Industriarbetarnas tidning

GS vill värna LO-samordningen

16 september, 2016

Skrivet av

Madelene Engman, GS avtalssekreterare. Foto: Marie Edholm
Madelene Engman, GS avtalssekreterare. Foto: Marie Edholm

Makten över sin egen tid kommer högt upp på GS-medlemmarnas önskelista inför avtalsrörelsen. På avtalssekreterare Madelene Engmans lista finns bland annat en LO-samordning.

Det har knappt gått ett år sedan samordningen mellan LO-förbunden sprack, men det är redan dags för en ny avtalsrörelse. Inom en månad ska LO:s representantskap fatta beslut – att gå tillsammans med gemensamma krav i vinterns förhandlingar eller gå var och en för sig.

– Det är svårt att överblicka konsekvenserna om vi skulle misslyckas med samordningen igen, men vi står i så fall inför en osäker situation, säger Madelene Engman, avtalssekreterare på fackförbundet GS.

Just nu pågår ett intensivt arbete inom LO:s avtalsråd som har extra möten under september för att diskutera principerna för en samordning och vad en gemensam plattform i så fall ska innehålla. Viljan till en samordning finns där, menar Madelene Engman.

– Men kan vi och förmår vi? det är de svåra frågorna.

Bakgrunden till förra årets splittring är inte att förbunden tycker illa om varandra, utan att det finns starka hjärtefrågor och att de skiljer sig åt mellan förbunden. Madelene Engman lyfter upp LO:s långsiktiga gemensamma mål fram till 2028. Mål som har diskuterats och slagits fast tillsammans inom LO.

– Det är många oerhört viktiga frågor, men vi har inte prioriterat målen och inte diskuterat exakt hur vi ska gå tillväga. Behoven mellan förbunden skiljer sig åt – jämställda löner, jämlika löner, anställningstrygghet. Heltid som norm är till exempel ingen viktig fråga inom GS, medan det för andra förbund är fullständigt avgörande. Vad ska vi prioritera först? Det är svårt att ställa så många viktiga saker mot varandra.

En av de grundläggande förutsättningarna i LO:s gemensamma mål är att den internationellt konkurrensutsatta industrin ska sätta märket. Löneökningen som industrins parter enas om ska alltså resten av LO-förbunden följa.

Så har det sett ut sedan industriavtalet användes första gången 1997 och det har bidragit till en hög reallöneutveckling och stabilitet. Men det leder samtidigt till att lågt värderade kvinnoyrken får svårt att komma i kapp de högre lönerna inom industrin. Modellen bygger på att det finns utrymme för att vissa grupper får mer än märket, som till exempel undersköterskorna i förra avtalsrörelsen.

Samtidigt är det svårt för de förbund som finns i branscher som tuffar på starkt att förklara för sina medlemmar att de inte kan få högre löneökningar för att industrin ska bestämma nivån.

– Det är ingen hemlighet att det med industrins normerande roll finns svårigheter både att komma överens om det fullt ut och att sedan hantera det rent praktiskt. Men det jag vill göra nu, det är att vi får diskutera alla de här frågorna ordentligt i stället för att vi ska sätta ner foten medialt.

Fritiden viktig för GS medlemmar

Under fredagen har GS avtalsdelegationer träffats för att inleda arbetet med att ta fram kraven till avtalsrörelsen. Strax före jul kommer fack och arbetsgivare att växla krav med varandra.

Vilka frågor tycker medlemmarna är viktigast?

Ove Dahl, klubbordförande på Hilding Anders, Rydaholm, stoppmöbelavtalet

Ove Dahl, klubbordförande GS Hilding Anders– Bemanning och inhyrning. Man vill helst inte att vi ska ha bemanningsanställda, utan vill gå tillbaka till hur det var tidigare. Men det ligger utanför avtalsområdet, så det är inte en fråga för våra förhandlingar.

Arbetstidskontot är alltid viktigt. Det är heligt. Helst skulle man vilja ha fler timmar. Man vill absolut inte ha en försämring. Vi märker att fritiden är viktig för medlemmarna. Man vill ha möjlighet att förfoga över sin egen tid, veta hur dags man ska gå hem och när man är ledig.

Matilda Lövgren, klubbordförande på Ruter AB, Laholm, infomediaavtalet

Matilda Lövgren, klubbordförande GS Ruter AB– Frågan om följsam arbetstid. Det är många som säger stopp till mer. Arbetsgivarna vill ha mer flexibilitet, men man vill veta hur dags man slutar på dagen så att man kan åka och hämta barnen. Och man vill veta när man har helgledigt.

 

 

Susanna Ekeljung, ombudsman avdelning 15 norr, sågverksavtalet.

Susanna Ekeljung, ombudsman GS– Otrygga anställningar och stapling av visstid och vikariat är ett problem i vissa områden. Sen kommer det alltid önskemål om arbetstidskontot, att man vill ha fler timmar. Vi kan säkert förvänta oss att arbetsgivarna vill tanka över tiden från arbetstidskontot till pension. Pensionen är en jätteviktig fråga och den måste vi lösa. Men det kan inte ske inom enskilda avtalsområden, det måste ske på en högre nivå.

– Syftet med arbetstidskontot var att folk skulle få kortare arbetstid, men sen har vi fått olika valmöjligheter i sågverksavtalet. Man kan välja tid, pengar eller pensionspremier. Behoven ser olika ut beroende på var man är i livet. Yngre väljer oftare pengar för de ska köpa bostad, småbarnsföräldrar väljer tid och lite äldre kanske väljer pension.

2 kommentarer till “GS vill värna LO-samordningen

  • Arbetsskadeförsäkringen är nog den enskilt viktigaste. Plus övriga socialförsäkringar som inte har stärkts alls. Man har urholkat dessa försäkringar så till den milda grad att man inte litar på dem.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Läsarnas frågor om avtalen

DA-läsarnas frågor om avtalen

Avtalsrörelsen är inne i sista fasen, den 1 april ska nya avtal vara på plats. Vi bad våra läsare om åsikter och frågor kring avtalen, förhandlingarna och villkoren i arbetslivet. Här får de svar från IF Metall, GS och Pappers.

Kampen om din arbetstid

Här är kampen om din arbetstid

Tiden står på spel i årets avtalsrörelse. Arbetsgivarna vill ha större makt över när och hur länge du arbetar. Facket säger nej.

Makt över tiden viktigt för GS medlemmar

Makt över tiden viktigt för GS medlemmar

Lönen hamnar alltid i centrum i avtalsrörelsen. Men makten över arbetstid och fritid hamnar högt på listan över vad medlemmarna tycker att GS-facket ska driva i förhandlingarna.

Industrins heta stridsfrågor

Industrins heta stridsfrågor

Det har blivit mars och Opo – de opartiska ordförandena – kliver in för att leda industrins förhandlingar. Parterna är oense om mycket. Några stridsfrågor är hetare än andra.

LO: Märket ska följas!

LO och Svenskt Näringsliv gör gemensam sak och rekommenderar de parter som ännu inte träffat avtal att följa ”märket” som har satts för industrin.

"Ett gammalt klassiskt byte"

En nöjd fackbas, som slapp undan ”ökad flexibilitet”. En djupt besviken förhandlingschef på Teknikföretagen, som ”saknade grejer att byta”. Årets avtal innebär en återgång till att köpa arbetsfred med pengar, skriver DA:s Harald Gatu.

Pappers avtal får pensionsprofil

Pappers avtal är nu klart. Det är på ett år, ger 2,2 procents lönelyft eller 608 kronor i månaden. Avtalet har också en mycket tydlig pensionsprofil, med bland annat rätt till delpension från 60 års ålder.

"Döden för kollektivavtalen"

Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe rasar mot det han kallar fackens ”diktatförhandlingar” och säger att man nu ska utreda om industriavtalet ska sägas upp. IF Metalls Anders Ferbe ger dock svar på tal.

”Industrins parter har gjort sitt”

Helle Klein: "Ett bra avtal för Sverige"

DA:s chefredaktör Helle Klein kallar avtalet ett fiasko för arbetsgivarna, men betonar vikten av att båda parter vunnit fortsatt arbetsfred.

Parterna säger ja till 2,2 procent

Parterna säger ja till 2,2 procent

Ett nytt avtal för 600 000 industrianställda ger 2,2 procent under ett år, varav 0,2 procent är delpension. Facken säger sig vara nöjda, men arbetsgivarna tycker att avtalet blev för dyrt.

Så många strejkar på Tesla – IF Metall går ut med siffra

Så många strejkar på Tesla – IF Metall går ut med siffra

Tesla hävdar att över 90 procent av personalen arbetar, trots strejken. Nu går IF Metall ut med en egen siffra.

Teslas registreringsplåtar blir kvar hos Postnord: ”Glädjande”

Teslas registreringsplåtar blir kvar hos Postnord: ”Glädjande”

Tesla får inte genast tillgång till de registreringsskyltar som blockerats av facket.

Så kan Tesla runda postblockaden

Så kan Tesla runda postblockaden

Transportstyrelsens registreringsskyltar får bara skickas via Postnord, men det finns sätt att kringgå stoppet.

Facket till Musk: ”Galenskap att inte teckna kollektivavtal i Sverige”

Facket till Musk: ”Galenskap att inte teckna kollektivavtal i Sverige”

Nu får Teslaägaren svar på tal – ”klart man vill att det ska slå hårt”.

Totalstopp för nya Teslabilar får Elon Musk att reagera: ”Galenskap”

Totalstopp för nya Teslabilar får Elon Musk att reagera: ”Galenskap”

De nya uppgifterna får Tesla-ägaren att bryta tystnaden på sin plattform X.

Karta: Så här utvidgas strejken – dag för dag

Karta: Så här utvidgas strejken – dag för dag

Snart ökar trycket på Tesla ytterligare när fler stridsåtgärder genomförs.

Medlaren dementerar: Ingen order har kommit från Elon Musk

Medlaren dementerar: Ingen order har kommit från Elon Musk

Medlaren Kurt Eriksson dementerar uppgifterna om att Elon Musk nu ska ha lagt sig i den svenska konflikten.

Fackens hårda ord mot Svenskt Näringsliv: ”De är syltryggar”

Fackens hårda ord mot Svenskt Näringsliv: ”De är syltryggar”

”Det kan påverka konflikten, att den blir längre.”

Svenskt Näringsliv vill se över rätt till sympatistrejk: ”Inte rimligt”

Svenskt Näringsliv vill se över rätt till sympatistrejk: ”Inte rimligt”

”Det måste vara Teslas val”, säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke.

Inga byggarbeten på Teslas verkstäder – ”Det får stå och förfalla”

Inga byggarbeten på Teslas verkstäder – ”Det får stå och förfalla”

Byggnads ordförande Johan Lindholm: ”Tror absolut att det är hundraprocentig uppslutning.”

Fackets nya steg: Stoppa kritiska delar till Tesla-bilar

Fackets nya steg: Stoppa kritiska delar till Tesla-bilar

”Utan den detaljen kan man inte leverera bilen.”

IF Metall: Medlemmar som inte strejkar ska uteslutas

IF Metall: Medlemmar som inte strejkar ska uteslutas

”Har förbundsstyrelsen beslutat om en konflikt så har man en skyldighet att delta i den.”

IF Metalls nya taktik: Så mycket höjer de strejkersättningen

IF Metalls nya taktik: Så mycket höjer de strejkersättningen

Högre ersättning ska få fler att sluta upp

Strejkbrytare – en krigsförklaring mot fackföreningsrörelsen

Strejkbrytare – en krigsförklaring mot fackföreningsrörelsen

Harald Gatu: Teslas strejkbrytare tvingar oss tillbaka till tiden när arbetare ställdes inför frågan: Vilken sida står du på?

All billackering av Teslor stoppas: ”Vi kommer stänga ner allt Tesla-arbete”

All billackering av Teslor stoppas: ”Vi kommer stänga ner allt Tesla-arbete”

Målarna varslar om totalstopp för all lackering av Tesla-bilar.

Det här betyder kollektivavtal för Teslas mekaniker

Det här betyder kollektivavtal för Teslas mekaniker

Rimliga villkor och garanterad lön ställs mot osäkra aktieoptioner

”Vi skickar ut trasiga bilar” – Tesla-anställdas  tuffa arbetsvillkor drabbar kunder

”Vi skickar ut trasiga bilar” – Tesla-anställdas tuffa arbetsvillkor drabbar kunder

Den som inte klarar det hårda arbetstempot på Tesla får ingen löneförhöjning – och riskerar sparken.

Perspektiv: Motor­branschen förlorare – ”Har Svenskt Näringsliv ringt Elon Musk?”

Perspektiv: Motor­branschen förlorare – ”Har Svenskt Näringsliv ringt Elon Musk?”

”Utan kollektivavtal kan Tesla när som helst och utan diskussion sänka lönen och försämra villkoren för de anställd”

”Partiell strejk” på Tesla – många rädda efter hot enligt IF Metall

”Partiell strejk” på Tesla – många rädda efter hot enligt IF Metall

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä konstaterar att långt ifrån alla bilmekaniker på Tesla deltar i strejken.

Spänt läge för strejkvakterna i Malmö: ”Hotade med att ringa polisen”

Spänt läge för strejkvakterna i Malmö: ”Hotade med att ringa polisen”

Så har strejken slagit på Teslas verkstäder runt om i landet.

Tesla-anställd: ”Är man obekväm, då får man sparken”

Tesla-anställd: ”Är man obekväm, då får man sparken”

Obetald övertid, arbetsmoment med minutkrav – stenhårda produktionskrav på Tesla enligt anställda

Det här gäller när du strejkar – vi har listan

Det här gäller när du strejkar – vi har listan

I fredags inleddes en strejk på Teslas alla bilverkstäder i landet. Vi har tagit fram en lista på vad som händer vid en strejk, vad du får och inte får göra.