Industriarbetarnas tidning

”Hillary har vårt stöd”

21 oktober, 2016

Skrivet av

Foto: Daniel Hermansson
Owen Herrnstadt, stabschef och ansvarig för internationella kontakter på IAM, International Association of Machinists and Aerospace Workers. Foto: Daniel Hermansson

Hillary Clinton får det industriamerikanska fackets stöd. Hon är vår kandidat eftersom hon har en riktig industripolitik, säger en fackföreningsledare på besök i Sverige.

– Clinton har varit hos oss och berättat vad hon vill göra, säger Owen Herrnstadt, stabschef och ansvarig för internationella kontakter på IAM,  International Association of Machinists and Aerospace Workers.

IAM är ett av de största fackförbunden med drygt en halv miljon medlemmar inom amerikansk industri. DA träffar Herrnstadt vid IF Metalls pågående storföretagskonferens:

– Hon har en plan för hur hon vill sätta fart på ekonomin. Hon vill rusta upp vår infrastruktur. Rusta vägar och järnvägar, och hon vill göra det med leverantörer som finns i USA. Säkert kommer det behövas komponenter som görs i Sverige också.

Owen Herrnstadt kallar Clintons program för en riktig industripolitik.

– Men i USA får man inte säga industripolitik. Det låter för socialistiskt. Vi kallar det ”tillverkningspolicy” istället.

– Det där är etiketter. Vem som helst kan gå in på Clinton hemsida och ladda ner hennes industripolitiska program. Det är riktigt bra och därför har vi gett henne vårt stöd.

Hillary Clinton har också, enligt Owen Herrnstadt, lovat att reformera arbetslagstiftningen. De lagar som finns och som ska skydda de anställdas fackliga rättigheter tillkom under 1930-talet. Men de är otillräckliga, säger han.

– Arbetsgivarna kan strunta i lagen och det kostar dem ingenting. Därför har det varit enkelt för företagen att föra ett framgångsrikt krig mot facket.

Fackföreningsrörelsen i USA är i djup kris. Medlemsantalet sjunker och andelen fackligt anslutna har inte varit så lågt sedan 1930-talet. I det privata näringslivet är bara 8 procent fackligt anslutna. Motsvarande andel för offentliga sektorn är cirka 30 procent.

– Med Hillary Clinton som president och arbetarvänliga politiker i kongressen hoppas vi kunna vända den utvecklingen.

Owen Herrnstadt betecknar den republikanske kandidaten Donald Trump som ”en katastrof”.

– Men vi gjorde en undersökning bland våra medlemmar och det visade sig att den överväldigande majoriteten föredrar Hillary.

En vanlig uppfattning är att Trump har sina trogna supportar bland lågutbildade vita arbetare. Men enligt en färsk undersökning som nyligen publicerades i Economist är det fler lågutbildade vita som starkt ogillar Trump än som starkt gillar honom.

– Att folk saknar utbildning innebär inte att de är dumma. Det spelar ingen roll vilken utbildning man har, vem som helst kan genomskåda Trump. Så jag är inte överraskad över uppgifterna i Economist.

– Kom ihåg att Trump är en självutnämnd mångmiljardär som lurat och manipulerat sig fram och som fullständigt struntat i sina anställda. Sånt ser folk.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

USA:s gruv­arbetare kräver ”en rättvis omställning”

USA:s gruv­arbetare kräver ”en rättvis omställning”

Förnekandet av klimatkrisen gav Donald Trump en stor del av de amerikanska gruvarbetarnas röster i presidentvalet. Men nu välkomnas president Joe Bidens klimatpolitik av gruvarbetarförbundet som kräver ”en rättvis omställning”.

Så blir du din egen Bernie Sanders

Så blir du din egen Bernie Sanders

Volvoarbetaren Lars Henriksson erbjuder intresserade politiker en stilanalys som går bortom de stickade vantarna.

Stora ord, mycket pengar, enorma utmaningar

Stora ord, mycket pengar, enorma utmaningar

Globala ledare talar om ett historiskt skifte. Nu ska den gröna industrin byggas, skriver DA:s Harald Gatu.

En väckarklocka för alla demokrater

Den 6 januari 2021 kommer för all tid att bli datumet då den amerikanska demokratin skakade i sina grundvalar. Bilderna från Washington där Trumpanhängare stormar Kapitolium påhejade av presidenten själv ska vi sent glömma. Ännu när detta skrivs pågår kaoset och ingen vet riktigt hur det ska sluta. President Trump har hela ansvaret för det […]

Aldrig glömma och alltid bekämpa rasismens idéer

9 november. Minnet av novemberpogromen, den sk Kristallnatten, i nazityskland manar oss att aldrig aldrig upphöra att bekämpa rasismen och antisemitismen varhelst den dyker upp och att alltid värna Människovärdet och demokratin. Det som utspelar sig i USA dessa dagar visar hur snabbt det fullkomligt otänkbara kan bli en normalitet. Gränser förflyttas och extremismens vulgariteter […]

Hoppet om ett annat USA har tänts i kväll

Så kom då äntligen beskedet. Alla stora medier och TV-kanaler i USA, inklusive det annars så Trumpvänliga Fox News, har utropat Joe Biden till vinnare i valet. USA:s nästa president kommer att vara Demokraternas kandidat och världen kan dra en suck av lättnad. De senaste dygnens väntan på rösträkningen alltmedan den sittande presidenten twittrar allt […]

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

LO har fått sin låglönesatsning men parterna är oense om vad den betyder, precis som för tre år sedan. Konflikt hotar. Hur kunde det bli så här – igen?, frågar sig Dagens Arbetes Anna Julius.

Demokratin står på spel

Demokratin står på spel

Det är oerhört allvarligt när en sittande president utropar sig som vinnare trots att oppositionens kandidat leder och valet inte på något sätt är avgjort, skriver Helle Klein.

”Det får inte bli en falsk trygghet”

”Det får inte bli en falsk trygghet”

Vad händer om du jobbar på ett USA-ägt företag som kräver munskydd för alla, åtta timmar om dagen? I Kristianstad fick skyddsombudet Susanne Alekova handskas med det.

”Nu behövs en ny väg för ekonomin”

”Nu behövs en ny väg för ekonomin”

Här är ett antal frågor att hålla ögonen på, när samhället ska byggas upp efter coronakrisen, skriver tidigare finansministern Allan Larsson (S).