Industriarbetarnas tidning

Röster från Migrationsdagen

5 oktober, 2016

Skrivet av Redaktionen

”2015 ändrade man terminologin och vi har gått från att prata om prognoser. Det händer så mycket så fort och vi kan bara tyda möjliga utvecklingar.” Arvid Zheng Norin, omvärldsanalytiker på Migrationsverket om svårigheten att förutse flyktingströmmar. Foto: Madeleine Andersson
Foto: Madeleine Andersson

”2015 ändrade man terminologin och vi har gått från att prata om prognoser. Det händer så mycket så fort och vi kan bara tyda möjliga utvecklingar.”

Arvid Zheng Norin, omvärldsanalytiker på Migrationsverket om svårigheten att förutse flyktingströmmar.

 

"Flyktingkrisen har ökat tillväxten i Sverige & Tyskland." /Peo Hansen, professor i statsvetenskap i Linköping. Foto: Madeleine Andersson.
Foto: Madeleine Andersson.

”Flyktingkrisen har ökat tillväxten i Sverige & Tyskland.”

Peo Hansen, professor i statsvetenskap i Linköping.

 

”Komplexiteten som föregår migration är en av huvudorsakerna till varför prognoser inte låter sig göras. Det finns människor som stannar kvar trots de mest fruktansvärda påfrestningarna.” Malin Mobjörk, forskare vid Stockholm International Peace Research Institute Foto: Madeleine Andersson.
Foto: Madeleine Andersson.

”Komplexiteten som föregår migration är en av huvudorsakerna till varför prognoser inte låter sig göras. Det finns människor som stannar kvar trots de mest fruktansvärda påfrestningar.”

Malin Mobjörk, forskare vid Stockholm International Peace Research Institute.

 

”Vi hoppas att vi denna dag ska få lära oss mer om migration på vetenskaplig grund.” Gustaf Arrhenius, vd för Institutet för framtidsstudier (mitten). Foto: Madeleine Andersson.
Foto: Madeleine Andersson.

”Vi hoppas att vi denna dag ska få lära oss mer om migration på vetenskaplig grund.”

Gustaf Arrhenius, vd för Institutet för framtidsstudier (mitten).

 

”Vi lever i migrationens tid och kommer att göra så under lång tid framöver. Räcker jobben? Håller den svenska modellen?”/Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete. Foto: Madeleine Andersson.
Foto: Madeleine Andersson.

”Vi lever i migrationens tid och kommer att göra så under lång tid framöver. Räcker jobben? Håller den svenska modellen?”

Helle Klein, till vänster, chefredaktör Dagens Arbete.

”Välgrundade åsikter är en mycket viktig del av det offentliga samtalet.”

Patrik Hedenius, till höger, chefredaktör Forsknings & Framsteg.

 

”Det är som är beklämmande för mitt skrå är att man springer i flock. Migration och integration har inte varit ett bevakningsområde som andra. Medierna har brustit i relevans, till exempel har man inte behandlat Jimmie Åkesson som en vanlig partiledare./Lasse Granestrand, frilansjournalist och författare till boken I Sveriges väntrum. Foto: Madeleine Andersson.
Foto: Madeleine Andersson.

”Det är som är beklämmande för mitt skrå är att man springer i flock. Migration och integration har inte varit ett bevakningsområde som andra. Medierna har brustit i relevans, till exempel har man inte behandlat Jimmie Åkesson som en vanlig partiledare.

Lasse Granestrand, (till höger), frilansjournalist och författare till boken I Sveriges väntrum.

 

”Finns inget annat politikområde där de traditionella mediernas sätt att beskriva verkligheten har utmanats så kraftigt” Lars Truedsson, mitten, chef för institutet för mediestudier. Foto: Madeleine Andersson.
Foto: Madeleine Andersson.

”Finns inget annat politikområde där de traditionella mediernas sätt att beskriva verkligheten har utmanats så kraftigt”

Lars Truedsson, chef för institutet för mediestudier.

 

”Nyttoargumenten har fått för stor plats. Människor på flykt måste få hjälp, Sverige har undertecknat konventionen om mänskliga rättigheter”/Linn Bursell, journalist och författare till boken Gå bara. Min flykt från Somalia till Sverige. Foto: Madeleine Andersson.
Foto: Madeleine Andersson.

”Nyttoargumenten har fått för stor plats. Människor på flykt måste få hjälp, Sverige har undertecknat konventionen om mänskliga rättigheter”

Linn Bursell, journalist och författare till boken Gå bara. Min flykt från Somalia till Sverige.

 

”Vi har inte data för vilka värderingar människorna som kommer hit har med sig.”/Pontus Strimling, normforskare vid Institutet för framtidsstudier. Foto: Madeleine Andersson.
Foto: Madeleine Andersson.

”Vi har inte data för vilka värderingar människorna som kommer hit har med sig.”

Pontus Strimling, normforskare vid Institutet för framtidsstudier.

 

”Vi ska vara väldigt försiktiga med att slå oss för bröstet och tycka att vi är så mycket bättre. För det handlar inte om det.”/Bi Puranen, docent i ekonomisk historia och generalsekreterare för World Values Survey. Foto: Madeleine Andersson.
Foto: Madeleine Andersson.

”Vi ska vara väldigt försiktiga med att slå oss för bröstet och tycka att vi är så mycket bättre. För det handlar inte om det.”

Bi Puranen, docent i ekonomisk historia och generalsekreterare för World Values Survey.

”Könstympning som är en djup rotad tradition, försvinner väldigt fort bland somalier i Sverige och det går mycket fortare än en generation.”

Birgitta Essén, professor i internationell kvinno- och mödrahälsovård, Uppsala universitet.

 

”De populistiska partierna har gemensamma drag. De är antielitistiska, populistiska, de säger sig talar sig för åsidosatta, folkligt förnuft. Inledningsvis har de burits fram av karismatiska ledare, som är fräcka i mun.”/Bengt Lindroth, journalist och författare till ”Väljarnas hämnd”. Foto: Madeleine Andersson.
Foto: Madeleine Andersson.

”De populistiska partierna har gemensamma drag. De är antielitistiska, populistiska, de säger sig talar sig för åsidosatta, folkligt förnuft. Inledningsvis har de burits fram av karismatiska ledare, som är fräcka i mun.”

Bengt Lindroth, journalist och författare till ”Väljarnas hämnd”

 

”De högerpopulistiska väljarna är rent generellt mera missnöjda. Det följer av att de etablerade partierna har glömt deras frågor.”/Ann-Cathrine Jungar, docent i statsvetenskap vid Södertörns högskola. Foto: Madeleine Andersson.
Foto: Madeleine Andersson.

”De högerpopulistiska väljarna är rent generellt mera missnöjda. Det följer av att de etablerade partierna har glömt deras frågor.”

Ann-Cathrine Jungar, docent i statsvetenskap vid Södertörns högskola.

 

”Jag är kritisk till benämningen populistiska partier: den etniska nationalismen styr mer än populismen. Det är radikala högerpartier.”/Jens Rydgren, professor i sociologi vid Stockholms universitet. Foto: Madeleine Andersson.
Foto: Madeleine Andersson.

”Jag är kritisk till benämningen populistiska partier: den etniska nationalismen styr mer än populismen. Det är radikala högerpartier.”

Jens Rydgren, professor i sociologi vid Stockholms universitet.

 

”Vi måste använda alla verktyg som finns för att klara integrationen – alltså även lönebildningen”/Jonas Frycklund, tf chefsekonom Svenskt Näringsliv. Foto: Madeleine Andersson.
Foto: Madeleine Andersson.

”Vi måste använda alla verktyg som finns för att klara integrationen – alltså även lönebildningen”

Jonas Frycklund, tf chefsekonom Svenskt Näringsliv.

 

”Lägre lön under utbildning är OK, men vi vill inte permanenta låga lönenivåer. Vi vill inte ha en underklass i Sverige”/Berit Müllerström, vice ordförande LO. Foto: Madeleine Andersson.
Foto: Madeleine Andersson.

”Lägre lön under utbildning är OK, men vi vill inte permanenta låga lönenivåer. Vi vill inte ha en underklass i Sverige”

Berit Müllerström, vice ordförande LO.

 

”Den stora klyftan i dag är inte mellan dem med hög respektive låg utan mellan dem som har ett jobb och de som är utan. Vi har skapat en underklass. Vi kommer att ha ett stort utanförskap om vi inte har jobb där det är väldigt billgt att anställa folk”/Andreas Bergström, vice vd för tankesmedjan Fores. Foto: Madeleine Andersson.
Foto: Madeleine Andersson.

”Den stora klyftan i dag är inte mellan dem med hög respektive låg  utan mellan dem som har ett jobb och de som är utan. Vi har skapat en underklass. Vi kommer att ha ett stort utanförskap om vi inte har jobb där det är väldigt billgt att anställa folk”

Andreas Bergström, vice vd för tankesmedjan Fores.

 

”Vi tycker inte att staten ska avgöra lönefrågan, så vi vänder oss emot dem som tycker att vi ska sätta minimilöner”/Erik Andersson, till höger, statssekreterare vid Arbetsmarknadsdepartementet. Foto: Madeleine Andersson.
Foto: Madeleine Andersson.

”Vi tycker inte att staten ska avgöra lönefrågan, så vi vänder oss emot dem som tycker att vi ska sätta minimilöner”

Erik Nilsson, till höger, statssekreterare vid Utbildningsdepartementet.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

SD: Regeringar av olika kulör har lagt grunden för skugg­samhället

SD: Regeringar av olika kulör har lagt grunden för skugg­samhället

I stället för att ta hit människor för att utföra lågkvalificerade arbeten behövs kortare utbildningsinsatser till arbetssökande som redan finns i Sverige, skriver Magnus Persson, SD.

Människovärdet står på spel

Människovärdet står på spel

Kortsiktiga vinstintressen har skapat ett ohållbart och mänskligt ovärdigt arbetsliv som nu också visar sig vara samhällsfarligt i coronasmittans tid, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Står den svenska modellen pall?

Står den svenska modellen pall?

Hur står sig den svenska modellen med kollektivavtal i i en tid av stor inflyttning? Vid debatten på Migrationsdagen fanns allt från starkt försvar för den nuvarande ordningen till att det kan bli läge för staten att lägga skig i lönebildningen.

”De här partierna är här för att stanna”

”De här partierna är här för att stanna”

De populistiska, invandrarkritiska partierna är här för att stanna, det var en av slutsatserna under en debatt på Migrationsdagen. Över hela Europa har partierna blivit alltmer proffsiga och rent av dugliga att regera.

”Kostnaderna hotar inte välfärden”

”Kostnaderna hotar inte välfärden”

Tar de nyanlända våra jobb, hur bidrar de till vår ekonomi, har vi råd med vår flyktingpolitik, som kostade 50 miljarder i fjol? DA ställde frågorna till migrationsforskaren Joakim Ruist. På den senaste svarar han: ”Det är mycket pengar, men ändå långt ifrån några summor som kan förändra välfärdsmodellen.”

”Äntligen måste migrationen ses som en möjlighet”

”Äntligen måste migrationen ses som en möjlighet”

Flyktingkrisen i har både i Sverige och EU framställts som en dyr börda som kostar. Men den har ökat tillväxten och visat att det finns alternativ till åtstramningspolitiken, säger professor Peo Hansen. Han hävdar att EU:s flyktingsamarbete inte alls handlar om mänskliga rättigheter.

DA anordnar heldag om migration

DA anordnar heldag om migration

Följ med i rapporteringen från vår heldag om migration, en av våra verkliga ödesfrågor. Dagens Arbete anordnar konferensen tillsammans med Institutet för framtidsstudier och tidningen Forskning & Framsteg.

”Sänkta löner fel väg att gå”

”Sänkta löner fel väg att gå”

Jonas Frycklund har rätt i att parterna – och samhället i övrigt – behöver utveckla nya vägar för att få nyanlända ut på arbetsmarknaden. Men sänkta lägstalöner är fel väg att gå – vi måste satsa på utbildning, skriver LO:s andre vice ordförande Berit Müllerström.

”Bekväma myter – men livsfarliga”

”Bekväma myter – men livsfarliga”

I stället för sänkta löner borde Svenskt Näringsliv propagera för fler högproduktiva jobb – åtminstone om de tar hänsyn till sina egna analyser. Det skriver ekonomen Sandro Scocco angående debatten om migrationen och den svenska modellen.

”Vi behöver sänka timkostnaden”

Den flyktingvåg vi har sett de senaste åren har varit exceptionell. I ett sådant läge behöver vi hitta konstruktiva lösningar. Svenskt Näringslivs Jonas Frycklund skriver i vår debattserie om migrationen och den svenska modellen.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.