Industriarbetarnas tidning

”Det är 700 hästar i varje motor”

28 september, 2016

Docksta varv

… gör båtar i framför allt aluminium för försvaret, brandförsvar, sjöpolis, lotsar och kustbevakning.

80 procent av båtarna går på export, den senaste storordern är två 28 meters
lotsbåtar till Tyskland.

Företaget, startat 1905, har 45 anställda men jobbar mycket med underleverantörer i närområdet.

Det här gör jag Daniel Buhr, 38 år, förman:

”Jag började här 1998 som maskinare, sedan har jag gjort lite av varje, i dag är jag förman. Vi åker nu i en stridsbåt 90, med två motorer på 700 hästar vardera. Den gör 40 knop och kan stanna på 30–40 meter. Å andra sidan drar varje motor 130 liter diesel i timmen. Själv har jag en enkel träbåt, den är byggd här på varvet på 40-talet.

Jag testar alla båtar före leverans; lyssnar efter konstiga vibrationer, kollar så att hydrauliken inte läcker och att backskoporna och trimplanet fungerar med mera. Den här känns jättebra.

Det bästa med mitt jobb är att man får vara på sjön ibland och att resa – jag har bland annat varit tre gånger i Mexiko där vi har licenstillverkning.

Jag har inga betänkligheter med våra produkter, de gör en viktig insats för att till exempel stävja narkotikasmuggling.”

Berättat för Hans Strandberg

Se hela bildspelet här:

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.