Industriarbetarnas tidning

LO-förbund oeniga om yrkes-VM

14 september, 2016

Byggnads skickar inte deltagare till i yrkes-VM i protest mot värdlandet Förenade Arabemiraten, troligen inte heller Transport. IF Metall och LO har valt en annan väg.

– Jag tycker att det i grunden var ett felbeslut att lägga ett så stort evenemang i ett sådant land, säger Per-Olof Sjöö, ordförande för GS-facket och det globala bygg- och industrifacket BWI.

Enligt Sjöö hade World Skills-organisationen, som anordnar yrkes-VM, redan bestämt att tävlingarna ska hållas i Abu Dhabi när LO:s styrelse diskuterade saken, och därför kunde LO inte påverka. Det globala bygg- och industrifacket, som Sjöö är ordförande för, har gått ut med hård kritik mot att fotbolls-VM år 2022 ordnas i Qatar och drivit kampanjen Rött kort till FIFA (Internationella fotbollsförbundet).

Unga talanger tävlar om världsmästerskapet inom en rad olika yrken i oktober år 2017 i Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten. Landet bryter regelbundet mot mänskliga och fackliga rättigheter. Över 80 procent av befolkningen i Förenade Arabemiraten är migrantarbetare, enligt FN-organet ILO. Många jobbar under slavliknande förhållanden.

IF Metall och arbetsgivarparterna har ändå beslutat att skicka en svetsare, två mekatroniker, en industrielektriker och en personbilstekniker till tävlingarna.

– Vi tycker det skulle vara synd om de ungdomar som inte får delta. Det är ju inte deras fel. Genom att åka dit och lyfta fram problemen så gör vi vår röst hörd, säger Leena Kyhlros, förhandlingsombudsman vid IF Metall och styrelseledamot i World Skills i Sverige.

GS-facket beslutade redan tidigare att inte skicka deltagare till tävlingarna, av andra skäl.

– Men visst påverkar värdlandet också viljan att skicka folk dit, säger Sjöö.

För Pappers del är frågan inte aktuell, eftersom det inte finns yrkeskategorier inom den branschen.

World Skills har 75 medlemsländer, i Sverige drivs den som ett samarbete mellan LO, Svenskt Näringsliv och staten.

– Vårt val är att lyfta fram och driva de här frågorna. Om vi skulle ha bojkottat evenemanget, så hade vi lämnat arenan för diskussioner, säger Jonas Ivman, ombudsman vid LO och lagledare under yrkes-VM.

LO skickar inga officiella representanter till evenemanget, förutom en expert på mänskliga rättigheter.

I protest mot värdlandet har till exempel fack och arbetsgivare inom byggbranschen valt att inte alls skicka unga deltagare till tävlingarna. Också Transport har ställt sig kritiskt.

– Vi skickar ingen till sådana skitländer, säger Transports ordförande Lars Lindgren till tidningen Transportarbetaren.

Det formella beslutet om deltagande har dock ännu inte tagits av Tya, samarbetsorganet för arbetsgivar- och arbetstagarorganisationen inom transportsektorn.

Ursprungligen var det Spanien som skulle vara värd för tävlingarna, men de tvingade dra sig ur på grund av den ekonomiska krisen.

LO:s styrelse har lagt upp en gemensam riktlinje för att yrkes-VM i fortsättningen ska arrangeras i länder som följer ILO:s åtta kärnkonventioner. De utgör en minimistandard för arbetsvillkor över hela världen och handlar alltså om grundläggande mänskliga rättigheter i arbetslivet. World Skills i Sverige har antagit riktlinjen och föreslagit den för World Skills styrelse.

– Det tycker jag att World Skills i Sverige har gjort bra. Det allra bästa är att inför ett beslut slå fast vilka kriterierna är för att få ordna sådana här evenemang. Jag hoppas verkligen att problemet är löst inför framtiden, säger Per-Olof  Sjöö.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Slutbud lämnat i kväll

Slutbud lämnat i kväll

Facken och arbetsgivarna inom industrin har på lördagskvällen fått ett slutbud att ta ställning till. Ett besked väntas tidigast söndag morgon.

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.