Industriarbetarnas tidning

”Dålig arbetsmiljö ger osund konkurrens”

28 oktober, 2016

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson varnar för osund konkurrens med hjälp av dålig arbetsmiljö:

– Det får inte var så att företag kan konkurreras ut av andra som har dåliga villkor för sina anställda, sade hon på Arbetsmiljöriksdagen.

Regeringen satsar särskilt på tre huvudfrågor i sin arbetsmiljöpolitik: Hållbart arbete, nollvision för dödsolyckor och förebyggande av arbetsolyckor samt psykosocial arbetsmiljö. Detta arbete måste anpassas till de nya förutsättningarna på arbetsmarknaden:

– Det blir alltmer av gränsöverskridande arbete med företag och anställda från andra EU-länder, som är tillfälligt här. De ska inte ha sämre arbetsmiljö, men det är inte alldeles självklart hur man ordnar det i praktiken, konstaterade Ylva Johansson innan hon ilade vidare till nästa möte.

Foto: Madeleine Andersson.
Foto: Madeleine Andersson.

Hennes statssekreterare Irene Wennemo fick i stället utveckla frågan.

– Frågan om utländsk arbetskraft har spelat allt större roll i den europeiska debatten, exempelvis i Storbritannien i frågan om Brexit, alltså EU-medlemskapet, konstaterade Irene Wennemo. Här hemma har debatten istället fokuserat på villkoren för EU-medborgare som utstationeras för att arbetar i Sverige.

Den självklara utgångspunkten är att alla arbetsplatser ska vara lika säkra, det får inte var någon skillnad på arbetsmiljön om där jobbar svenska eller utländska arbetare. Men reglerna är oklara, vilket Sverige försöker ändra såväl på EU-nivå som på hemmaplan.

– Det faktum att här inte finns klara regler innebär att det blir en allt större grå sektor i arbetslivet. Och vi måste motverka arbetslivskriminalitet på alla nivåer. Det handlar till exempel om företag som inte betalar skatt. Detta kan smyga sig in i allt större delar av det svenska arbetslivet, om vi inte är vaksamma. Därför är arbete mot osund konkurrens ingen sidovagn i arbetsmiljöarbetet, det framstår istället som alltmer av ett kärnuppdrag.

Irene Wennemo anser att såväl Danmark som Norge har kommit längre i detta arbete. Där finns lärdomar att hämta, bland annat att jobba mer samordnat med arbetsmiljön andra villkor för arbetslivet.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Oro, tristess – och lättare att delta i viktiga möten

Oro, tristess – och lättare att delta i viktiga möten

Dagens Arbete hörde av sig till tre av dem vi mötte under pandemins början. Vad har påverkat mest under coronaåret?

Varannan IF Metallare lider av stress

Varannan IF Metallare lider av stress

Över hälften av IF Metalls medlemmar känner sig stressade på jobbet minst en gång i veckan, en lika stor andel får inte påverka sitt eget arbete. Förbundets nya arbetsmiljöundersökning ger en bild av stress, sömnproblem och olust.

Global manifestation mot död och stress på jobbet

Global manifestation mot död och stress på jobbet

I går kväll klämdes en arbetare på SSAB ihjäl av en travers. I dag, på Workers Memorial Day, hålls en tyst minut för honom och miljoner andra som årligen dör av arbetsrelaterade olyckor eller sjukdom. Men i dag är också världsdagen för förebyggande arbetsmiljöarbete. Årets tema: stress.

”Det lönar sig att göra något åt problemen”

”Det lönar sig att göra något åt problemen”

Forskaren Malin Lohela Karlsson arbetar med att få arbetsgivarna att inse att stress och mobbning jobbet också kostar pengar för företagen.

Nu får själen sin egen skyddsrond

Nu får själen sin egen skyddsrond

På SSAB i Borlänge klarar man sedan tidigare av buller och ryggont – nu ska man ta sig an stressen och mobbingen på allvar.

Så vill regeringen vända olyckskurvorna

Så vill regeringen vända olyckskurvorna

Med den nya arbetsmiljöstrategin ska färre skadas eller dö av sina jobb. Första steget är fler utredningar. ”Återstår att se hur strategin förbättrar svensk arbetsmiljö”, skriver DA:s Elinor Torp.

”Vi behöver tänka om”

”Se över din tid och vad du faktiskt använder den till. Men framför allt, var snäll mot dig själv, hela året”, skriver en grupputvecklare och en arbetsmiljökonsult angående stress och återhämtning inför kommande ledigheter.

Att finnas där när någon krisar

Att finnas där när någon krisar

När livet tyngs av oro, sorg eller annat svårt – då finns Göran Andersson där. Han är kamratstödjare på Swegon i Kvänum och har själv varit nere i det djupaste svarta.

Nya arbetsmiljöregler klubbas – trots hård kritik

Nya arbetsmiljöregler klubbas – trots hård kritik

Både fack och arbetsgivare är kritiska. ”Vi är rädda att skyddsnivån minskar”, säger LO:s Carola Löfstrand.

AI bygger framtidens stålverk: ”Det kan bli hur bra som helst”

AI bygger framtidens stålverk: ”Det kan bli hur bra som helst”

Om sju år ska det nya stålverket stå klart i Luleå. Farliga jobb byggs bort och liv kan räddas. Men med AI följer andra risker – om inte människorna på golvet får vara med och påverka.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.