Industriarbetarnas tidning

LO undersöker hot mot skyddsombud

17 augusti, 2016

LO håller på att undersöka hur ofta skyddsombud hotas, trakasseras eller hindras när de utför sitt uppdrag.

– Det har kommit rapporter från flera förbund om detta, förklarar LO:s arbetsmiljöexpert Sten Gellerstedt.

Han höll i LO:s stora skyddsombudsenkät 2012. Då fanns vid en första anblick inga alarmerande tecken, ”bara” 6 procent av skyddsombuden totalt kände sig motarbetade av arbetsgivarna. Fast det fanns grupper som stack ut – inom Transport var motsvarande siffra sjutton procent.

– Men efteråt började vi få rapporter om att det inte stod så bra till. Men ofta vill man inte ropa vargen kommer i onödan, man försöker lösa det genom lokala förhandlingar, folk blir utköpta.

Enkäten har skickats ut till cirka 20 000 skyddsombud i LO via de olika förbunden med frågor om huruvida de hindrats i sitt uppdrag, om arbetsgivaren motarbetar dem, om de får tillräckligt stöd av sin fackliga organisation och så vidare.  LO har fått 7000 svar, resultaten ska redovisas på Skyddsombudens dag den 26 oktober.

Genom undersökningar i de olika förbunden vet man att problemen varierar mellan olika typer av arbetsplatser, vilket Dagens Arbete rapporterat om tidigare. De regionala skyddsombuden (RSO) är särskilt utsatta. De har hand om arbetsplatser med 5–10 anställda som saknar skyddsombud.

–Det är en tuff uppgift många har, säger Peter Frövén, ansvarig för de 340 regionala skyddsombuden i IF Metall.

Det krävs ibland särskilda åtgärder:

–Om det är en arbetsgivare som man vet inte är trevlig så ska man inte var där ensam, då åker två regionala skyddsombud dit. Och regeln är att vid minsta hot ska man polisanmäla.

–Detta är inte enbart ett storstadsproblem. Men vi har fler fiffel-företag i Stockholm-Göteborg-Malmö än ute i landet, säger Peter Frövén.

Vad kan ni göra mer?

–Vi måste fokusera mer på ledarskapsfrågor, hur man snackar sig in på en arbetsplats. Det måste finnas mer av grundläggande trygghetsåtgärder – man ska veta på avdelningen när de regionala skyddsombuden åker sina rundor. Eftersom en del arbetsgivare är så okunniga måste IF Metall se till att det är bekant ute på arbetsplatserna att regionala skyddsombud inte är ett hot.

Även Pappers är med i undersökningen. Men där är situationen en annan:

–Vi känner inte till några problem med hot och trakasserier. Det beror nog på typen av arbetsplatser, inom vårt område är de ofta stora och det finns en utvecklad samarbetskultur, säger ombudsmannen Lasse Wåhlstedt, ombudsman.

Men han ser ibland oroande tecken:

–Den snävare bemanningen gör det svårare att arbeta med skyddsfrågor och annat fackligt arbete, och en del arbetsgivare är inte lika intresserade av samarbete som tidigare utan kör sitt eget race.

Han vill dessutom understryka att Pappers tar ansvar:

– Förbundet kommer till varje pris att skydda de förtroendevalda som gör sitt jobb, det gäller skyddsombud och andra fackliga förtroendemän. Och jag se gärna att skyddsombuden blir bättre på att ställa krav på arbetsgivarna att ta sitt arbetsmiljöansvar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Industrin och klimatet

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Algodlingen på bakgården vid Bäckhammars pappersbruk blev framgångsrik. Nu har algerna renat metaller på Boliden – och forskarna vill satsa i stor skala.