvarig, Marcus Bolin.

Från filmen om märket.

Striden om märket

VIDEO: MÄRKETIndustrins modell för lönesättning är under press. Dagens Arbete förklarar varför, och visar i en film vad märket är.

Vad är viktigast i avtalsrörelsen?

DA frågarVilka frågor är viktigast att ditt fackförbund driver i avtalsförhandlingarna? Vi frågade några industriarbetare vad de tycker. Nu vill vi även höra DIN åsikt!

2

Världsekonomin och klimatet påverkar avtalsrörelsen

PerspektivSnart börjar dragkampen om din nya lön. Förr varnade man att alltför höga löneökningar skulle sänka ekonomin. Nu kommer hotet från helt andra håll: Trumps tullar och klimatet, skriver Harald Gatu.

Läs allt om Avtal 2020

Arbetare visas på nytt sätt

FRÅN ROMAN TILL SERIEFIGUR Den svenska arbetarlitteraturen har alltid skildrat miljöer som sällan syns i politiken eller media. Nu hittar en ny generation arbetarförfattare andra uttryck för att beskriva verkligheten.

Ring of fire

ÖGONBLICKET  Klockan är 16.48 i den brandskadade skogen i Kårböle i Hälsingland.

Drogerna ska bort – inte människorna

KRÖNIKAVi måste hjälpas åt att få bort alkohol och droger från våra arbetsplatser – och se till att de som fastnat i missbruk får hjälp, skriver Marie Nilsson är förbundsordförande för IF Metall.

”Metoo-rörelsen gav skjuts åt föreskriften”

DA MÖTERUnder sina fem år på Arbetsmiljöverkets har Erna Zelmin-Ekenhem sett hur de psykosociala arbetsmiljöproblemen uppmärksammats allt mer.

Peder har full koll på papperen

BESKYDDARENHan har startat pappersbruk, jobbat för polisen och räddat mängder av saker till eftervärlden. Möt Peder Werner, papperskonservator.

”Hårdför nationalism – en dålig väg framåt för arbetarrörelsen”

GÄSTKRÖNIKAArbetarrörelsens framtid ligger inte i att låna in rasistiskt och antidemokratiskt tankegods från SD. Det finns inte tillräckligt många väljare med rasistiska åsikter i Sverige för att det ska löna sig, skriver historikern Henrik Arnstad

Ovisst igen för Berg o Berg

Det senaste året har personalen på Berg o Berg först fått ett nedläggningsbesked, för att sedan räddas i sista stund. Nu ska företaget vräkas från lokalerna.

Delpension

Arbetsgivare missar betala in pensionspengar

Har du koll på att du får pengar till den nya delpensionen? Anställda kan förlora tusenlappar när arbetsgivare missar att betala in premien. Vi visar hur du kollar ditt pensionsbesked.

”Det är skönt att komma ifrån jobbet”

Sugen på att jobba mindre när du blir äldre? Möjligheten finns, men det är svårt för de flesta att få det att gå runt ekonomiskt. I stålindustrin, däremot, har man sparat extra till pensionen länge.

”Skulle gärna vara mer med barnbarnen”

På Svenska Fönster i Edsbyn är det inte ovanligt att gå ner i tid när pensionsåldern närmar sig. En riktig långhelg varannan vecka kan göra de sista yrkesåren lite lättare.

Läs allt om avtal 2020 här

Ladda ner senaste e-DA här!

Dagens Arbete finns som gratis e-tidning. Här finns också ett sökbart arkiv två år bakåt, du når lätt våra inlästa reportage och kan länka till spännande vidareläsning. Här kan du ladda ner appen.

2
Motorer i Volvo Cars fabrik i Skövde.

Skövdefacket försiktigt positivt till nya motorbolaget

Facket på Volvo Cars motorfabrik i Skövde är försiktigt positivt till Geelys planer på att lägga tillverkningen av förbränningsmotorer i ett eget bolag – ser möjligheter att växa. Men det finns en oro att man missar elektrifieringen.

Industrin och klimatet

”S och LO måste enas om en grön politik”

DEBATTMiljoner demonstrerade för klimatet förra fredagen. Kampen för kommande generationers klimaträttvisa börjar allt mer likna arbetarrörelsens krav på demokrati, jämlikhet och ekonomisk rättvisa för hundra år sedan, skriver företrädare för S-föreningen Reformisterna.

1
yxor slås fast i bil

Få bäst hugg på vedbacken

Test: KlyvyxorDA:s testpanel består av tre vana vedhuggare som tar sig an sex klyvyxor i olika prisklasser och från olika tillverkare.

Franska gruvarbetare demonstrerar

Franska gruvarbetare kan få skadestånd

I Frankrike kan de som har jobbat med farliga ämnen få skadestånd för att de är oroliga för att bli sjuka. 731 franska gruvarbetare har fått stöd för sina krav i Högsta Domstolen.

Giftig mark

Arbete pågår – då stoppas saneringen

MiljöskuldDe anställda på Ovako i östgötska Boxholm jobbar på giftig mark. En undersökning har varnat för risker med förorenat damm, men företaget gör en annan bedömning.

Här blev det övertid

ÖGONBLICKETKlockan är 12.50 på Metsä board i Husum. Ett lager till en växellåda har plötsligt pajat.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.