Industriarbetarnas tidning

Bosdotter får pris av regeringen

2 september, 2016

Skrivet av

Kjersti Bosdotter, tidigare kulturansvarig vid IF Metall, har tilldelats medaljen Illis quorum av regeringen.

Hon får medaljen för hennes långvariga och omfattande insatser för att främja arbetarkultur och för att uppmärksamma arbetarrörelsens historia.

– Det känns naturligtvis jätteroligt. Särskilt med tanke på att arbetarrörelsens historia inte uppmärksammas så ofta, säger hon till DA.

Kjersti Bosdotter har formellt gått i pension, men arbetar delvis kvar inom förbundet för att avsluta ett arbete om Metalls historia.

Den kungliga medaljen – med den latinska inskriften ”illis quorum meruere labore” – har sedan kung Gustav III:s dagar använts för att belöna personliga insatser på riksplanet för kulturella, vetenskapliga och andra allmännyttiga ändamål. Numera delas den ut av regeringen.

Inskriften betyder ”åt dem vars gärningar gör dem förtjänta av det”, vilket är ett citat ur en bok av den romerske skalden Sextus Propertius.

Bland tidigare medaljörer återfinns bland andra skådespelerskan Greta Garbo, sångerskan Monica Zetterlund, Alfons författarmamma Gunilla Bergström, fotbollsledaren Lennart Johansson och den världsberömde professorn Hans Rosling.

Medaljen som Kjersti Bosdotter får är i guld och av tolfte storleken, och kommer att överlämnas av kulturminister Alice Bah Kuhnke. Ministern kommer då också att ge medaljer till arkeologen och tidigare riksantikvarien Margareta Biörnstad samt museichefen vid Statarmuseet Barbro Franckié.

Medaljen instiftades 1785 och finns också i femte, åttonde och artonde storleken.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Sprickan som skakade Industriavtalet

Sprickan som skakade Industriavtalet

Var det början till slutet som sågs när Livs i konflikt med tjänstemännen tog paus från Facken inom industrin och GS-facket funderade på detsamma? frågar sig DA:s Harald Gatu inför Industriavtalets 25-årsjubileum.

Konflikt på väg till AD avvärjd – IF Metall överens med medicinföretag

Konflikt på väg till AD avvärjd – IF Metall överens med medicinföretag

IF Metall och medicinteknikföretaget Cytiva kommer inte att mötas i Arbetsdomstolen, AD. Fackförbundet hade stämt bolaget för flera fall av föreningsrättskränkning.

Sluta utförsäkra covidsjuka

Sluta utförsäkra covidsjuka

Att komma till rätta med bristerna i sjukförsäkringen borde ligga högt på varje politikers prioriteringslista. Här är fem konkreta krav från IF Metall.

”Vi sviker inte – vi kämpar”

”Vi sviker inte – vi kämpar”

I dag behöver vi lägga mer än en heltidstjänst för att någorlunda kunna möta våra medlemmars behov på Samhall, skriver IF Metalls Birgit Birgersson Brorsson.

”Vi samverkar för de Samhall­anställda”

”Vi samverkar för de Samhall­anställda”

Det pågår ett arbete om att utbilda flera av våra förtroendevalda på olika nivåer på Samhall. Men i slutändan är det ägarna som måste ändra på vinstkravet, skriver Nicklas Nilsson, avtalsansvarig på Fastighets.

”Vi måste ta till oss av kritiken och göra mer”

”Vi måste ta till oss av kritiken och göra mer”

Vi har utbildningar för förtroendevalda och skyddsombud. Vi har både lokala och centrala förhandlingar. Men det räcker inte, skriver IF Metalls Susanne Östh.

Vi utformar framtidens trygghet

En trygg arbetsmarknad måste också omfatta visstidsanställda, inhyrda, och alla vars jobb som förändras av den tekniska utvecklingen, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Jag är så arg på att facket inte agerar”

”Jag är så arg på att facket inte agerar”

Magnus hade det så stressigt på jobbet att han inte orkade längre. Då blev sambon Catharina svårt sjuk i Covid. Nu kämpar de för att komma vidare.

Marie Nilsson, IF Metall: Vi slänger inte ut någon

Marie Nilsson, IF Metall: Vi slänger inte ut någon

Vi måste ta till oss av kritiken, säger IF Metalls ordförande Marie Nilsson om den besvikelse på facket som anställda på Samhall gett uttryck för.

”Var är ni i debatten om Samhall?”

”Var är ni i debatten om Samhall?”

Facken som Samhall har avtal med lyser med sin frånvaro när det kommer till att stötta skyddsombuden lokalt. Var är ni i den här frågan? skriver regionala skyddsombudet Richard Fredriksson på Fastighetsanställdas förbund.