Industriarbetarnas tidning

”Det blir en väldans massa skruvande”

19 oktober, 2016

Skrivet av Madeleine Andersson

Foto: Madeleine Andersson.
Foto: Madeleine Andersson.

Det här gör jag David Gripenstam, 31 år, montör på Karossan sedan januari 2011.

”Jag är montör, men det är ganska flytande här på Karossan. Elektrikerna installerar lampor och instrument i elsystemet, men även vi montörer drar några kablar.
Nästan allt du ser har vi gjort något med. Vi moddar det mesta i bilen. Sågar hål i taket och gör taklucka, monterar skåp … Det blir en väldans massa skruvande. Det tar ungefär en månad att göra en militärbil. Ibland åker vi ut på plats och fixar bilarna. En kollega åkte till ett militärcamp i Afghanistan för att laga en.

Det roligaste med jobbet är att man får göra många olika saker. Det är inget line-arbete direkt. De privata kunderna vet oftast vad de vill ha i sin bil, men inte hur det ska sitta. Då får vi ta egna initiativ och själva tänka ut bra lösningar.”

Karossen Scania

År 1944 startade Karossan Invest AB att bygga lastbilshytter i trä åt Scania. De cirka 30 anställda på företaget bygger i dag om och inreder lätta lastbilar till bland andra polisen, försvaret och räddningstjänsten. De gör också i ordning skåpbilar till privata kunder och småföretag.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Sjuka Samhall

Samhall får i år 6,6 miljarder kronor från staten för att utveckla människor med funktionsnedsättningar. De väljer medarbetare som klarar det hårda arbetet ute hos kunderna. Andra sorteras bort. Unga funktionshindrade hamnar utanför arbetslivet.

Unga slås ut – platsar inte på Samhall

Statskontoret slog larm för flera år sedan – fel personer slussas till Samhall. Men ingenting har hänt. Unga med funktionsnedsättning hamnar utanför arbetslivet.
De sociala företagen som tar emot människor med svåra funktionshinder har svårt att klara konkurrensen med statliga Samhall.

”Jag dög inte åt Samhall”

Hos Anna Ytell i Hudiksvall jobbar människor som sorterats bort. Ingen av dem har ens fått frågan om att få komma till Samhall.

Arbetsförmedlare: Samhall ska i princip ha friska människor

Arbetsförmedlare vittnar om att Samhall styr, mer än vad det statliga bolaget självt hävdar.
”Många inskrivna är överhuvudtaget inte aktuella för Samhall, för Samhall tar inte emot dem”, säger en arbetsförmedlare.

Underbemanning tär på Samhalls personal

Samhall i Karlstad har varit framgångsrikt att vinna kunder. Men personalen räcker inte till. Varje morgon träffas driftledarna för att få ihop folk till alla uppdragen. ”Vi bara kör”, säger Robert Hallstensson.

Dagens Arbete granskar Samhall

Statsägda Samhall får miljarder varje år för att utveckla människor med funktionshinder. Men idag styr affärerna.
Kunden är i fokus och medarbetarnas hälsa sätts på spel, särskilt under pandemin. Många är rädda. Men flera väljer nu att vittna.

Samhall struntar i smittan

Människor i riskgrupp städar ­äldreboenden, mat­affärer och gym. Utan skydd. De trängs på bussar och i små fikarum. Samhalls städare glömdes bort under pandemin.

Dags att agera, närings­ministern

Helle Klein: ”Det sociala företaget blev ett vinstjagande bemanningsbolag som förstör både människor och marknad.”

HR styr allt men slipper ta ansvaret

Dagens Arbetes Elinor Torp om en yrkesgrupp som bestämmer allt mer, utan att behöva stå till svars. Det visar sig inte minst i granskningen av Samhall.