Industriarbetarnas tidning

09.09, Scania, Södertälje

14 oktober, 2016

Ögonblicket– från alla hållI hus 210 på Scanias gigantiska fabriksområde längs med Nyköpingsvägen tillverkas lastbilarnas axlar och växellådor.

Bilden ovan: Edin Halilovic bygger bromscylindrar till lastbilarnas framaxlar. Han ser bland annat till att slangar monteras och att nipplar sätts fast på rätt sätt.

Varje arbetsstation har 90 sekunder på sig.  Robotar gör en hel del av jobbet, men de gör också fel och därför
måste människor kontrollera att allt blivit rätt.

Det är ett tufft jobb med mycket ansvar, enligt Edin. Monotont blir det dock aldrig. Varje halvtimme roterar styrkan och alla gör på så sätt olika rörelser under arbetspasset.

Bilden nedan: Anna Jönsson och Tony Olsson ingår i en grupp på tretton personer, som jobbar i det som är den sista monteringspositionen för växellådorna. Sedan packas de ner i pallar och fraktas bort.

104 sekunder har man på sig vid varje station för att slutföra arbetsuppgifterna.

– Det är väldigt sällan vi hittar allvarliga avvikelser, men det händer, säger Anna Jönsson, som är både gruppledare och andon (person som snabbt kommer till undsättning).

Foto: Jann Lipka

En kommentar till “09.09, Scania, Södertälje

Skiftarbetets fram- och baksidor

Het näthandel ger helgskift

Het näthandel ger helgskift

Näthandelns uppsving under 2020 ledde till många timmar övertid på DS Smith i Värnamo. Nu har de infört ett nytt helgskift för att hinna med – och över 200 sökte jobben.

”Mycket man måste ha koll på”

”Mycket man måste ha koll på”

August Wieser gick i första kullen på pappersarbetarutbildningen på Polhemsskolan i Gävle. Nu har han fått jobb, och behovet av kompetent arbetskraft inom pappersindustrin är fortsatt stort. Men nu tar utbildningen paus – på grund av för få sökande.

Det är något med natten i gruvan

Det är något med natten i gruvan

När kroppen ska sova som djupast dricker vi kaffe och hjälps åt, skriver DA:s nya krönikör, musikern och gruvarbetaren Johan Airijoki.

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Skiftarbetet gjorde att Nadine Dabo mådde dåligt.
Efter två missfall jobbar hon nu dag och väntar barn.

Så kan nattjobbet bli mer  hälsosamt

Så kan nattjobbet bli mer hälsosamt

Att arbeta flera nätter i rad tär på kroppen. Forskare i Norden har nu vägt samman sina studier. Skiftarbete är ännu sämre för hälsan än vad man tidigare trott.

Måste jag jobba på julen i år igen?

Måste jag jobba på julen i år igen?

Kan samma skiftlag jobba under julen flera år i rad? Juristen Henric Ask svarar.

Julkort från fabriken

Julkort från fabriken

Hur är det att arbeta på julen när alla andra är lediga? DA besökte Rottneros bruk och pratade julskift och traditioner.

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Vissa permitteras, andra sägs upp. Men på medicinteknikbolaget Getinge i Solna kan de anställda lugnt räkna med att de får behålla jobben.

Hur kan jag sluta tidigare utan att bli varnad?

Jag jobbar kvällsskift och veckopendlar. Har under fem års tid tagit kompledigt på torsdagarna för att kunna köra hem tidigare. En tisdag sa en ny produktionsledare åt mig att jag skulle jobba klockan 14.00–24.00 den kommande torsdagen. Jag tyckte att beskedet kom med för kort varsel och avvek klockan 17 den torsdagen. Fick då en muntlig varning. Vad kan jag göra för att få kompa ut och klara veckopendlingen?