Industriarbetarnas tidning

LO-förbund oeniga om yrkes-VM

14 september, 2016

Byggnads skickar inte deltagare till i yrkes-VM i protest mot värdlandet Förenade Arabemiraten, troligen inte heller Transport. IF Metall och LO har valt en annan väg.

– Jag tycker att det i grunden var ett felbeslut att lägga ett så stort evenemang i ett sådant land, säger Per-Olof Sjöö, ordförande för GS-facket och det globala bygg- och industrifacket BWI.

Enligt Sjöö hade World Skills-organisationen, som anordnar yrkes-VM, redan bestämt att tävlingarna ska hållas i Abu Dhabi när LO:s styrelse diskuterade saken, och därför kunde LO inte påverka. Det globala bygg- och industrifacket, som Sjöö är ordförande för, har gått ut med hård kritik mot att fotbolls-VM år 2022 ordnas i Qatar och drivit kampanjen Rött kort till FIFA (Internationella fotbollsförbundet).

Unga talanger tävlar om världsmästerskapet inom en rad olika yrken i oktober år 2017 i Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten. Landet bryter regelbundet mot mänskliga och fackliga rättigheter. Över 80 procent av befolkningen i Förenade Arabemiraten är migrantarbetare, enligt FN-organet ILO. Många jobbar under slavliknande förhållanden.

IF Metall och arbetsgivarparterna har ändå beslutat att skicka en svetsare, två mekatroniker, en industrielektriker och en personbilstekniker till tävlingarna.

– Vi tycker det skulle vara synd om de ungdomar som inte får delta. Det är ju inte deras fel. Genom att åka dit och lyfta fram problemen så gör vi vår röst hörd, säger Leena Kyhlros, förhandlingsombudsman vid IF Metall och styrelseledamot i World Skills i Sverige.

GS-facket beslutade redan tidigare att inte skicka deltagare till tävlingarna, av andra skäl.

– Men visst påverkar värdlandet också viljan att skicka folk dit, säger Sjöö.

För Pappers del är frågan inte aktuell, eftersom det inte finns yrkeskategorier inom den branschen.

World Skills har 75 medlemsländer, i Sverige drivs den som ett samarbete mellan LO, Svenskt Näringsliv och staten.

– Vårt val är att lyfta fram och driva de här frågorna. Om vi skulle ha bojkottat evenemanget, så hade vi lämnat arenan för diskussioner, säger Jonas Ivman, ombudsman vid LO och lagledare under yrkes-VM.

LO skickar inga officiella representanter till evenemanget, förutom en expert på mänskliga rättigheter.

I protest mot värdlandet har till exempel fack och arbetsgivare inom byggbranschen valt att inte alls skicka unga deltagare till tävlingarna. Också Transport har ställt sig kritiskt.

– Vi skickar ingen till sådana skitländer, säger Transports ordförande Lars Lindgren till tidningen Transportarbetaren.

Det formella beslutet om deltagande har dock ännu inte tagits av Tya, samarbetsorganet för arbetsgivar- och arbetstagarorganisationen inom transportsektorn.

Ursprungligen var det Spanien som skulle vara värd för tävlingarna, men de tvingade dra sig ur på grund av den ekonomiska krisen.

LO:s styrelse har lagt upp en gemensam riktlinje för att yrkes-VM i fortsättningen ska arrangeras i länder som följer ILO:s åtta kärnkonventioner. De utgör en minimistandard för arbetsvillkor över hela världen och handlar alltså om grundläggande mänskliga rättigheter i arbetslivet. World Skills i Sverige har antagit riktlinjen och föreslagit den för World Skills styrelse.

– Det tycker jag att World Skills i Sverige har gjort bra. Det allra bästa är att inför ett beslut slå fast vilka kriterierna är för att få ordna sådana här evenemang. Jag hoppas verkligen att problemet är löst inför framtiden, säger Per-Olof  Sjöö.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Sjuka Samhall

Samhall får i år 6,6 miljarder kronor från staten för att utveckla människor med funktionsnedsättningar. De väljer medarbetare som klarar det hårda arbetet ute hos kunderna. Andra sorteras bort. Unga funktionshindrade hamnar utanför arbetslivet.

Så gick det till när Samhall satte vinsten före människorna

Under våren granskade Dagens Arbete bristerna i arbetsmiljön på Samhall. Men hur blev det som det blev? För tio år sedan skedde något avgörande. För Kenneth Harnesk, då första linjens chef, gick det inte längre att vara kvar.

Samhalls vd: Kritiken mot oss är allvarlig

Sara Revell Ford svarar på kritiken mot Samhall och ger sin syn på det som kommit fram i Dagens Arbetes granskning.

”Det fanns de som inte ville leva”

Två år efter Richard Fredrikssons första begäran om ingripande agerar Arbetsmiljöverket. Samhall får bakläxa.

Riksdagen vill ha en oberoende utredning av Samhall

Samhall måste utredas, av någon utifrån. Det anser en samlad opposition som via riksdagen uppmanar regeringen att tillsätta en extern utredning.

Ministrarna: Våra bolag ska vara föredömen

De ansvariga ministrarna är djupt bekymrade över att unga med funktionsnedsättningar inte platsar på Samhall. Regeringen har nu gett ett tydligt besked om vilka grupper som ska slussas till företaget.

Samhall­anställda känner sig svikna av facket

År efter år betalar medlemmarna in pengar till facket. Men när jobbet gör dem sjuka finns ingen där. Samhalls vittnen berättar hur fackförbunden slutat agera i arbetsmiljöfrågor.

”Jag är så arg på att facket inte agerar”

Magnus hade det så stressigt på jobbet att han inte orkade längre. Då blev sambon Catharina svårt sjuk i Covid. Nu kämpar de för att komma vidare.

De utsatta på Samhall behöver fackets stöd

Anställda på Samhall vittnar om att fackförbunden gör för lite för att hjälpa dem. Som en röd tråd i berättelserna från Samhallgolvet kommer facket in, fackets svek, skriver DA:s Elinor Torp.