Industriarbetarnas tidning

LO undersöker hot mot skyddsombud

17 augusti, 2016

LO håller på att undersöka hur ofta skyddsombud hotas, trakasseras eller hindras när de utför sitt uppdrag.

– Det har kommit rapporter från flera förbund om detta, förklarar LO:s arbetsmiljöexpert Sten Gellerstedt.

Han höll i LO:s stora skyddsombudsenkät 2012. Då fanns vid en första anblick inga alarmerande tecken, ”bara” 6 procent av skyddsombuden totalt kände sig motarbetade av arbetsgivarna. Fast det fanns grupper som stack ut – inom Transport var motsvarande siffra sjutton procent.

– Men efteråt började vi få rapporter om att det inte stod så bra till. Men ofta vill man inte ropa vargen kommer i onödan, man försöker lösa det genom lokala förhandlingar, folk blir utköpta.

Enkäten har skickats ut till cirka 20 000 skyddsombud i LO via de olika förbunden med frågor om huruvida de hindrats i sitt uppdrag, om arbetsgivaren motarbetar dem, om de får tillräckligt stöd av sin fackliga organisation och så vidare.  LO har fått 7000 svar, resultaten ska redovisas på Skyddsombudens dag den 26 oktober.

Genom undersökningar i de olika förbunden vet man att problemen varierar mellan olika typer av arbetsplatser, vilket Dagens Arbete rapporterat om tidigare. De regionala skyddsombuden (RSO) är särskilt utsatta. De har hand om arbetsplatser med 5–10 anställda som saknar skyddsombud.

–Det är en tuff uppgift många har, säger Peter Frövén, ansvarig för de 340 regionala skyddsombuden i IF Metall.

Det krävs ibland särskilda åtgärder:

–Om det är en arbetsgivare som man vet inte är trevlig så ska man inte var där ensam, då åker två regionala skyddsombud dit. Och regeln är att vid minsta hot ska man polisanmäla.

–Detta är inte enbart ett storstadsproblem. Men vi har fler fiffel-företag i Stockholm-Göteborg-Malmö än ute i landet, säger Peter Frövén.

Vad kan ni göra mer?

–Vi måste fokusera mer på ledarskapsfrågor, hur man snackar sig in på en arbetsplats. Det måste finnas mer av grundläggande trygghetsåtgärder – man ska veta på avdelningen när de regionala skyddsombuden åker sina rundor. Eftersom en del arbetsgivare är så okunniga måste IF Metall se till att det är bekant ute på arbetsplatserna att regionala skyddsombud inte är ett hot.

Även Pappers är med i undersökningen. Men där är situationen en annan:

–Vi känner inte till några problem med hot och trakasserier. Det beror nog på typen av arbetsplatser, inom vårt område är de ofta stora och det finns en utvecklad samarbetskultur, säger ombudsmannen Lasse Wåhlstedt, ombudsman.

Men han ser ibland oroande tecken:

–Den snävare bemanningen gör det svårare att arbeta med skyddsfrågor och annat fackligt arbete, och en del arbetsgivare är inte lika intresserade av samarbete som tidigare utan kör sitt eget race.

Han vill dessutom understryka att Pappers tar ansvar:

– Förbundet kommer till varje pris att skydda de förtroendevalda som gör sitt jobb, det gäller skyddsombud och andra fackliga förtroendemän. Och jag se gärna att skyddsombuden blir bättre på att ställa krav på arbetsgivarna att ta sitt arbetsmiljöansvar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Döden på jobbet

Varje år dör runt 50 människor i olyckor på jobbet. Genom de anhöriga visar vi vilka de omkomna var. I snitt tar det tusen dagar innan åtal väcks. En lång väntan för de sörjande.

De kom inte hem från arbetet

Förra året omkom 46 personer i olyckor på jobbet. Här berättar anhöriga om människorna bakom statistiken.

Utdragen väntan för de anhöriga

Efter en dödsolycka tar det i snitt 1000 dagar innan åtal väcks, visar Dagens Arbetes genomgång. Sedan kan det dröja över ett år innan domen kommer.

Hon startar en minnesfond för anhöriga

Christina Anderssons son Robin fastnade i en maskin och dog på jobbet. Nu startar hon en minnesfond för att hedra sonen och hjälpa andra anhöriga ekonomiskt.

Föräldrarna: Man vittrar sönder

Olle Andersson Larsson och Christina Andersson fick vänta ett och halvt år innan åtalet lades ner. Ingen ställs till svars för deras son Robins död.

”Det behövs mer pengar till rättsväsendet”

Saila Quicklund (M): Det behövs mer resurser till berörda myndigheter och att preskriptionstiden för arbetsmiljöbrott förlängs.

”Arbets­platserna ser inte ut som när lagarna skrevs”

Lagstiftaren och domstolarna behöver lära sig om den förändring som skett på arbetsmarknaden, skriver åklagaren Christer B Jarlås.

Så löser Norge brotten på halva tiden

Norge har klart kortare utredningstider vid arbetsmiljöbrott än Sverige. Hur vi jobbar kan kanske därför ses som förslag på förbättringar hos er, skriver norska domaren Rune Bård Hansen.

Åklagaren: Förstår att det kan upplevas som lång tid

Dödsolyckor är svåra att utreda, säger Jörgen Lindberg, vice kammarchef och vice chefs­åklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, Rema.

Las-uppgörelsen

”Nu är det slut med ping-pong-politiken”

”Nu är det slut med ping-pong-politiken”

När IF Metall gjorde upp med arbetsgivarna om anställningsskyddet var det inget svek, utan solidaritet med dem som har det sämst, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.