Industriarbetarnas tidning

Lådfabriken som fick en lysande idé

31 oktober, 2016

Designade lampor, toaletter, bord, bänkar och bobiner tillverkas i dag av en wellpappindustri som förut endast framställde lådor. Arbetarna och ledningen på Tre Well Emballage AB har insett att produktionen måste breddas för att företaget ska kunna överleva.

Tre Well Emballage

Företaget startades 1969 av bröderna Lars och Hans Kriström. Fadern Viktor Kriström­ hade sedan 1930-talet tillverkat trälådor i och kring Upplands Väsby.

2009 tog Lars Kriströms dotter, Kathryn Arnborg, över och företaget gick igenom en rekonstruktion. Tre Well hade som mest ett 30-tal anställda men består nu av åtta medarbetare.

Företagets produktion vilar på flera ben: traditionellt emballage, förpackningar för känsligt gods, plastprodukter och design.

Några av de designade produkterna är valsedelställ, utställningsdisplayer, ljudförbättrande akustikpaneler, superstarka bobiner och miljövänliga toaletter.

De oändliga möjligheternas material

Ordet well härstammar från tyskan­s welle, vilket betyder våg.

Wellpapp är ett eller flera lager vågformat papper, som limmas på eller mellan planskikt av papper.

Materialet kan stansas, vikas, limmas ihop med mera till skräddarsydda produkter i alla upptänkliga former, konstruktioner och storlekar.

Några av industrins aktörer ut­över Tre Well är Stora Enso Packaging, Smurfit Kappa i Sverige, DS Smith Packaging Sweden AB och Peterson Packaging.

Källa: Svenska wellpappföreningen

I början av januari var det lilla familjeföretaget Tre Well i Märsta industriområde en av de över 800 utställarna på Formex, expon för nordisk inredningsdesign. Många besökare lockades till montern där bland annat flera originella lampor av wellpapp drog blickarna till sig.

Företagets vd, Kathryn Arnborg, var naturligtvis glad över uppmärksamheten, men hon trodde inte riktigt att det kunde leda till verkliga affärer. Det visade sig att hon hade fel. En affär som snabbt konkretiserades var att tillverka montrarna till Gustavsbergs Porslinsmuseums utställning om Umeåsonen och formgivaren Stig Lindberg, som i år skulle ha fyllt 100 år.

Kathryn Arnborg blev också bjuden att sätta upp tjugo lampor och åtta bänkar av wellpapp i entrén till GastroNord & Vinordic på Stockholmsmässan i slutet av april. En av köksmästarna som besökte mässan gillade lamporna och det resulterade i sin tur i att företaget fick vara med och snygga till kafeterians kassettak på IFU Arena, den alldeles nybyggda och jättelika idrottsanläggningen i Uppsala.

– Kafeterian såg först ut som en sjukhuskorridor. Det var ingen trivsam miljö för representation och vi hade en begränsad budget. Lampor av wellpapp passar bra i vår ekologiska profil och hur ballt är inte det? De är vrålhäftiga, praktiska och billigare än andra alternativ, säger IFU Arenas vd Tomas Grönberg.

”Lampor av wellpapp passar bra i vår ekologiska profil och hur ballt är inte det?”

Tre Wells senaste designerpraktikant, Karin Wennerberg från Nackademin, fick uppdraget att formge lamporna. Hon fick veta att skärmarna varken fick skruvas i taket eller kosta för mycket att producera.

– Och mönstret skulle gärna påminna om en bandyboll. Det är skönt med tydliga ramar, säger Karin Wennerberg.

Hon hade en grovskiss redan dagen efter första mötet och testade sedan olika lösningar vid skärbordet. Inom en vecka var den första prototypen klar. Hennes handledare är den prisbelönta förpackningsdesignern Barbro Norin, som tror att den tuffare globala konkurrensen i branschen ska mötas med nya idéer. Det är en strategi som företagsledningen också tror på och hennes skaparlust är en viktig källa till produktionsförnyelsen på Tre Well.

– Jag har fått ganska fria händer. Wellpapp har många möjligheter och det handlar hela tiden om att tänka fram nya produkter, men som helst ska kunna produceras billigt, förklarar Barbro Norin.

Att formge och tillverka lampor i wellpapp är i sig inte banbrytande. Det finns redan aktörer som exempelvis Graypants i Amsterdam, som också producerar smakfulla föremål av wellpapp. Men det är definitivt värt ett försök att slå sig fram inom inredningsmarknaden. En enda lampa kan säljas för flera tusen kronor, vilket en låda oerhört sällan ger i intäkter.

– Jag får inspiration av det jag ser runt omkring mig och förstås på webben. Man tar en bit här och en bit där, man lär känna materialet och maskinernas möjligheter, och det ger resultat, säger Barbro Norin.

Det ekonomiska resultatet de senaste månaderna har varit bättre än samma period året innan. Mitt under intervjun blir Kathryn Arnborg kontaktad av Houzz, en amerikansk webbplats om arkitektur, landskapsplanering och heminredning, som lär ha över 40 miljoner unika besökare per månad och vill börja sälja Tre Wells lampor på sajten.

Några dagar senare får Tre Well dessutom en stor order på en mycket tålig ny typ av bobin av wellpapp, som man tidigare tagit fram och redan sökt patent för.

– Jag tror ju på papprets oändliga möjligheter och det går att hitta på mängder av användningsområden. Vi har till exempel gjort en wellpapptoalett som vi har testat i vår båt och den funkar alldeles utmärkt, säger Kathryn Arnborg.

”2009 var det ingen som trodde att vi skulle överleva. Men vi är kvar.”

Toaletter av wellpapp var nog inte något som man trodde skulle komma att tillverkas i lådfabriken när den startades 1969. Det var inte heller en tänkbar affärsidé då Juha Jäppinen, numera säljare och ordermottagare, började jobba 1989. Men det är fullt rimligt att tänka så nu, när han är på väg att gå i pension.

– Det har varit väldigt roligt att se vad det blev av företaget. Men allt som är roligt varar inte för evigt. Allting förändras hela tiden och emballagebranschen är ingen skyddad marknad längre, säger Juha Jäppinen.

Branschen har sett ungefär likadan ut i alla år, påpekar Magnus Jansson, en av de tre anställda som finns kvar på produktionsavdelningen. Den största skillnaden i dag är att det blir mindre lådor och plastjobb som görs, samtidigt som fler designade produkter når nya kunder.

– Jag hoppas att branschen vänder. Design har inte gett så mycket hittills, men man måste å andra sidan göra någonting för att förändras, säger Magnus Jansson.

Han bildar tillsammans med Jasmin Tabakovic och Yousef Arshadi ett mycket professionellt team, som vet vad som behöver göras samt hur och i vilken takt.

De har jobbat sammanlagt ett halvsekel på Tre Well och påminner lite om wellpapp­industrins motsvarighet till ”Tre Amigos”, branschens osynliga vardagshjältar på det hårda fabriksgolvet, som med humor som vapen kämpar vidare i ur och skur.

Det räcker med några minuter i produktionshallen för att själv må bra av den sköna, kamratliga atmosfären som de har skapat. Magnus Jansson trivs bättre nu än när han började jobba för 22 år sedan.

– Jag har gjort det här så länge. Det är kollegorna som gör jobbet roligt, säger han.

– Vi sköter oss själva bra. Vi öppnar och vi stänger, och vi vet vad vi ska göra, säger Jasmin Tabakovic.

Kan ni tänka er att börja massproducera lampor i stället för lådor?

– Självklart. Vi får lära oss det också om det behövs, säger Yousef Arshadi.

Deras positiva förhållningssätt till arbetsuppgifterna och deras tillmötesgående attityd till omställningen som krävs, lär bli två viktiga framgångsingredienser framöver. För ju färre anställda, desto mer beroende blir ägaren av varje medarbetare som är kvar för att lyckas.

– Företaget behöver oss och vi behöver företaget, säger Jasmin Tabakovic.

Wellpappförpackningar är en mättad bransch och risken att bli utkonkurrerade av den billigare arbetskraften i till exempel Polen och Estland är stor, enligt Katryn Arnborgs man, Torkel. Det går helt enkelt inte att tävla med företag som har höga volymer till väldigt låga priser som affärs­idé. Den som inte vill falla lätt måste stå stadigt på flera olika ben.

Tre Well har därför också breddat sig som återförsäljare åt utländska företag verksamma inom farligt gods-segmentet. Utmaningarna är dock fortfarande stora och framtiden förblir likaledes osäker.

Paret Arnborgs mål i första hand är att öka vinsten och själva kunna trappa ner. Något generationsskifte är inte troligt som det ser ut just nu.

– Om vi i framtiden skulle sälja företaget vill vi vara säkra på att både Tre Well och jobben finns kvar efter försäljningen, säger Kathryn Arnborg.

Kathryn Arnborg hoppas att fabriken snart kan bli tillräckligt självgående så att hon inte ständigt måste vara på plats, men det förutsätter att någon annan klarar av att axla ansvaret.

Yousef Arshadi fick faktiskt frågan att ta över arbetsuppgifterna efter Juha Jäppinen och kanske bli den som i sinom tid skulle driva rörelsen vidare.

– Men jag tackade nej för jag tyckte att det skulle bli för mycket ansvar. Jag trivs bäst här på produktionen, säger Yousef Arshadi.

Kathryn Arnborg har nyligen anställt en annan person som är villig att ta den rollen. Nu har det gått sju år sedan Kathryn Arnborg tog över familjeföretaget och ett ekonomiskt stålbad krävdes för att rädda det undan konkurs.

Hon trodde först att bara tre år skulle krävas för att få upp vinsten tillräckligt mycket för att kunna sälja Tre Well. Det var en alldeles för optimistisk kalkyl och hon har fått arbeta hårt i motvind nästan hela tiden.

– Det är bara det senaste året som det har varit roligt att leda företaget, säger Kathryn Arnborg och konstaterar vidare:

– 2009 var det ingen som trodde att vi skulle överleva. Men vi är kvar, vi börjar få utdelning på det mesta vi gör, vi har flera projekt på gång och nu tror jag på allvar att det vänder för oss.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Skyddsombudens dag DA uppmärksammar dem som värnar om din arbetsmiljö

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.