Industriarbetarnas tidning

LO undersöker hot mot skyddsombud

17 augusti, 2016

LO håller på att undersöka hur ofta skyddsombud hotas, trakasseras eller hindras när de utför sitt uppdrag.

– Det har kommit rapporter från flera förbund om detta, förklarar LO:s arbetsmiljöexpert Sten Gellerstedt.

Han höll i LO:s stora skyddsombudsenkät 2012. Då fanns vid en första anblick inga alarmerande tecken, ”bara” 6 procent av skyddsombuden totalt kände sig motarbetade av arbetsgivarna. Fast det fanns grupper som stack ut – inom Transport var motsvarande siffra sjutton procent.

– Men efteråt började vi få rapporter om att det inte stod så bra till. Men ofta vill man inte ropa vargen kommer i onödan, man försöker lösa det genom lokala förhandlingar, folk blir utköpta.

Enkäten har skickats ut till cirka 20 000 skyddsombud i LO via de olika förbunden med frågor om huruvida de hindrats i sitt uppdrag, om arbetsgivaren motarbetar dem, om de får tillräckligt stöd av sin fackliga organisation och så vidare.  LO har fått 7000 svar, resultaten ska redovisas på Skyddsombudens dag den 26 oktober.

Genom undersökningar i de olika förbunden vet man att problemen varierar mellan olika typer av arbetsplatser, vilket Dagens Arbete rapporterat om tidigare. De regionala skyddsombuden (RSO) är särskilt utsatta. De har hand om arbetsplatser med 5–10 anställda som saknar skyddsombud.

–Det är en tuff uppgift många har, säger Peter Frövén, ansvarig för de 340 regionala skyddsombuden i IF Metall.

Det krävs ibland särskilda åtgärder:

–Om det är en arbetsgivare som man vet inte är trevlig så ska man inte var där ensam, då åker två regionala skyddsombud dit. Och regeln är att vid minsta hot ska man polisanmäla.

–Detta är inte enbart ett storstadsproblem. Men vi har fler fiffel-företag i Stockholm-Göteborg-Malmö än ute i landet, säger Peter Frövén.

Vad kan ni göra mer?

–Vi måste fokusera mer på ledarskapsfrågor, hur man snackar sig in på en arbetsplats. Det måste finnas mer av grundläggande trygghetsåtgärder – man ska veta på avdelningen när de regionala skyddsombuden åker sina rundor. Eftersom en del arbetsgivare är så okunniga måste IF Metall se till att det är bekant ute på arbetsplatserna att regionala skyddsombud inte är ett hot.

Även Pappers är med i undersökningen. Men där är situationen en annan:

–Vi känner inte till några problem med hot och trakasserier. Det beror nog på typen av arbetsplatser, inom vårt område är de ofta stora och det finns en utvecklad samarbetskultur, säger ombudsmannen Lasse Wåhlstedt, ombudsman.

Men han ser ibland oroande tecken:

–Den snävare bemanningen gör det svårare att arbeta med skyddsfrågor och annat fackligt arbete, och en del arbetsgivare är inte lika intresserade av samarbete som tidigare utan kör sitt eget race.

Han vill dessutom understryka att Pappers tar ansvar:

– Förbundet kommer till varje pris att skydda de förtroendevalda som gör sitt jobb, det gäller skyddsombud och andra fackliga förtroendemän. Och jag se gärna att skyddsombuden blir bättre på att ställa krav på arbetsgivarna att ta sitt arbetsmiljöansvar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Regeringen ställer sig bakom parternas las-uppgörelse

Regeringen ställer sig bakom parternas las-uppgörelse

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.