Industriarbetarnas tidning

LO-förbund oeniga om yrkes-VM

14 september, 2016

Byggnads skickar inte deltagare till i yrkes-VM i protest mot värdlandet Förenade Arabemiraten, troligen inte heller Transport. IF Metall och LO har valt en annan väg.

– Jag tycker att det i grunden var ett felbeslut att lägga ett så stort evenemang i ett sådant land, säger Per-Olof Sjöö, ordförande för GS-facket och det globala bygg- och industrifacket BWI.

Enligt Sjöö hade World Skills-organisationen, som anordnar yrkes-VM, redan bestämt att tävlingarna ska hållas i Abu Dhabi när LO:s styrelse diskuterade saken, och därför kunde LO inte påverka. Det globala bygg- och industrifacket, som Sjöö är ordförande för, har gått ut med hård kritik mot att fotbolls-VM år 2022 ordnas i Qatar och drivit kampanjen Rött kort till FIFA (Internationella fotbollsförbundet).

Unga talanger tävlar om världsmästerskapet inom en rad olika yrken i oktober år 2017 i Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten. Landet bryter regelbundet mot mänskliga och fackliga rättigheter. Över 80 procent av befolkningen i Förenade Arabemiraten är migrantarbetare, enligt FN-organet ILO. Många jobbar under slavliknande förhållanden.

IF Metall och arbetsgivarparterna har ändå beslutat att skicka en svetsare, två mekatroniker, en industrielektriker och en personbilstekniker till tävlingarna.

– Vi tycker det skulle vara synd om de ungdomar som inte får delta. Det är ju inte deras fel. Genom att åka dit och lyfta fram problemen så gör vi vår röst hörd, säger Leena Kyhlros, förhandlingsombudsman vid IF Metall och styrelseledamot i World Skills i Sverige.

GS-facket beslutade redan tidigare att inte skicka deltagare till tävlingarna, av andra skäl.

– Men visst påverkar värdlandet också viljan att skicka folk dit, säger Sjöö.

För Pappers del är frågan inte aktuell, eftersom det inte finns yrkeskategorier inom den branschen.

World Skills har 75 medlemsländer, i Sverige drivs den som ett samarbete mellan LO, Svenskt Näringsliv och staten.

– Vårt val är att lyfta fram och driva de här frågorna. Om vi skulle ha bojkottat evenemanget, så hade vi lämnat arenan för diskussioner, säger Jonas Ivman, ombudsman vid LO och lagledare under yrkes-VM.

LO skickar inga officiella representanter till evenemanget, förutom en expert på mänskliga rättigheter.

I protest mot värdlandet har till exempel fack och arbetsgivare inom byggbranschen valt att inte alls skicka unga deltagare till tävlingarna. Också Transport har ställt sig kritiskt.

– Vi skickar ingen till sådana skitländer, säger Transports ordförande Lars Lindgren till tidningen Transportarbetaren.

Det formella beslutet om deltagande har dock ännu inte tagits av Tya, samarbetsorganet för arbetsgivar- och arbetstagarorganisationen inom transportsektorn.

Ursprungligen var det Spanien som skulle vara värd för tävlingarna, men de tvingade dra sig ur på grund av den ekonomiska krisen.

LO:s styrelse har lagt upp en gemensam riktlinje för att yrkes-VM i fortsättningen ska arrangeras i länder som följer ILO:s åtta kärnkonventioner. De utgör en minimistandard för arbetsvillkor över hela världen och handlar alltså om grundläggande mänskliga rättigheter i arbetslivet. World Skills i Sverige har antagit riktlinjen och föreslagit den för World Skills styrelse.

– Det tycker jag att World Skills i Sverige har gjort bra. Det allra bästa är att inför ett beslut slå fast vilka kriterierna är för att få ordna sådana här evenemang. Jag hoppas verkligen att problemet är löst inför framtiden, säger Per-Olof  Sjöö.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Sjuka Samhall

HR styr allt men slipper ta ansvaret

HR styr allt men slipper ta ansvaret

Dagens Arbetes Elinor Torp om en yrkesgrupp som bestämmer allt mer, utan att behöva stå till svars. Det visar sig inte minst i granskningen av Samhall.

Frågetecken kring Samhalls desinfektionsmedel

Frågetecken kring Samhalls desinfektionsmedel

I ett helt år har Samhall använt desinfektionsmedel som de anställda tillverkar själva. Om medlet inte hanteras rätt fungerar det inte. Richard Fredriksson, regionalt skyddsombud, kräver att Samhall plockar bort medlet.

Coronasmittade städade skola – ”en lek med människors liv”

Coronasmittade städade skola – ”en lek med människors liv”

Emilia städar på en skola i Mellansverige och blev nyligen sjuk i covid. Här berättar hon med egna ord.

Samhalls vittnen – fler röster från hela landet

Samhalls vittnen – fler röster från hela landet

”Det finns inget människovärde kvar överhuvudtaget.” Det skriver en av alla anställda på Samhall. Medarbetare och chefer från norr till söder hör av sig för att berätta om situationen på det statligt ägda företaget.

Hon vill skydda de oskyddade

Hon vill skydda de oskyddade

Maj-Len är allas Maj-Len, den Samhall­städarna vänder sig till när de inte orkar mer. Men ibland säger även hennes kropp ifrån.

Samhall struntar i smittan

Samhall struntar i smittan

Människor i riskgrupp städar äldreboenden, mataffärer och gym. Utan skydd. Lyssna på det inlästa reportaget om Samhalls städare, som glömdes bort i pandemin.

Samhall – från stiftelse till bemanningsbolag

Samhall – från stiftelse till bemanningsbolag

Samhall har förändrats mycket genom åren. Konflikten mellan uppgiften att erbjuda personer med funktionsnedsättning ett meningsfullt och utvecklande arbete och kraven på lönsamhet har präglat verksamheten under senare år.

Dagens Arbete granskar Samhall

Dagens Arbete granskar Samhall

Statsägda Samhall får miljarder varje år för att utveckla människor med funktionshinder. Men idag styr affärerna.
Kunden är i fokus och medarbetarnas hälsa sätts på spel, särskilt under pandemin. Många är rädda. Men flera väljer nu att vittna.