Industriarbetarnas tidning

09.09, Scania, Södertälje

14 oktober, 2016

Ögonblicket– från alla hållI hus 210 på Scanias gigantiska fabriksområde längs med Nyköpingsvägen tillverkas lastbilarnas axlar och växellådor.

Bilden ovan: Edin Halilovic bygger bromscylindrar till lastbilarnas framaxlar. Han ser bland annat till att slangar monteras och att nipplar sätts fast på rätt sätt.

Varje arbetsstation har 90 sekunder på sig.  Robotar gör en hel del av jobbet, men de gör också fel och därför
måste människor kontrollera att allt blivit rätt.

Det är ett tufft jobb med mycket ansvar, enligt Edin. Monotont blir det dock aldrig. Varje halvtimme roterar styrkan och alla gör på så sätt olika rörelser under arbetspasset.

Bilden nedan: Anna Jönsson och Tony Olsson ingår i en grupp på tretton personer, som jobbar i det som är den sista monteringspositionen för växellådorna. Sedan packas de ner i pallar och fraktas bort.

104 sekunder har man på sig vid varje station för att slutföra arbetsuppgifterna.

– Det är väldigt sällan vi hittar allvarliga avvikelser, men det händer, säger Anna Jönsson, som är både gruppledare och andon (person som snabbt kommer till undsättning).

Foto: Jann Lipka

En kommentar till “09.09, Scania, Södertälje

Sjuka Samhall

Samhall får i år 6,6 miljarder kronor från staten för att utveckla människor med funktionsnedsättningar. De väljer medarbetare som klarar det hårda arbetet ute hos kunderna. Andra sorteras bort. Unga funktionshindrade hamnar utanför arbetslivet.

Unga slås ut – platsar inte på Samhall

Statskontoret slog larm för flera år sedan – fel personer slussas till Samhall. Men ingenting har hänt. Unga med funktionsnedsättning hamnar utanför arbetslivet.
De sociala företagen som tar emot människor med svåra funktionshinder har svårt att klara konkurrensen med statliga Samhall.

”Jag dög inte åt Samhall”

Hos Anna Ytell i Hudiksvall jobbar människor som sorterats bort. Ingen av dem har ens fått frågan om att få komma till Samhall.

Arbetsförmedlare: Samhall ska i princip ha friska människor

Arbetsförmedlare vittnar om att Samhall styr, mer än vad det statliga bolaget självt hävdar.
”Många inskrivna är överhuvudtaget inte aktuella för Samhall, för Samhall tar inte emot dem”, säger en arbetsförmedlare.

Underbemanning tär på Samhalls personal

Samhall i Karlstad har varit framgångsrikt att vinna kunder. Men personalen räcker inte till. Varje morgon träffas driftledarna för att få ihop folk till alla uppdragen. ”Vi bara kör”, säger Robert Hallstensson.

Dagens Arbete granskar Samhall

Statsägda Samhall får miljarder varje år för att utveckla människor med funktionshinder. Men idag styr affärerna.
Kunden är i fokus och medarbetarnas hälsa sätts på spel, särskilt under pandemin. Många är rädda. Men flera väljer nu att vittna.

Samhall struntar i smittan

Människor i riskgrupp städar ­äldreboenden, mat­affärer och gym. Utan skydd. De trängs på bussar och i små fikarum. Samhalls städare glömdes bort under pandemin.

Dags att agera, närings­ministern

Helle Klein: ”Det sociala företaget blev ett vinstjagande bemanningsbolag som förstör både människor och marknad.”

HR styr allt men slipper ta ansvaret

Dagens Arbetes Elinor Torp om en yrkesgrupp som bestämmer allt mer, utan att behöva stå till svars. Det visar sig inte minst i granskningen av Samhall.