Oro, tristess – och lättare att delta i viktiga möten
Dagens Arbete hörde av sig till tre av dem vi mötte under pandemins början. Vad har påverkat mest under coronaåret?
Industriarbetarnas tidning
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson varnar för osund konkurrens med hjälp av dålig arbetsmiljö:
– Det får inte var så att företag kan konkurreras ut av andra som har dåliga villkor för sina anställda, sade hon på Arbetsmiljöriksdagen.
Regeringen satsar särskilt på tre huvudfrågor i sin arbetsmiljöpolitik: Hållbart arbete, nollvision för dödsolyckor och förebyggande av arbetsolyckor samt psykosocial arbetsmiljö. Detta arbete måste anpassas till de nya förutsättningarna på arbetsmarknaden:
– Det blir alltmer av gränsöverskridande arbete med företag och anställda från andra EU-länder, som är tillfälligt här. De ska inte ha sämre arbetsmiljö, men det är inte alldeles självklart hur man ordnar det i praktiken, konstaterade Ylva Johansson innan hon ilade vidare till nästa möte.
Hennes statssekreterare Irene Wennemo fick i stället utveckla frågan.
– Frågan om utländsk arbetskraft har spelat allt större roll i den europeiska debatten, exempelvis i Storbritannien i frågan om Brexit, alltså EU-medlemskapet, konstaterade Irene Wennemo. Här hemma har debatten istället fokuserat på villkoren för EU-medborgare som utstationeras för att arbetar i Sverige.
Den självklara utgångspunkten är att alla arbetsplatser ska vara lika säkra, det får inte var någon skillnad på arbetsmiljön om där jobbar svenska eller utländska arbetare. Men reglerna är oklara, vilket Sverige försöker ändra såväl på EU-nivå som på hemmaplan.
– Det faktum att här inte finns klara regler innebär att det blir en allt större grå sektor i arbetslivet. Och vi måste motverka arbetslivskriminalitet på alla nivåer. Det handlar till exempel om företag som inte betalar skatt. Detta kan smyga sig in i allt större delar av det svenska arbetslivet, om vi inte är vaksamma. Därför är arbete mot osund konkurrens ingen sidovagn i arbetsmiljöarbetet, det framstår istället som alltmer av ett kärnuppdrag.
Irene Wennemo anser att såväl Danmark som Norge har kommit längre i detta arbete. Där finns lärdomar att hämta, bland annat att jobba mer samordnat med arbetsmiljön andra villkor för arbetslivet.